Dainavos žodis

Alytaus ligoninėje COVID-19 viruso teigiamą testą turėjusios mamos pagimdė sveikus mažylius ir jau džiaugiasi namų jaukumu

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje pirmosiomis šių metų dienomis gimė per dešimt naujagimių. (Alytaus r. sav. nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

„Naujuosius metus pradėjome džiugiai, pirmosiomis šių metų dienomis mūsų skyriuje pasaulį klyksmu pasveikino per dešimt naujagimių, kolektyvas gerai nusiteikęs, darbingas“, – sakė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėjas, gydytojas akušeris-ginekologas Eugenijus Tiškus.
Pirmąją 2021 metų dieną apie 19 val. Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninėje gimęs kūdikis – Alytaus rajono gyventoja. Kitą dieną gimė dar dvi mergaitės iš Lazdijų ir Varėnos rajonų. Vėlesnėmis dienomis medikai
priimdavo po 2–4 naujagimius iš visos Alytaus apskrities.
Anot E. Tiškaus, COVID-19 virusas neaplenkė ir jų skyriaus. Pirmasis atvejis vienai motinai buvo nustatytas praėjusių metų gruodžio mėnesį, po to dar vienas. Šiais metais dviem motinoms patvirtinti teigiami koronaviruso tyrimų rezultatai.
„Kūdikiams atliki COVID-19 testai visi buvo neigiami, nes, mokslinių tyrimų duomenimis, šis virusas per placentą neperduodamas. Jeigu iš anksto žinotume, kad gimdyvė yra užsikrėtusi COVID-19, ją siųstume į „kovidines“ ligonines, tačiau tai sunkiai įmanoma dėl besimptomių atvejų. Dažniausiai apie teigiamus testo rezultatus sužinome tik tada, kai moteris paguldoma į mūsų skyrių.
Kiekvieną gimdyvę priimame kaip potencialią koronaviruso nešiotoją – dėvėdami apsaugos priemones ir laikydamiesi kitų saugumo reikalavimų. Džiugina tai, kad visos gimdyvės, kurioms buvo nustatytas koronavirusas, jautėsi gerai ir kartu su kūdikiais išleistos į namus“, – pasakojo E. Tiškus.
Džiaugiamasi, kad kasmet pilnėja pradinukų klasės, tačiau 2020-ieji gimimų skaičiais nebuvo patys skaitlingiausi. Gydytojo E. Tiškus teigimu, Alytaus S. Kudirkos ligoninėje praėjusiais metais gimė 488 naujagimiai (2019 metais 60 naujagimių gimė daugiau) – 237 mergaitės ir 251 berniukas. Anot gydytojo, statistika, kad gimsta daugiau berniukų nei mergaičių, klostosi ne pirmus metus. „Deja, mergaičių užauga daugiau nei berniukų. Tikriausiai todėl, kad jie iš prigimties tyrinėtojai, judresni, smalsesni“, – pastebi medikas.
Ne vienerius metus gydytoju akušeriu-ginekologu dirbantis E. Tiškus stebi tendenciją, kad kasmet pirmą kartą gimdo vis vyresnio amžiaus moterys. Vidutiniškas tokių gimdyvių amžius 24–26 metai.
2020-aisiais Alytaus mieste įregistruoti 396 gimimai (200 berniukų ir 196 mergaitės). 314 vaikų gimė Lietuvoje, 82 – užsienio valstybėse. Tuo tarpu Alytaus rajone per tą patį laiką įregistruoti 200 gimusių vaikų –163 vaikai (82 mergaitės ir 81 berniukas) gimė Alytaus rajone, 37 – užsienyje.

* * * *
Populiariausi berniukų vardai Alytaus mieste praėjusiais metais buvo Matas, Augustas, Adomas, mergaičių – Atėnė, Kamilė, Lėja, šis vadas tapo favoritu daugelyje Alytaus apskrities savivaldybių.
Alytaus rajone tėvai savo atžaloms daugiausiai davė Liepos, Ugnės, Godos, Marko, Luko, Emilio vardus. Druskininkuose populiarumo viršūnėse dominavo Liepos, Lėjos, Kajaus, Martyno, Motiejaus, Nojaus vardai. Lazdijų rajone – Lėjos, Luknės ir Viltės, Roko ir Domo. Varėnos rajone – Lėjos, Milanos, Luknės, Gabrieliaus, Beno ir Kristupo.
Gyventojų registro duomenimis, iš viso Alytaus apskrityje šiuo metu yra 24 šimtamečiai asmenys: po 6 Alytaus miesto ir rajono bei Varėnos rajono savivaldybėse, 4 Lazdijų rajone, dar 2 Druskininkų savivaldybėje.
Alytaus mieste gyvena ir seniausias vyras Lietuvoje. Jam – 111 metų. Pora metų vyresnė moteris gyvena Kaune.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: