Dainavos žodis

P. Šematulskio darbai priverčia stabtelti alytiškius

Alius Mikelionis

Alytiškio dailininko Pijaus Šematulskio darbai puošia anksčiau ne itin patraukliai atrodžiusių pastatų sienas. Vien tik pernai menininkas su kolegomis išgražino dešimtis statinių. Piešiniai – ne atsitiktiniai. Menininkas kruopščiai parenka eskizą, atsižvelgdamas į statinio paskirtį ar jo istorinę prasmę. Piešiniai derinami su pastatų savininkais. 
Grafičiais ir sienų tapyba alytiškis susidomėjo ankstyvoje jaunystėje. „Tam įtakos turėjo Dailės mokykla, – prisimena Pijus, – internetas leido pažvelgti plačiau, matyti, kaip dirba kitų šalių „sienų valdovai“. Alytiškio darbai traukia ne tik miestiečių dėmesį. Alytaus miesto savivaldybė pastebėjo dailininko sugebėjimus ir skyrė jaunojo menininko stipendiją.
Sovietmečiu iškilusiame, bet senamiesčio neturinčiame mieste daug pastatų, kuriuos dar būtų galima papuošti. Menininkas įrodė, kad net ir elektros skydinės ar garažo sienos gali atrodyti patraukliai. Suderinęs su elektros tiekėjais Pijus Šematulskis savo darbais papuošė elektros pastotę Volungės gatvėje, freskomis papuoštas ir Žiburio gatvės 5 namas, geriau žinomas „brazylkos“ vardu. Darbus menininkas vykdė kartu su vilniečiu Dariumi Janoniu. Pelėda, elnias ir vilkas žvelgia į Naująją gatvę. „Brazylka“ – vienas geriausiai šalyje žinomų namų, bet jo reputacija nebuvo gera. Menininkas prisipažįsta, kad svarstytas ir kitas piešinys, susijęs su vienos Lotynų Amerikos šalies spalvomis, tačiau nutarta neeskaluoti šios temos.
Piešiniai ant viešbučio „Šolena“, Šaulių namų ir bene labiausiai alytiškiams žinomas darbas – piešinys ant Alytaus jaunimo centro sienos. Tai – projekto Alytus suARTina, kurį vykdė Alytaus miesto teatras, dalis. 
Kol kas piešinys ant Žiburio g. 5 namo paskutinis, bet ne paskutinis Alytaus „sienų valdovo“ darbas. Žiemos laikotarpį, kai piešti sudėtinga, menininkas išnaudoja eskizų kūrimui, o atėjus šiltajam metų laikotarpiui ketina nudžiuginti naujais darbais.

Darbas Alytuje

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: