Dainavos žodis

Kokie žaislai labiausiai ugdo vaikų gebėjimus bei įgūdžius?

Nors visi žaislai gali būti puiki ugdymo priemonė, jeigu jie naudojami tinkamai, bet yra tam tikri, kurie labiausiai ugdo vaikų gebėjimus ar įgūdžius. Tačiau taip pat klaidinga manyti, kad ugdyti ir mokyti gali tik lavinamojo pobūdžio žaislai. Jie daugeliui vaikų atrodo nuobodūs ir mažiau įdomūs nei įprasti. Tad tėvai turėtų rasti kažkokį balansą tarp to, kas ugdo jų gebėjimus bei to, kas jiems yra smagu. Kad būtų lengviau tai padaryti, paruošėme trumpą ir informatyvų labiausiai vaikų gebėjimus ugdančių žaislų sąrašą.

LEGO ir konstruktoriai

Kaladėlės LEGO (arba bet kurios panašios) – vieni iš populiariausių žaislų pasaulyje. Jie yra nesibaigiančių kūrybinių galimybių dirbtuvės. Berniukai iš kaladėlių susikonstruoja šautuvus, stato pastatus, konstruoja tvirtoves ar sienas. Tai pirmi žingsniai link meilės architektūrai. Prijungus tai prie braižymo ir piešimo sugebėjimų tobulinimo, konstruktoriai gali jau nuo mažų dienų suformuoti vaiko meilę architektūrai ir šiai profesijai. Su jais lavėja erdvinis mąstymas ir kūrybingumas.

Smulkmeniški konstruktoriai gerina vaiko motoriką. Jis arba ji įvaldo daug delikatesnius rankų judesius, išmoksta kruopštumo, ugdo kantrybę. Galimybės pritaikyti čia išmoktų dalykų gali peraugti į tokias gerai apmokamas profesijas kaip juvelyrai, laikrodžių meistrai arba odontologai. Svarbu mokėti pakreipti vaikų meilę žaidimams tinkama linkme.

Kamuoliai

Nesvarbu koks tai kamuolys, jeigu vaikas jį mušinėja rankomis ar kojomis – be paliovos tobulėja jo/jos koordinacija, stiprėja kojos ir rankos. Kamuolys nėra tas dalykas, į kurį reikia žiūrėti tik kaip į sportinį įrankį. Juk labai daug vaikų, kurie lanko sporto būrelius nebūtinai tampa atletais. Jie gali pasukti trenerių, teisėjų, sporto žurnalistų ar kitais, nuo sporto per toli nenutolstančiais karjeros keliais.

Kamuolys ugdo vaiko meilę sportui ir jo atletinius sugebėjimus, tad jis gali atverti karjeros galimybes bei stiprina kūną. Tokią naudą duodantys žaislai tikrai yra vertingi.

Rubiko kubas/galvosūkiai

Kai kurie žaislai yra, galbūt ne amžini, bet tikrai ilgaamžiai. Rubiko kubas išlieka superpopuliarus nuo pat XXa. vidurio. Jį dėliodamas vaikas tobulina rankų miklumą, erdvinį mąstymą, net gi veiksmų ir pasekmių santykį. 

Kiti galvosūkiai, tokie kaip dėlionės ugdo tuos pačius vaiko gebėjimus.

Stalo žaidimai

Nors manoma, kad stalo žaidimai tėra tik pramoga ir laiko leidimo būdas, tačiau labai didelė jų dalis ugdo įvairius gebėjimus. Pavyzdžiui grupiniai stalo žaidimai, tokie kaip Alias labai lavina vaiko komunikacinius gebėjimus ir plečia žodyną.

Net ir senas geras Monopolis gali lavinti matematinius gebėjimus ar požiūrį į pinigus ir turtą.

Moduliniai arba konstruojami radijo bangomis valdomi automobiliukai

Tai turbūt daugiau į berniukus orientuotas žaislas, bet jis gali išmokyti tiek daug ir atverti labai daug durų. Kadangi konstruojant tokius automobiliukus būtina turėti šiokio tokio suvokimo, vaikas visada turi pradėti su vyresnių žmonių, dažniausiai tėvų priežiūra. Taip susiformuoja tėvų ir vaikų komandos, stiprėja vidinis šeimos ryšys. Daugumą detalių ir įdomesnių mašinėlių modelių tenka užsisakyti internetu, iš užsienio, tad automatiškai tobulėja ir vaiko anglų kalbos žinios.

Pats valdymas reikalauja erdvinio suvokimo, greitos reakcijos ir rizikos vertinimo. Šie gebėjimai su laiku tik auga.

Lėlės su galimybe keisti įvaizdį

Kad sąraše būtų lygybė – pristatome ir vieną daugiau mergaičių mėgiamą žaislą – lėles. Jeigu tai modelis, kurio drabužius ir išvaizdą galima keisti ir koreguoti, tai tokia lėlė gali labai greitai išugdyti mergaitės meilę madai. Gerų stilisčių, rūbų dizainerių ar talentingų suknelių siuvėjų pasaulyje niekada nebus per daug, todėl pamilusi drabužius jūsų dukra pažins savo skonį, išmoks derinti drabužius bei kurti įvaizdį. Tai tiesiausias kelias į karjerą mados industrijoje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: