Dainavos žodis

Vietoj seno namo – modernus kupolas

Šis modernus kupolas pakeitė čia stovėjusį seną apmūrytą namą.

Važiuojantys pro Alytaus rajone esantį Norgeliškių kaimą, kur šalia pagrindinio kelio įsikūrę Alytaus regiono gyvūnų globos namai „Nuaras“, pastebi neįprastą statinį – geokupolą. Šis modernus kupolas pakeitė čia stovėjusį seną apmūrytą namą.
„Namas buvo senas, tad nusprendėme pakeisti stogą. Nuardžius jį pamatėme, kad yra apmūryti seni, jau supuvę rąstai. Taip viskas nevalingai ir sugriuvo, nes sienas laikė stogas“, – pasakojo Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis.
Tuomet, pasitaręs su draugu, pašnekovas pradėjo gilintis į kol kas Lietuvoje retą statinio konstrukciją – geokupolą. „Tai neįprastas mūsų akims statinys, tačiau džiaugiamės priėmę tokį sprendimą. Tai bus tarsi vasarnamis, o kartu ir planuojamoms organizuoti paskaitoms, pamokėlėms moksleiviams vieta“, – pasakojo V. Gustaitis.

V. Gustaitis sako, jog šiame pastate vyks paskaitos moksleiviams.


Anot pašnekovo, kupolas nesugrius dėl per didelės sijoms tenkančios apkrovos, pasitaikančios tradiciniuose pastatuose. Visa kupolo formos konstrukcija – tarsi viena sija. Konstrukcija yra drauge ir dengiančioji, ir laikančioji pastatą. Tokią sferinę formą turi ir kiaušinis – nors jo lukštas plonas, jis labai tvirtas, ir paukštis perėdamas jo nesutrina.
„Kupolas gali atlaikyti 250 metrų per sekundę vėjo gūsius. Planuojame šildomas grindis, čia šiluma pasiskirstys vienodai, stoge įrengsime ventiliaciją. Šis kupolas pastatytas ant seno namo pamatų. Gal vizualiai atrodo ir kitaip, bet kupolas vos 40 centimetrų aukštesnis nei buvęs senas namas. Mes nesamdome jokių firmų, viską darome patys, savo jėgomis, nes tai nesudėtinga konstrukcija. Jai nereikalinga architektų, konstruktorių priežiūra“, – kalbėjo V. Gustaitis.
Tiesa, prieš tai turėjo būti labai tiksliai išpjauti ruošiniai. „Visą procesą galima sulyginti su Lego kaladėlių dėliojimu. Viskas turi būti labai tikslu. Kupolas pastatytas iš USB plokštės, bus uždengtas bitumine čerpele. Priekyje – dideli langai“, – teigė pašnekovas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: