Dainavos žodis

Interaktyvus BETA žemėlapis leis stebėti daugiabučių renovacijos progresą Lietuvoje

Lietuvos renovacijos žemėlapis. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Būsto energijos taupymo agentūra (toliau – BETA), kartu su bendrove „Hnit-Baltic“, sukūrė geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį, viešai prieinamą Lietuvos renovacijos žemėlapį, kuriame pristatomi aktualiausi duomenys apie baigtus ir šiuo metu vykdomus daugiabučių namų renovacijos projektus. Naudojantis žemėlapiu galima surasti išsamią informaciją apie renovacijos pažangą tiek atskiros savivaldybės, tiek visos šalies mastu.
„Pagrindinis šio projekto tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti įrankį, kuris visiems suinteresuotiems – tiek gyventojams, tiek institucijų specialistams – suteiktų reikiamą informaciją apie daugiabučių renovaciją. Žemėlapyje atsispindi įvairūs renovacijos įgyvendinimo Lietuvoje pjūviai: atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kiti aktualūs duomenys“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Situacija visos Lietuvos mastu
Interaktyvus žemėlapis leis įvertinti renovacijos progresą savivaldybės bei visos Lietuvos mastu. Savivaldybių darbuotojai, gyventojai gali apžvelgti savo savivaldybės rodiklius (eigą, statusą, vertes) ir palyginti su kitų savivaldybių bei šalies rezultatais. Pavyzdžiui, Birštone šiuo metu yra modernizuota 45 proc. visų savivaldybės renovuotinų daugiabučių, Druskininkų savivaldybėje 36 proc., o Ignalinos rajono savivaldybėje – 30 proc. daugiabučių.
„Savivaldybių darbuotojams ar jų gyventojams žemėlapis pasitarnaus kaip priemonė, padėsianti įvertinti savivaldybės renovacijos rodiklius. Įrankis leidžia sužinoti renovuotų namų dalį nuo visų savivaldybėje esančių daugiabučių, bendrą atnaujintų namų skaičių, investicijų dydį, pasiektus energinio efektyvumo rodiklius, šiuo metu įgyvendinamų projektų statusą, pasiektą šiluminės energijos sąnaudų ar šiltnamio efektą sukeliančių dujų sumažinimą“, – teigia V. Serbenta.

Atskleidžia renovacijos privalumus
Anot V. Serbentos, šiame žemėlapyje gyventojai vos keliais kompiuterio paspaudimo mygtukais galės gauti visus faktinius duomenis, pagrindžiančius renovacijos naudą. Tai pasitarnaus svarstantiems apie daugiabučio namo renovaciją ar dar abejojantiems jos reikalingumu.
Pagrindiniame žemėlapyje galima rinktis navigacijos įrankius ir naršyti žemėlapyje; paieškos įrankiais ieškoti pagal adresą, miestą, savivaldybę; pasižiūrėti, kaip renovuoti daugiabučiai atrodo nuo gatvės, pasitelkus gatvės vaizdų peržiūrą, filtruojant peržiūrėti pasirinktus renovuotų ar šiuo metu renovuojamų pastatų rodiklius.
„Žemėlapyje informacija apie atnaujintus daugiabučius ar jų renovacijos eigą pateikiama keliais lygmenimis – visoje šalyje, atskiroje savivaldybėje bei apie pasirinktą konkretų daugiabutį. Toks būdas leidžia detaliau analizuoti renovacijos pažangą Lietuvoje. Galima paprastai ir greitai susipažinti su bendra statistika – nuo 2005 m. pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą atnaujintų namų ir šiuo metu vykdomų daugiabučių atnaujinimo projektų skaičiais. Pavyzdžiui, šiandien Lietuvoje yra renovuoti 2939 daugiabučiai, o daugiau nei 1700 daugiabučių vyksta modernizavimo darbai“, – sako BETA direktorius.
Su interaktyviu Lietuvos daugiabučių renovacijos žemėlapiu galite susipažinti šiuo adresu: https://map.betalt.lt.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: