Dainavos žodis

Sniego valymą Alytaus mieste meras įvertino dvejetu

Alytus vis dar sunkiai vaduojasi iš sniego gniaužtų. (Alytaus miesto savivaldybės nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Iškritęs gausus sniegas Alytų tiesiog sukaustė savo gniaužtuose. Gatvės tapo sunkiai pravažiuojamos, šaligatviai sunkiai praeinami, tai sukėlė didelį alytiškių nepasitenkinimą. Kelininkai dirbo savo darbą, tačiau rezultatu yra nepatenkinti ir jie patys, ir miesto vadovai.
Jau ne pirma žiema, kai, susidarius nepalankioms oro sąlygoms, eismo sąlygos Alytuje tampa sudėtingos. Taip nutikus, ir miesto vadovai, ir gatves valančios įmonės žada, kad, išanalizavus klaidas ir padarius išvadas, ateityje tokios bėdos alytiškių nevargins. Tačiau ratas apsisuka ir viskas grįžta į tą pačią arba labai panašią situaciją.

„Raguvilės“ darbas nepateisino lūkesčių
„Raguvilės“ bendrovės darbą šią žiemą, valant mieste sniegą, dešimtbalėje sistemoje įvertinčiau dvejetu“, – sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis..
Anot mero, dabar situacija gerėja, įmonė, pasitelkusi didesnes pajėgas, susitvarkė, tačiau tai įvyko po pakankamai ilgo laiko. Už nekokybiškai suteiktą paslaugą „Raguvilei“ skirta 11 tūkst. eurų bauda.. „Baudas rašysime ir toliau, jei nebus vykdomi sutartiniai įsipareigojimai per numatytą laiką nuvalyti kelius“, – pabrėžė N. Cesiulis.
Sutarties su „Raguvile“ galiojimas baigiasi kitų metų vasario 26 dieną. Pratęsti jos neketinama. Jau rengiami dokumentai naujos sutarties pasirašymui ir naujo paslaugos teikėjo pasirinkimui, nes įmonė „Raguvilė“ lūkesčių nepateisino. N. Cesiulio teigimu, miesto gatves valo ir kitos įmonės, šaligatviai nuvalyti gana neblogai ir didelių priekaištų juos valančiai įmonei nėra.
Iš savivaldybės vadovų pasipylus priekaištams dėl prastai nuvalytų gatvių ir kilus miestiečių nepasitenkinimui dėl eismo sąlygų, „Raguvilės“ vadovas Virginijus Brazauskas viena iš sudėtingos situacijos priežasčių įvardijo sniego neišvežimą iš miesto. Tačiau meras N. Cesiulis tikina, kad buvo ir kitų priežasčių.
„Tokiai ekstremaliai situacijai „Raguvilė“ gal nepasiruošė ir pati pripažino, kad su tokiu kiekiu sniego jai tvarkytis per sudėtinga. Įmonės atstovai posėdyje sakė, kad tuo metu, kai miestą nuklojo storas sniego sluoksnis, dirbo 11 darbuotojų trimis pamainomis. Vadinasi, dirbo 3 arba 4 darbuotojai per pamainą. Jei būtume prašę, kad jie ir sniegą išvežtų, kol nenustumdė nuo kelių, vėl būtume sulaukę priekaištų, jog reikalaujame vežti sniegą, nesuspėjus nuvalyti kelių. Kitaip būtų buvę, jei įmonė būtų turėjusi 50 darbuotojų, būtume iš karto užsakę ir sniego vežimo paslaugą ir nukasimą“, – pasakojo Alytaus miesto vadovas.
Dabar sniegas vežamas nuo perėjų, sankryžų, iš žiedų, kur yra pavojinga situacija, bet pirmiausia stengiamasi, kad būtų nuvalyti keliai ir šaligatviai.

Žada kreiptis į teismą
Devintą sezoną Alytaus gatves prižiūrinčios bendrovės „Raguvilė“ vadovas V. Brazauskas sako, jog daug nepatogumų sukėlusi situacija susiklostė dėl itin gausaus sniego. „Be perstojo snigo 52 val., ir mes nespėjome valyti šlapio sniego, o kai nuvalėme nuo kelių, jo susikaupė dideli kiekiai. Savivaldybė ragina jį išsistumdyti, tačiau su mūsų mažąja technika tą padaryti labai sunku ir darbai vyksta labai lėtai, nes ji skirta valyti 5–8 centimetrų puraus sniego sluoksniui, bet ne 50–80 centimetrų sniego kalnams“, – aiškino V. Brazauskas.
Jo teigimu, bendrovė kaip išgali, taip tvarkosi, todėl nėra kokybės, daug išeikvojama energijos, daug išlaidų, svarbus ir žmogiškųjų resursų faktorius – žmonės jau pavargo tokiu tempu dirbti, jie pervargę, lūžta technika. Daug dirbama naktimis, nes tada mažiausias eismas. V. Brazauskas tikina, jog pasigendantis normalaus dialogo su miesto vadovais, kad būtų galima aptarti susiklosčiusią situaciją.
„Darbuotojų pastangas, valant gatves, vertinu dešimtuku, o rezultatas tikrai nesigavo toks, kokio norėtųsi. Nesu patenkintas tuo, ką matau, ir ieškau atsakymo, kodėl mums nepavyksta“, – apgailestavo „Raguvilės“ vadovas.
Alytaus miesto savivaldybė gatvių priežiūrai skiria 380 tūkst. eurų per metus. „Atmetus PVM ir išskirsčius į 12 mėnesių, tai yra kapeikos“, – nusivylimo neslėpė V. Brazauskas.
„Raguvilei“ pagal sutartį priklauso valyti tris gatvių grupes. Pirmai priskiriama pagrindinės gatvės, žiedai, Tūkstantmečio tiltas, įkalnės, nuokalnės, pramonės zona, kur važiuoja visuomeninis transportas, antra – miegamieji rajonai, trečia – privatūs rajonai. Didelis trikdis sniego valymui šalikelėse ant šaligatvių sustatyti automobiliai.
„Aš sutinku, kad jeigu yra mūsų kaltė, mes privalome baudą mokėti, bet aš mūsų kaltės nematau. Dėl skirtų baudų žadame kreiptis į teismą ir ruošiame dokumentus“, – sakė V. Brazauskas.

Prašymų alytiškiai nepaiso
Nepaisant to, kad visi piktinasi nenuvalytomis gatvėmis, kai kurie alytiškiai nėra geranoriški savivaldybės prašymams patraukti automobilius iš atitinkamų miesto gatvių, kuriose parkavimas nustatytomis valandomis draudžiamas, kad būtų galima nuvalyti sniegą.
Praėjusį antradienį Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai Vidzgirio mikrorajone daugiau kaip septynioms dešimtims automobilių savininkų paliko įspėjimo lapelius apie galimybę sumokėti nuo 30 eurų siekiančią baudą.
„Patys žmonės piktinasi nevalytomis miesto gatvėmis ir patys nenori patraukti automobilių. Šį kartą pažiūrėjome geranoriškai, apsiribojome tik įspėjimu, tačiau kitą antradienį tikrai rašysime protokolus“, – perspėjo Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Rytis Vitkauskas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: