Dainavos žodis

Teismas padangų gaisrą užgesinusiems ugniagesiams

Kaltinamųjų advokatai mano, kad pats kaltinamasis aktas per daug abstraktus, todėl gynyba nežino, nuo kokių kaltinimų gintis, tad paprašė teismo bylą grąžinti papildymui. Kitas posėdis numatytas rugsėjo 9 dieną.

Alius Mikelionis

Liepos 23 dieną Alytaus apylinkės teismas atvertė bylą, kurioje kaltinimai pareikšti Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vadovams Algirdui Bautroniui ir Sauliui Mockevičiui. Jie kaltinami, jog nesiėmė veiksmų, neatliko planinių ir neplaninių bendrovės „Ekologistika“ patikrinimų, neįtraukė į tikrinamų objektų grupę, nepriskyrė įmonės pirmai patikrinimo grupei bei nuo 2016 metų įmonės neįrašė į patikrinimo planus. Ikiteisminį tyrimą atliko Alytaus apskrities VPK, Kauno prokuratūra ir STT.
„Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nuo 2016 metų pabaigos abiem kaltinamiesiems buvo žinoma ši įmonė, žinoma veikla, kurią vykdė minėta bendrovė, ir buvo žinoma, kad bendrovės patalpose Pramonės g. 1, Alytuje, bus saugoma 25 tūkstančiai tonų padangų“, – sakė kaltinimus palaikanti Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė.
Ugniagesiai kaltinami pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 229 straipsnį (Tarnybos pareigų neatlikimas). Su tuo nesutinka ugniagesius ginantys advokatai. Esą trūksta teisės aktų, kurie nurodytų, kaip konkrečiai turi būti tikrinamos tokios įmonės. S. Mockevičiaus advokatas Artūras Andriukaitis prašė teismo pridėti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento raštą, kuriame esą pripažįstamos sisteminės priešgaisrinės priežiūros klaidos.
„Teismui pateikiau rašytines STT ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento išvadas, kuriose pripažįstamos priešgaisrinės priežiūros sisteminės klaidos, ir teigiama, kad bus rengiami teisės aktų pakeitimai ir tvarkos, kurios užtikrins, kad tokios katastrofos nepasikartotų“, – po pirmo teismo posėdžio aiškino S. Mockevičiaus advokatas A. Andriukaitis. Advokato teigimu, jo ginamajam keliami aukštesni reikalavimai nei numato teisiniai aktai.
Posėdžio metu prokurorė Nomeda Urbonavičienė atmetė gynybos argumentą, kad nėra nustatytos aiškios tikrinimo tvarkos. Esą ikiteisminio tyrimo metu surinkta medžiaga rodo, kad Pramonės g. 1 esančias kitas įmones ugniagesiai tikrino.
Kaltinamųjų advokatai mano, kad pats kaltinamasis aktas per daug abstraktus, todėl gynyba nežino, nuo kokių kaltinimų gintis, tad paprašė teismo bylą grąžinti papildymui. Kitas posėdis numatytas rugsėjo 9 dieną.
Gaisras bendrovėje „Ekologistika“ kilo praėjusių metų spalio 16-osios naktį apie 3 valandą ir buvo matomas iš palydovo. Jį gesinant dalyvavo gausios ugniagesių pajėgos, tarp kurių buvo ir Algirdas Bautronis, ir Saulius Mockevičius. Po dešimties dienų padangas pavyko užgesinti. Alytiškiai jiems dėkojo lapkričio mėnesį surengtame labdaros koncerte, į kurį susirinko tūkstantinė minia, o atlikėjai koncertavo be jokio honoraro. Gyventojai ugniagesiams suaukojo per 200 tūkst. eurų, dar 11 tūkst. eurų čekį įteikė Alytaus miesto meras N. Cesiulis, kuris buvo įpareigotas perduoti miesto partnerio Ročesterio (Niujorko valstija, JAV) gyventojų paaukotus pinigus. Dėmesio ugniagesiai sulaukė ir Eurolygos rungtynėse Kaune, kai žalgiriečiai asmeniškai juos pakvietė stebėti rungtynes.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: