Dainavos žodis

Kaip pasirinkti šildymo sprendimą namams?

Ispanijoje, Graikijoje ar kokioje nors Kalifornijoje tai didelio galvos skausmo nesukelia. Tačiau Lietuvoje ir mūsų platumos kraštuose būsto šildymas yra didelių rūpesčių bei apmąstymų šaltinis. Viskas prasideda nuo tinkamo šildymo sistemos tipo pasirinkimo. Būtent į tai ir pabandykime pažvelgti giliau. Nors nėra vieno, visiems atvejams teisingo sprendimo, tačiau tam tikri šildymo sistemų privalumai padaro jas pranašesnes prieš kitas tam tikriems vartotojams. Reikia įvertinti savo galimybes, lūkesčius ir poreikius, o tada tikrai pavyks nesunkiai išsirinkti geriausią sprendimą.

Kietas kuras

Kieto kuro katilai dar visai neseniai atrodė kaip vienintelis logiškas ir optimalus namų šildymo sprendimas. Tačiau dabar, kai technologijos žengė į priekį, o gyvenimo kokybė ėmė augti, kieto kuro katilus į konkurencinę kovą iškvietė galybė kitų šildymo sistemų.
Privalumai, kuriais pasižymi kieto kuro katilai yra ilgaamžiškumas. Tinkamai prižiūrimi šie katilai išlaiko penkiolika – dvidešimt ir daugiau metų. Dauguma naujų kieto kuro katilų sistemų yra pakankamai inovatyvios ir nereikalauja daug priežiūros. Jis pats, pagal poreikį reguliuoja kuro vartojimą. Tačiau priežiūros reikia. Visų pirma – malkų, granulių arba kito kuro papildymas turi būti paruošiamas ilgam į priekį. Tikrai nesinorės kasdien važinėti pirkti kuro.
Visų antra – katilų valymas nėra lengviausia procedūra. Pelenus reikia sušluoti ir išvalyti. Tai kainuoja laiko. Na, bet ieškantiems paprasto, ilgaamžio šildymo sprendimo, skųstis tikrai nebus kuo. Juo labiau, šildymo būdas, tikriausiai, yra pats pigiausias. Kiek kieto kuro katilai varle.lt portale kainuoja, galite sužinoti paspaudę ant nuorodos.

Centrinis šildymas

Jeigu yra galimybė, visada reikia domėtis tuo, kiek kainuotų prisijungimas prie centrinio šildymo sistemos. Tai yra daug patogiau, mat nereikės niekuo daugiau, tik reguliavimu. Dažnai pro akis praleidžiama tokio sprendimo galimybė, bet ji tikrai egzistuoja.

Dujos

Įsirengti dujinį šildymą namuose gali būti puikus sprendimas, jeigu dujas panaudosite ir vandens šildymui ar kitoms reikmėms. Jie yra labai efektyvūs ir šyla labai greitai, tačiau įsivesti dujinę į sistemą į namus yra pakankamai brangu. Už kieto kuro katilus jie yra našesni, taip pat nereikalauja beveik jokios priežiūros. Bet… Jiems yra taikomi griežtesni įrengimo reikalavimai, įrengti viską truks ilgiau, nes reikės dujotiekio specialistų.

Elektra

Jeigu namai yra energetiškai efektyvūs ir naujos statybos, elektrinis šildymas galimai yra pats geriausias sprendimas. Vienas, be kitų sistemų veikiantis elektrinis šildymas yra efektyvus ir veikia greitai, bet pati įranga (atitinkami radiatoriai) kainuoja tikrai daug. Jie įšyla greitai, energiją vartoja taupiai, bet kainuoja nemažai. Energetiškai efektyviuose namuose tai bus geras sprendimas. Kitur – nelabai.

Kiti sprendimai

Dar yra geoterminis šildymas, oras-vanduo siurbliai ir taip toliau. Tačiau šie sprendimai tinka tik išskirtiniais atvejais ir yra labai, labai brangūs.

Kelių sistemų darna

Brangiausias sprendimas, bet tikrai tas, kuris atsiperka su kaupu yra kelių šildymo sistemų derinimas. Jeigu namai yra prijungti prie centrinio šildymo, bet porą dienų po to, kai šildymo sezonas pasibaigė, pašalo, gerai įjungti šildomas grindis ar dujinį katilą. Komfortas kainuoja, bet atsiperka.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: