Dainavos žodis

Gyventojams teks apsišarvuoti kantrybe – Mažojoje Dailidėje maudytis neteks

Mažoji Dailidė, deja, panašiai atrodys ir vasarą, iki bus baigtas projektas.

Gamtos mylėtojai ir mėgstantys pasivaikščioti po gražiausias Alytaus vietas pastebėjo, jog Mažoji Dailidė labai stipriai nusekusi. Kol žmonės piktinosi, kodėl nepriimamas sprendimas papildyti ežerėlį vandeniu, kad vasarą jis kaip visada taptų alytiškių atsigaivinimo šaltiniu, paaiškėjo, jog šiais metais teks apsišarvuoti kantrybe.
„Tai, kas dabar vyksta, tiesiogiai susiję su Didžiosios Dailidės vandenvalos projektu. Šią vasarą gyventojams teks apsišarvuoti kantrybe – Mažoji Dailidė tokia ir išliks. Jeigu mes pradėtume pildyti ir valyti Mažąją, nebūtų galima vykdyti darbų Didžiojoje Dailidėje. Kai tik galimybės leis pradėti pildyti, tai bus atlikta. O kai projektas bus baigtas, abiejuose ežerėliuose turėsime švaraus vandens, kuris bus pratekėjęs per vandenvalos įrenginius. Tai labai gera žinia. Vandenvalos projektas buvo strigęs daug metų. Laimei, dabar jis įsibėgėjęs“, – kalbėjo Alytaus mero pavaduotojas Šarūnas Klėgeris.
Anot „Dzūkijos vandenų“ profesionalų, Mažoji ir Didžioji Dailidės – nenatūralūs vandens telkiniai, veikiausiai kažkada buvusi Nemuno senvagė, dabar – besimaitinantys tik iš kritulių. O šiandien apšepęs Mažosios Dailidės vaizdas, anot specialistų, dėl kelerius metus buvusių sausrų, menkų kritulių žiemą. Net ir Nemuno lygis nusekęs 1,20 metro. Taip pat Mažoji Dailidė nusekusi dėl vykdomų vandenvalos įrenginių statybos darbų Didžiojoje Dailidėje.
„Didžiojoje Dailidėje už pylimo vanduo jau atsistatė. Tačiau Mažoji Dailidė filtruojasi į Nemuną ir į Didžiąją Dailidę. Du trečdaliai į Nemuną, vienas trečdalis į Didžiają Dailidę. Kai bus įrengti lietaus valymo įrenginiai, vandens užteks ir Didžiajai, ir Mažajai Dailidėms. Politikai jau daug metų kalbėjo, kaip papildyti dailides – ar geriamuoju vandeniu, ar trasą iš Nemuno kloti. Bet galų gale buvo priimtas sprendimas pastatyti vandens valymo įrengimus ir išnaudosime gamtos išteklius. Statybos darbai planuojami pabaigti rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais. Tad gyventojai turės naudotis Didžiosios Dailidės pliažu, mėgautis maudynėmis“, – kalbėjo UAB „Dzūkijos vandenys“ Vandentiekio ir nuotakyno departamento direktorius Leonas Mackevičius.

Didžiojoje Dailidėje intensyviai vyksta statybos darbai įrenginėjant vandenvalos įrenginius.


Alytaus Didžiosios Dailidės ežero paviršinių nuotekų surinkimo ir valymo įrenginių statyba – jau įgavusi pagreitį. Iki tol Alytaus miesto pietinio Pramonės rajono teritorijoje surenkamos nevalytos paviršinės nuotekos buvo išleidžiamos į rekreaciniams tikslams naudojamą didžiosios Dailidės ežerą, o naujais įrenginiais bus siekiama iš Santaikos, Ulonų, Daugų, Varėnos, Gardino, Aušros ir kt. gatvių surinkti lietaus nuotekas, jas išvalyti ir išleisti į Didžiosios Dailidės ežerą. Dėl vykdomų valymo įrenginių statybos darbų teks pakentėti ir skurdų Mažosios Dailidės vaizdą.
„Aš tik galiu spėlioti, kad veikiausiai šie tvenkiniai yra susisiekiantys. Šiuo metu vykdome darbus ir siurbiamas vanduo perpumpuojamas į Didžiąją Dailidę dėl kelių priežasčių. Viena jų – kad mūsų darbai negali vykti šlapiai, vyksta grunto pylimas, toliau vyks betonavimo darbai, todėl būtina išlaikyti sausą aplinką technologiškai. Tas siurbimas vyks beveik viso proceso metu, norime išlaikyti kokybę. Bet kai bus pastatyti valymo įrenginiai, Dailidė natūraliai pildysis lietaus vandeniu. Išvalytu. Darbai vyksta pagal planą, laikantis grafiko“, – sakė UAB „Instita“ direktorius Egidijus Guzas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: