Dainavos žodis

Alytaus krašto įvykiai 2020 m.

Alius Mikelionis

SAUSIS

Įsigaliojo ir chaosą gatvėse sukėlė nauja žaliųjų rodyklių tvarka. Pagal ją, turėjo būti išmontuotos visos prie šviesoforų buvusios rodyklės, o vietoj jų įrengtos papildomos žalios sekcijos. Netrukus paaiškėjo, kad dalis šviesoforų sistemų yra pasenusios ir techniškai neturi galimybės veikti su papildoma sekcija. Leista grąžinti senąją tvarką. Dar viena staigmena vairuotojų laukė sausio pradžioje – taip vadinami trikojai greičio matuokliai.  

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas pareiškė, kad atėjo laikas vienu smūgiu padaryti švietimo tinklo pertvarką. Alytaus miesto bendrojo ugdymo mokyklas 2002 metais lankė per 13 tūkstančių vaikų, 2020 m. skaičius nesiekė 7 tūkstančių. Per šį laikotarpį nei viena mokykla uždaryta nebuvo. 

VASARIS

Dėl biokatilinės mūšis Alytaus miesto savivaldybėje. Kilo klausimas, kam priklauso „Litesko“ valdymo metu pastatyta ir maždaug 25 mln. eurų kainavusi biomasės katilinė. Dalis politikų sutiko, kad už biokatilinę gyventojai jau sumokėjo per šilumos kainą, tačiau priešingos pozicijos laikėsi „Litesko“, todėl prasidėjo teisminiai ginčai. Taryboje mėginta naikinti finansavimą su „Litesko“ kovojantiems teisininkams. 
Savivaldybės tarybos posėdžio pirmuoju klausimu svarstyta daug visuomenės dėmesio sulaukusi švietimo sistemos pertvarka. Buvo pasiūlyta „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“ mokinukus perkelti į Vidzgirio mokyklą, o suaugusiųjų ir jaunimo – į Alytaus profesinio rengimo centrą. Minimalia balsų persvara, tačiau pertvarkai politikai pritarė. Aktyvių tėvų bendruomenė žadėjo kovą tęsti. 

KOVAS

Apvogta Alytaus Švč. mergelės Marijos krikščionių pagalbos bažnyčia, esanti Jurgiškių gatvėje. Pirmos vagystės metu išnešti vargonėliai. Antrąkart dingo relikviniai daiktai, pamaldoms skirti indai, į kultūros paveldo sąrašą įtrauktas relikvijorius. Pareigūnai netrukus sulaikė įtariamąjį, pas jį buvo rasti visi pavogti daiktai. Darbą tyrėjams palengvino po pirmos vagystės vaizdo kameras įrengęs klebonas.

Alytaus rajone buvo pradėti utilizuoti po gaisro padangų perdirbimo įmonėje dioksinu užkrėsti gyvuliai ir paukščiai. Dėl gyvulių ir naminių paukščių užterštumo dioksinais buvo sunaikinta užmigdant 12 pieninių karvių, 29 mėsinės karvės, telyčios ir buliai, 64 avys, 1 ožka, 435 naminiai paukščiai ir 25 triušiai. Nors Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba siūlė sunaikinti apie 200 karvių ir prieauglio, tačiau ūkininkams nesutikus, savivaldybės iniciatyva buvo atlikti papildomi tyrimai. Remiantis šių tyrimų rezultatais utilizuojama daug mažiau gyvūnų nei buvo siūloma. Alytaus rajono ūkininkams sumokėta daugiau nei 61 tūkst. eurų kompensacijų už utilizuotus gyvulius ir paukščius.
Pasigirdo pirmieji svarstymai dėl parkavimo vietų apmokestinimo Alytaus miesto centre. Apskaičiuota, kad atsirastų beveik 500 vietų automobiliams, o per metus būtų surinkta 130 tūkst. eurų, jei valanda kainuotų 30 centų. Tiesa, jeigu aparatai bus pastatyti, kasmetei jų priežiūrai prireiktų apie 65 tūkstančių eurų, todėl pirmaisiais metais būtų nuostolingi. Įsigijimas ir sumontavimas atsieitų per 163 tūkst. Eur. 

BALANDIS

Dabar jau nieko nestebinantis miestų blokavimas balandžio mėnesį šokiravo vairuotojus. Patikros postuose budėjo ir eiliniai pareigūnai, ir Alytaus apskrities policijos viršininkas Alvydas Jurgelevičius. Pasirūpinti namuose likusiais vienišais asmenimis ėmėsi savanorių grupės. 

Tikra miesto gėda tapęs nebaigtas statyti pastatas priešais Alytaus miesto savivaldybę buvo uždengtas tentu. Alytiškiai ir miesto svečiai nuolat badė pirštais į Rotušės aikštės kampe esantį pastatą vaiduoklį. Nors savininkai keitėsi, bet pastato statybos darbai neprasidėdavo. Pritaikytas didesnis nekilnojamojo turto mokestis verslininkų nepaskubino, tačiau Alytaus politikai pritarė naujai vizualinės taršos tvarkai, kuria remdamasi pastatą sutvarkė savivaldybė ir pateikė sąskaitą savininkui. 
Prieš pat aštuonias į Vidzgirio progimnaziją atskubėjo… briedis. Raštinėje buvusi mokytoja Marytė Narmontienė pastebėjo neįprastą svečią per vaizdo stebėjimo sistemas. Vėliau briedis pasuko miesto centro pusėn, link Sveikatos tako, gyvūno gelbėjimo operacija buvo sudėtinga, mat gaudomas jis įlindo į neprieinamą šabakštyną, teko išardyti tinklinę tvorą – tik tada briedis perėjo į kitą vietą ir tapo pasiekiamas.
Nuo pat pirmosios karantino bangos Alytaus rajono savivaldybė, siekdama užtikrinti gyventojų saugumą, dalino bendruomenėms ir pagyvenusiems žmonėms apsaugos priemones ir jų rinkinius. Iš viso veido kaukių, dezinfekcinio rankų skysčio, pirštinių senjorams ir bendruomenėms išdalinta apie 12 tūkst. vienetų rinkinių.  

GEGUŽĖ

Gegužės mėnesį gamta nerimauti privertė obuolius auginančius luksnėniškius. Neįprastas gegužės mėnesiui sniegas užklojo 180 hektarų „Luksnėnų sodų“ obelų.

BIRŽELIS

Alytaus gyventojai ėmė skųstis, kad neatsidaro naujieji požeminiai konteineriai. Buvo paprašyta kurį laiką konteineriais nesinaudoti. Šalia paliktas šiukšles nešiojo vėjai. Tai įamžinę alytiškiai privertė tvarkytojus aiškintis miesto vadovui, kuris, jei situacija pasikartos, pažadėjo kitokį susitikimo formatą.

Viena labiausiai laukiamų Alytaus švenčių – miesto dienos – įvyko kitokiu formatu. Nebuvo didžiosios scenos, tačiau renginiai pasklido po daugelį Alytaus vietų. 
Alytaus miesto gyventojai sunerimo, kad birželio mėnesį iš čiaupų ėmė bėgti nemalonų kvapą skleidžiantis vanduo. Paaiškėjo, kad dėl darbų Putinų vandens sotyje dalyje vamzdynų pasikeitė vandens tekėjimo kryptis, kuri sujudino vamzdžiuose susikaupusius elementus ir šie ištekėjo per vartotojų čiaupus. Vandentiekininkai ramino, kad mangano oksido kiekis neviršijo leistinos normos, bet pripažino, jog buvo priartėjęs prie maksimalios leistinos normos. 

LIEPA

Alytaus miesto garbės piliečio vardas suteiktas, kultūros premijos ir žurnalistų metų žmogaus apdovanojimas buvo įteikti ne miesto dienų metu, o Valstybės dieną. Alytaus miesto garbės piliečio vardas po mirties suteiktas Romualdui Maksimavičiui, simbolinė žurnalistų plunksna, skirta metų žmonėms, atiteko „Drevinuko“ ir „Sakalėlio“ mokinių aktyvių tėvų bendruomenei, o kultūros premijos įteiktos Romualdui Ambroževičiui, Inesai Pilvelytei ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriui. 
Turistų srautais besidžiaugiantys Butrimonys sėkmės priežastimi įvardijo pastatytą fontaną ir svarstė, kaip toliau plėsti paslaugų sferą bei ilginti naujo traukos objekto darbo laiką, kad spalvotu reginiu vakare galėtų pasigrožėti kuo daugiau Alytaus rajono gyventojų ir svečių. Tuo tarpu po gyventojų skundų Alytuje fontanas, esantis Senamiesčio skvere, buvo išjungiamas 22 valandą, kaip ir dar keturi mieste veikiantys fontanai.
Padangų smulkinimo gamyklos gaisrą užgesinę Alytaus ugniagesiai Alytaus apylinkės teisme išgirdo apie bylą, kurioje kaltinimai pareikšti būtent jiems – priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vadovams Algirdui Bautroniui ir Sauliui Mockevičiui. Abu kaltinami nesiėmę veiksmų, neatlikę planinių ir neplaninių bendrovės „Ekologistika“ patikrinimų, neįtraukę į tikrinamų objektų grupę, nepriskyrę įmonės pirmai patikrinimo grupei bei nuo 2016 metų įmonės neįrašę į tikrinimo planus.

Didelio visuomenės pasipiktinimo sulaukė vieno Putinų g. daugiabučio bendrijos sprendimas krepšinio aikštelę paversti vieta automobiliams statyti. Paaiškėjo, kad dar 2018 metais bendrija išsinuomojo žemę iš Nacionalinės žemės tarnybos. Alytaus miesto savivaldybei priklausantis turtas – krepšinio stovai – buvo išvežti saugojimui.

RUGPJŪTIS

Simne vyko didelė šventė – bažnyčia minėjo 500 metų jubiliejų, o Simnas įprasmino Lietuvos mažosios kultūros sostinės 2020 vardą. Kraštietis prof. Arvydas Šeškevičius bažnyčioje pristatė knygą „Simno bažnyčiai 500 metų“. Jubiliejui skirtas iškilmingas šv. Mišias aukojo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila. Koncertas vyko miesto aikštėje, kurioje iškilmingai buvo paskelbtas Alytaus rajono garbės pilietis – Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius. Savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas jam įteikė Alytaus rajono garbės piliečio regalijas. Simno miesto istoriją papasakojo teatralizuotai pasipuošusios Simno bendruomenės. Žygiuodamos eisenoje jos pristatė senuosius amatus ir verslus, kuriuos iš arčiau pažinti buvo galima apsilankius bendruomenių kiemeliuose.

Rugpjūčio mėnesį su didžiuoju futbolu atsisveikino vienas geriausių iš Alytaus kilusių Lietuvos futbolininkų – Žydrūnas Karčemarskas. Karjerą „Dainavoje“ pradėjęs vartininkas rungtyniavo įvairiose Lietuvos, Rusijos ir Turkijos komandose. Atsisveikinimo rungtynėse Žydrūnas vėl užsivilko „Dainavos“ marškinėlius ir tai toliau daro žaisdamas už dainaviškių salės futbolininkų ekipą aukščiausioje šalies futsalo lygoje.  

RUGSĖJIS

Nuo pirmos pandemijos bangos pramogų pasiilgę alytiškiai laukė, kol atsidarys Alytaus baseinai. Baseinas prie arenos, neveikęs nuo kovo 15 dienos, nors ir trumpam, buvo atidarytas rugsėjo 14 dieną.

Rudenį, kai suintensyvėja eismas mieste, pradėti iškart trijų žiedinių sankryžų įrengimo darbai, kurie paralyžiavo eismą Dzūkijos sostinėje. Miesto vadovai aiškino, kad darbai vienu metu prasidėjo, nes visoms trims sankryžoms lėšos gautos vienu metu.

Prasidėjo miesto vadovų interpeliacijų maratonas. Pradžioje skandalas kilo dėl Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninės chirurgijos skyriaus remonto viešųjų pirkimų. Aukštus postus užimantys tarnautojai įtarti darbų kainos sukėlimu. Paaiškėjus įtarimams, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Rolandas Juonys pasiprašė atleidžiamas iš užimamų pareigų, vėliau pareiškimą pateikė ir jo pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė. 
Po rekonstrukcijos antram gyvenimui atgimė Lauryno Radziukyno mokykla Kurnėnuose. Atliekant darbus didelis dėmesys skirtas išskirtiniams komplekso elementams ir detalėms. Siekta išlaikyti to laikmečio stilių. Darbai atlikti Europos Sąjungos ir Alytaus rajono savivaldybės lėšomis.
Kauno apygardos prokuratūra pranešė, kad „Elologistikos“ gaisro byla, susidedanti iš 90-ies tomų, perduodama Alytaus apylinkės teismui. Paaiškėjo, kad padaryta žala siekia 12 milijonų eurų. Tyrėjų teigimu, nebuvo įmanoma nustatyti tikslios gaisro priežasties, tačiau tarp tirtų trijų galimų versijų – ir padegimas. Prokurorė pagarsino ir įmonės savininko Juozo Cicėno versiją, kad gaisrą galėjo sukelti iš kitų patalpų atklydęs… degantis graužikas.

SPALIS

Prieš Seimo rinkimus gerų žinių alytiškiams atvežė susisiekimo ministras – pažadėjo per trejus metus sutvarkyti kelią nuo Alytaus iki Kauno. Pasirašyta trišalė sutartis dėl Naujosios gatvės geležinkelio viaduko platinimo, dėl kurio šios gatvės rekonstrukcijos neįmanoma baigti jau apie 15 metų.
Seimo rinkimuose „iššovė“ jaunasis politikas, konservatorius Povilas Labukas. Jis kartu su vilniečiu Vytautu Baku pateko į antrą turą, kuriame alytiškiai patikėjo ne vietos politiku. 

LAPKRITIS

Slapto balsavimo metu išrinktas naujasis Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius. Juo tapo ilgametis tarybos narys, buvęs miesto meras Jurgis Krasnickas. Jis abejojo, ar politikai parems jo kandidatūrą, tačiau 22 tarybos nariai pasisakė už ir vos du buvo prieš. Po STT išvadų ilgametis politikas pradėjo darbą, tačiau neišvengė bene didžiausio Alytaus savivaldos istorijoje nesusipratimo, kai sukčiams buvo pervesti 187 671,58 Eur.

Pagal COVID-19 sergamumą Alytuje daugiau nei savaitę buvo fiksuojama daugiausia ligos atvejų, Lietuvoje skaičiuojamų 100 tūkstančių gyventojų. Meras aiškino, kad taip atsitiko, mat Alytuje atliekama daug testų. „Estafetę“ Dzūkijos sostinė buvo perdavusi Aukštaitijos sostinei, tačiau Panevėžys ją vėl grąžino ir Alytus liūdnojoje statistikoje – vėl pirmas.

Skambant trimitui atidarytas Dainavos apygardos partizanams pastatytas paminklas. Jis iškilo po daugiau nei 20 metų trukusių svarstymų. Alytaus politikams pritarus, partizanų atmintis įamžinta sovietmečiu buvusioje Juozo Vito aikštėje, dabartiniame Senamiesčio skvere. 

Kilo gaisras laikinojoje dujų padavimo stotelėje, esančioje Normandijos-Nemuno gatvėje. Dėl vykdomo tarptautinio dujotiekio „Gas Interconnection Poland-Lithuania“ (GIPL) tiesimo darbų tris dienas dujas alytiškiams tiekė lenkai. Jungiant vieną iš paskutinių dujų cisternų kilo gaisras, kurį gesino gausios ugniagesių pajėgos. 

GRUODIS

Alytuje įžiebta Kalėdų eglė, tiesa, pirmą kartą be žiūrovų, virtualiai. Netrukus miestą sukrėtė žinia apie lapkričio mėnesį paskirto naujo Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus, ilgamečio politiko ir buvusio miesto mero J. Krasnicko mirtį. Krasnickas mirė būdamas 63 metų. Politikas į Alytaus miesto tarybą buvo renkamas nuo pat savivaldos pradžios. 
Atnaujintas eismas Likiškėlių gatvėje. Vairuotojai jau galėjo įvertinti naujos žiedinės sankryžos, kainavusios beveik vieną milijoną eurų, privalumus. Tikimasi, kad eismo sąlygos pagerės ir Pulko-Ulonų-Santaikos gatvių sankryžoje. Čia jau neliko šviesoforo, nors darbai dar nebaigti, tačiau eismas iš Pulko gatvės jau yra galimas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: