Dainavos žodis

9 faktai apie krepšinį

Šiandien Europos krepšinio ir Pasaulio čempionatai, krepsinis Eurolyga internete, NBA krepšinio rungtynės ir įvairūs didžiulio dėmesio pasauliniu lygiu sulaukiantys krepšinio renginiai yra tai, kas skatina šios sporto šakos entuziastus nepraleisti nei vienos su krepšiniu susijusios detalės. O kadangi krepšinio sportas šiandien yra toks populiarus, visuomet įdomu pateikti dar daugiau galbūt ne vienam negirdėtų faktų.

1. Turbūt nemaža dalis krepšinio entuziastų visuomet žavisi pinigų sumomis, kurios yra įrašytos į NBA krepšininkų su įvairiomis krepšinio komandomis sudaromuose kontraktuose? Tačiau ar galėtumėte įsivaizduoti, kad kas nors atsisakytų 21 mln. USD už vos trijų metų kontraktą? Deja, bet profesionalus NBA krepšininkas Latrell Sprewell tokios vertės kontrakto atsistatė, o viso to priežastis buvo dar įspūdingesnė nei pati suma. Jis teigė, kad tokios sumos nepakaks išmaitinti jo vaikams. Žinoma, atsisakius kontrakto, jo karjera NBA akimirksniu pasibaigė. Taigi, kyla pagrįstas klausimas – ar šis krepšininkas turėjo tiek daug vaikų, ar jo vaikai buvo labai išlaidūs?!

2. Ar kada nors galėtumėte pagalvoti apie tai, kad Parolimpinėse žaidynėse galėtų dalyvauti krepšinio komanda, kuri iš tikrųjų yra sudaryta iš visiškai sveikų krepšininkų, kurie tik apsimeta turinčiais negalią? Nors tai yra sunku įsivaizduoti, tačiau taip iš tikrųjų yra nutikę. Ispanijos krepšinio komanda prarado Parolimpinėse žaidynėse laimėtą aukso medalį, kuomet buvo išsiaiškinta, jog krepšininkai suvaidino esantys neįgalūs.

3. Originalūs ir profesionaliam krepšiniui skirti krepšinio sportbačiai visuomet buvo įkainojami pakankamai įspūdingomis pinigų sumomis, todėl anaiptol ne kiekvieni tėvai galėdavo sau leisti juos įpirkti savo vaikams, kurie mėgo žaisti krepšinį. Todėl krepšininkas Stephon Marbury sukūrė krepšinio sportbačius, kurie buvo siūlomi vos už 15 USD. Tais pačiais sportbačiais jis taip pat žaidė ir pats. Taigi, vietoje 150 USD buvo galima sumokėti 15 USD ir įsigyti puikiausios kokybės krepšiniui tobulai pritaikytus sportbačius.

4. Dabar būtų labai sudėtinga įsivaizduoti krepšinio varžybas, kuriose žaidėjai negali varytis krepšinio kamuolio. Tačiau dabartinės krepšinio žaidimo taisyklės yra gerokai pasikeitusios nuo tų, kurios buvo žinomos šio žaidimo atsiradimo pradžioje. Tačiau TOPsport teigimu, pradžioje krepšininkams nebuvo leidžiama varytis kamuolio, todėl gavę kamuolį krepšininkai turėdavo jį iš karto perduoti kitiems savo komandos nariams arba mesti tiesiai į krepšį.

5. Visų laikų krepšinio legendos Maiklo Džordano kontrakte buvo įrašyta frazė „Love of the game“. Būtent ši frazė, esanti jo kaip NBA krepšininko kontrakte, suteikė teisę jam žaisti krepšinį prieš bet ką, bet kada ir bet kur! Ir, žinoma, tuo stebėtis tikrai nevertėtų, kadangi Maiklas Džordanas buvo, yra ir bus nepakartojama legenda, kuriai visuomet buvo taikomos išimtys iš taisyklės. Juolab, kad vienu metu, kuomet jis vis dar priklausė NBA komandai, jis kurį laiką žaidė beisbolą, o jo komandos savininkai ir toliau jam mokėjo tą patį atlygį (nepaisant to, kad jis žaidė beisbolą!).

6. Kartą vidurinės mokyklos krepšinio varžybos JAV pasibaigė rezultatu 139-8. Žinoma, tai nėra išskirtinis atvejis, tačiau šis rezultatas nebuvo tai, kas yra įspūdingiausia ir sunkiai įtikima. Laimėtojų komandoje visus šiuos taškus pelnė vos vienas žaidėjas.

7. Ar buvote girdėję apie Evansvilio universiteto vyrų krepšinio komandą, kuri 1977 m. žuvo lėktuvo katastrofoje? Net jei apie tai jūs buvote girdėję, labai tikėtina, kad vienas faktas prasprūdo pro jūsų akis. Iš tikrųjų šioje kraupioje lėktuvo katastrofoje žuvo ne visi krepšinio komandos nariai. Vienam krepšininkui nepavyko išsiruošti į kelionę dėl ligos. Tačiau pasirodo, kad jis taip pat žuvo – automobilio avarijoje, praėjus vos dviem savaitėms nuo lėktuvo katastrofos.

8. Tą iš pirmo žvilgsnio „neįmanomą“ metimą filme „Aliens: Resurrection“ iš tikrųjų atliko aktorė Sigourney Weaver.

9. Turbūt kiekvienas iš jūsų prisimenate serialo „Sostų karai“ personažą Kalną, kuris suvaidino Hafthor Bjornsson? Tačiau ar jūs buvote girdėję, kad šis visame pasaulyje žinomas sportininkas (dabar jau ir aktorius) pradžioje žaidė krepšinį centro pozicijoje? Tuo metu jis svėrė vos 105 kg. Tuo tarpu praėjus ketveriems metams jo svoris pasiekė 180 kg ir jis Pasaulio galiūnų čempionate iškovojo trečiąją vietą. Tai yra ne tik labai įspūdinga transformacija, tačiau ir labai puikūs rezultatai!

Šis straipsnis yra informacinio pobūdžio ir yra skelbiamas neatlygintinai.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: