Dainavos žodis

Gelbstint skęstančius vaikus, lemtingos buvo ir sekundės

Alytiškiai Nerijus Stanevičius (kairėje) ir Vaidas Buinauskas, drąsiai puolę į ledinį vandenį, išgelbėjo du skęstančius berniukus. (Alytaus miesto sav. nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Priešpaskutinė praėjusių metų diena 10 ir 13 metų alytiškiams tapo tarsi dar vienu gimtadieniu. Vaikus nuo šiurpios mirties ledinio vandens gniaužtuose išgelbėjo pro tvenkinį važiavę du vyrai.
Šalia šaldytuvų gamyklos „Snaigė“ esantis vandens telkinys, skirtas priešgaisrinei saugai, vaikus traukia visais metų laikais, jame ne kartą yra nutikusių nelaimių. Alytiškiai skaičiuoja, kad per daugelį metų šiame tvenkinyje nuskendo apie dešimt vaikų.
Ir šį kartą tragedija galėjęs virsti neatsargus vaikų pramogavimas ant netvirto ledo tik dviejų alytiškių – 33 metų Vaido Buinausko ir 37 metų Nerijaus Stanevičiaus, drąsaus poelgio dėka baigėsi laimingai. Vyrai, negalvodami apie save, puolė į ledinį vandenį ir, iki atskubėjus ugniagesiams-gelbėtojams, vaikus jau buvo ištraukę iš vandens.

Stabdė pravažiuojančias mašinas
Praėjusių metų gruodžio 30-ąją N. Stanevičius iš darbo bendrovėje „Koslita“ Pramonės gatve važiavo namo. Prie pėsčiųjų perėjos pamatęs besiblaškančius vaikus, vyras suprato, kad kažkas atsitiko ir sustabdė automobilį. Vienas vaikas šaukė, kad skęsta jo brolis ir draugas.
Iš paskos važiavęs V. Buinauskas, pamatęs prie perėjos bėgiojančius vaikus, iš pradžių pagalvojo, kad šie šėlioja. Tačiau, sustojus prieš jį važiavusiam automobiliui, suprato, jog vyksta kažkas rimta. Vaikai prašė pagalbos.
Pribėgę prie tvenkinio, vyrai pamatė, kad maždaug 20 metrų nuo kranto įlūžę vaikai.
„Nieko negalvojau, tiesiog nusirengiau striukę, nes maniau, kad šaltame vandenyje ji tikrai nepadės, ir puoliau prie vaikų. Pabėgęs ledu maždaug penkis metrus ir pats įlūžau. Galvoti, ką daryti toliau, tiesiog nebuvo laiko – vieno vaiko tik nosytė buvo išlindusi iš vandens, jis buvo kiek toliau, todėl pirmiausia norėjau padėti jam.
Arčiau buvęs berniukas iš instinkto pradėjo kabintis į mane. Po kojomis jau nebesiekiau dugno, tad arčiau buvusį vaiką stumtelėjau kranto link ir puoliau prie antrojo“, – įtemptas akimirkas prisiminė V. Buinauskas.

Gimęs po laiminga žvaigžde
Grįžtelėjęs atgal, V. Buinauskas pamatė, kad vėl ėmė skęsti į krantą pastumtas berniukas. Vyras dar kartą stumtelėjo vaiką kranto link. Tuo metu, nešinas virve, atbėgo N. Stanevičius ir padėjo vaikui saugiai pasiekti krantą.
Tačiau kai V. Buinauskas vėl atsisuko į antrąjį berniuką, jo virš vandens jau nesimatė. Abu vyrai grįžo į tą vietą, kur dar matė plūduriuojantį vaiką.
„Tai buvo laimingas atsitiktinumas. Savo koja užkabinau vaiko koją ir taip iškėliau jį į vandens paviršių. Manau, kad būtų užtekę dar kelių sekundžių ir būtume jo neberadę, vandens buvo iki kaklo“, – su jauduliu pasakojo vyras.
Nuo dugno iškeltą berniuką V. Buinauskas perdavė N. Stanevičiui, nes pats nešti vaiko jėgų jau neturėjo. N. Stanevičius pamėlusį su menkais gyvybės ženklais dešimtmetį krante perdavė ugniagesiams-gelbėtojams. Gelbėtojai atliko širdies masažą, dirbtinį kvėpavimą ir jau atsigavusį bei pradėjusį nerišliai kalbėti berniuką perdavė greitosios pagalbos medikams. Po to vaikas buvo išvežtas į Kauno klinikas. Tuo tarpu saugiai krantą pasiekęs trylikametis nubėgo į namus.
„Be galo žaviuosi šių žmonių drąsa ir neabejingumu. Labai džiaugiuosi, kad abiem vaikams viskas gerai – abu tą dieną gimė antrą kartą!“, – savo feisbuko paskyroje parašė Alytaus miesto meras, vėliau pareiškęs oficialias padėkas V. Buinauskui ir N. Stanevičiui.

Gelbėtojų šeimose auga vaikai
Abu jaunuosius alytiškius išgelbėję vyrai patys yra tėvai. N. Stanevičiaus šeimoje auga 5 ir 10 metų sūnūs, o V. Buinauskas su žmona augina 12, 9 metų ir 9 mėnesių dukras.
„Dabar gyvenimas vėl teka sava vaga, tačiau širdyje gera, kad pavyko išgelbėti vaikų gyvybes“, – kalbėjo N. Stanevičius.
N. Stanevičius pasakojo, kad vaikai, pamatę visą šlapią, kruvinose rankose laikantį batus tėvą, buvo sukrėsti. Vyras įsitikinęs, kad šis įvykis sūnus ir jų bendraamžius paskatins elgtis atsakingiau pramogaujant.
„Kaip jaučiuosi? Kartais tuo metu sunku suprasti, kas vyksta. Tik gerokai vėliau pagalvojau, kad galėjau ir pats žūti. Galėjo nepavykti išgelbėti abiejų ar vieno iš vaikų. Jei nors vienas būtų žuvęs, labai sunku būtų buvę gyventi su tuo. Dvi naktis sapnavau, kas įvyko, ir visą savaitę vos atsigulus vaizduotėje iškildavo įvykio vaizdai“, – sakė V. Buinauskas.
Anot vyro, dukros džiaugėsi, kad jų tėčiui su kitu vyru pavyko išgelbėti berniukus, didžiuojasi juo. Tačiau V. Buinauskui daug svarbiau, kad šis laimingai pasibaigęs įvykis atliks prevencinį darbą. Vaikams mokyklose vėl bus priminta, kad negalima lipti ant plono ledo, kokios skaudžios gali būti tokio neatsakingo elgesio pasekmės. Suaugusieji irgi gal bus pilietiškesni, nepraeis abejingai pro šalį, matydami pavojingai pramogaujančius vaikus.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: