Dainavos žodis

Viltis gyventojams – kol nebus išspręstas triukšmo klausimas, taryba nepritars projekto tęsimui

Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas sako, jog šįkart kartu su taryba bus principingi ir kol nebus imtasi konkrečių priemonių dėl triukšmo mažinimo, nepritars „Litgrid“ projekto plėtrai.

Alytaus rajono gyventojai jau daugiau nei dvejus metus skundžiasi dėl elektros jungties su Lenkija „LitPolLink“ pastotės keliamo triukšmo. Žmonės sako, kad negana to, jog vykus statybos darbams buvo suniokoti keliai, dėl pastotės nuvertėjo jų nekilnojamasis turtas, tačiau įtampą kelia nuolatinis triukšmas. Pagaliau atlikti tyrimai, kurie konstatavo, kad triukšmas viršija visas normas.
Gyventojai, įsikūrę anksčiau nei pastatyta elektros jungtis, sako, kad erzinantį ūžesį jie girdi daugiau nei dvejus metus. „Kai vyko darbai, buvo labai sunku. Rašiau į „Litgrid“, bet atsirašinėdavo, nukreipdavo pas rangovus. Ir iki šiol nuolatinis garsas labai erzina. Prieš dvejus metus buvo matavimai, bet tarsi niekas neužfiksuota. Langą atsidarai – visame name girdėti. Ypač naktį. Dabar po matavimų pagaliau užfiksuoti tikri duomenys“, – kalbėjo Alytaus rajono gyventoja Jolita Kunigiškienė.
Alytaus rajono savivaldybei reikalaujant, pagaliau atlikus tyrimus paaiškėjo, kad triukšmo normos viršijamos. Kitas galvos skausmas, jog prasideda numatyta jungties plėtra su Europos tinklais nuo 500 iki 1800 megavatų galios.

Po tyrimų paaiškėjo, kad gyventojų pagalbos šauksmas nebuvo iš piršto laužtas – garsas viršija normas.


„Kas mane labai nuliūdino, jog žmonės skundėsi dėl per didelio garso, triukšmo, mes taip pat metų metais prašėme atlikti tyrimus, stebėjimus. O jie teatsakydavo, kad viskas gerai. Galų gale, kai jiems atėjo kitas etapas, plėsti transformatorinę, kad pakeistų dažnius, tik dabar privertėm. Tik dabar atliko tuos tyrimus. Pikta“, – kalbėjo Alytaus rajono meras.
Nors „Dainavos žodžiui“ su „Litgrid“ atstovu spaudai susisiekti nepavyko, tačiau rajono vadovas iš jų yra gavęs pažadą per 3 mėn. parengti triukšmo mažinimo priemonių planą. „Elgsimės drastiškai, nes mums reikia ne tik priemonių plano, bet ir žinoti konkrečius terminus, kada bus pašalintos problemos, susijusios su pirmuoju etapu. Tik tada kalbėsime apie antrą etapą. Ir tai ne privatus verslas, tai valstybės interesas. Ir jeigu valstybė taip elgiasi su gyventojais – blogai. Negirdi trejus metus, atsimušam kaip į sieną. Ir tik tada, kai jiems reikia plėtros, atsiranda šiokios tokios galimybės pareikalauti“, – sakė meras A. Vrubliauskas.
Žmonės jau bijo ir sunkiosios technikos, kuri vėl turės privažiuoti prie statybų objekto. „Jau pirmu etapu, kai buvo statomi stulpai, kiek vargom. Dabar pasirašėme sutartį, kad nevažiuos asfalto keliais, kad negadins kelių. Kad tik per žvyrkelius. Ir turės juos atstatyti, palaikoma techninė būklė. Mums jau anksčiau gražiai kalbėjo įvairiausio plauko valdininkėliai, todėl dabar pasimokėme“, – sakė meras.
Bendruomenės „Užubalių gojus“ pirmininkė Felomena Lazauskienė džiaugiasi, kad pagaliau sužibo viltis. „Kenčiame nuo elektrinės garso. Girdi ne tik Butrimiškiai, bet ir Užubaliai, Daugirdėliai. Visi pasipiktinę. Buvo matavimai, sakė, garso limitas viršija. Jau pradėjo tęsti elektrinės darbus ir sakė, kad sunkiasvorės mašinos per asfaltą nevažiuos. Deja, melas. Nespėjom nufilmuoti. Bet būsime budrūs – jei pagausim, su visais numeriais perduosim policijai“, – sakė bendruomenės pirmininkė.
Žmonės tikisi, kad po tyrimų rezultatų bus pastatyta apsauginė sienelė bei teritorija užželdinta mišku.
Rajono vadovui dar kyla klausimas, kodėl už visuomenės sveikatą atsakingos institucijos gana pasyviai žiūrėjo į problemą ir rimtų tyrimų ėmėsi tik po daugiau nei dvejus metus trukusio nuolatinio ūžesio.
„O kur visuomenės sveikatos centras buvo? Bet kai tik mes pareikalavome, net iš Vilniaus nacionalinė laboratorija atvyko. O kur buvo vietiniai valdininkėliai? Keistas dalykas. Iš 5 vietų, kur tikrino parametrus, 4 vietose triukšmas viršijo normas ir žmonės visą laiką kentėjo. Taryba bus kategoriška – kol nesutvarkė pirmo etapo problemų, apie darbų tęsimą negali būti nei kalbos“, – sakė meras A. Vrubliauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: