Dainavos žodis

Etikos sargų kirtis buvusiam Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui

VTEK sprendimas R. Juonį pasivijo prabėgus daugiau kaip trims mėnesiams po atleidimo iš pareigų.

Rasa Švirmickaitė

Nelinksmą kalėdinę dovaną Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) įteikė buvusiam Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriui Rolandui Juoniui.
VTEK nariai vienbalsiai nusprendė, kad, eidamas Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas, R. Juonys pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo reikalavimus laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus bei vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti.
VTEK, gavusi pranešimą ir papildomos informacijos, nustatė, kad šių metų gegužę ir birželį R. Juonys sprendė savivaldybės administracijos Turto ir valdymo skyriaus vedėjos Auksės Juonienės tarnybos eigos klausimus – suteikė kasmetinių atostogų ir panaikino įsakymą, kuriuo buvo skirta pareiginės algos priemoka, – nors tuo metu su šia tarnautoja jį siejo sandorių pagrindu įgytos teisės ir pareigos. Tuo metu jie buvo bendraskoliai, bendraturčiai ir įkaito davėjai.
VTEK neturi duomenų, kad šiais atvejais tuometinis politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojas būtų nusišalinęs. Dėl sudarytų sandorių interesų konfliktą keliančios skyriaus vedėjos R. Juonys nenurodė ir savo privačių interesų deklaracijoje. Šiuos duomenis jis privalėjo nurodyti per 30 kalendorinių dienų nuo sandorių sudarymo dienos.
Už tokius pažeidimus numatyta, kad vienus metus nuo sprendimo priėmimo dienos jis negali būti skatinamas, priimamas, perkeliamas, skiriamas ar renkamas į lygiavertes ar aukštesnes pareigas institucijoje ir įstaigoje arba įstaigų sistemoje, kurioje jis dirba. Tačiau minėti apribojimai netaikomi asmeniui įgyvendinant teisę būti renkamam Respublikos Prezidentu arba Seimo nariu.
VTEK sprendimas R. Juonį pasivijo prabėgus daugiau kaip trims mėnesiams po atleidimo iš pareigų.
R. Juonys Alytaus miesto savivaldybės administratoriumi dirbti pradėjo praėjusių metų gegužės mėnesį. Šių metų rugpjūtį daugiau nei trečdalis tarybos narių pasirašė pareiškimą dėl interpeliacijos. Jam ir jo pavaduotojai Neringai Rinkevičiūtei nepasitikėjimas buvo pareikštas dėl daugelio dalykų – negebėjimo pritraukti realių investicijų į miestą, nesikalbėjimo su visuomene, nevykstančių administracijos optimizavimo procesų, neracionalaus savivaldybės turto ir finansinių išteklių naudojimo.
Lemiamu tarybos narių apsisprendimo kriterijumi dėl atleidimo tapo daug įtarimų sukėlęs savivaldybės administracijos skelbtas Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Chirurgijos skyriaus kapitalinio remonto darbų viešasis pirkimas.
Kilus skandalui ir pradėjus tvenktis atleidimo debesims, R. Juonys su pavaduotoja buvo parašę pareiškimus atsistatydinti iš užimamų pareigų savo noru. Tačiau tarybos nariai nusprendė kitaip. Balsų dauguma rugsėjį jis kartu su N. Rinkevičiūte buvo atleisti iš užimamų pareigų kaip praradę miesto vadovo Nerijaus Cesiulio ir tarybos pasitikėjimą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: