Dainavos žodis

P. Jagelavičius: „Norinčių atlikti COVID-19 testą sumažėjo kelis kartus“

Alius Mikelionis

Pirmadienį po vidurdienio prie Alytaus koronaviruso testų ėmimo punkto sutiktas pagyvenęs vyras atkakliai bandė ieškoti žmonių, kurie suteiktų informacijos apie COVID-19 testo ėmimą. Vyras pasakojo, kad pakeitė telefono numerį, o ten liko registracijos laikas. Vyriškis tikėjosi išsiaiškinti vietoje, bet dėl smukusio besitikrinančių skaičiaus Pramonės gatvėje įkurdintas punktas dirba trumpiau nei COVID-19 piko metu.

– Kokiu režimu dirba Alytaus COVID-19 mėginių ėmimo punktas?
– Šiuo metu mobilusis patikros punktas dirba 4 valandas per dieną – nuo 8 valandos ryto iki 12 valandos dienos. Ir taip dirbama visą savaitę, nuo pirmadienio iki sekmadienio. Šventinių dienų tikrai nėra, o mobilus punktas kiekvieną dieną paima apie 80 tyrimų. Jeigu atsirastų poreikis, matytumėm, kad pacientai registruojami ne kitą o dar kitą dieną, tuomet tikrai pailgintume mobilaus punkto veikimo laiką. Ką turėjome vasario 13 dieną, šeštadienį. Kuomet Vyriausybės nutarimu buvo paskelbti nauji atlaisvinimai ir žmonės ėmė daugiau darytis testų, tuomet iškart atidarėme papildomus laikus.

– Metų pabaigoje buvo svarstoma, kad galbūt reikės atidaryti ir antrą mobilų patikros punktą. Tada būdavo paimama apie 230 mėginių. Kaip būtų galima paaiškinti tokį sumažėjusį besitiriančių skaičių?
– Išties Alytaus miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centras metų pabaigoje svarstė steigti antrą patikros punktą, tačiau buvo priimtas sprendimas įsteigti mobiliąją brigadą ir taip šiek tiek nuimti krūvį nuo Pramonės gatvėje esančio punkto, kad užtektų vieno mobilaus patikros punkto, kadangi tai kainuoja nemažus pinigus – įsteigti, inventorių įsigyti ir panašiai. Mobilus patikros punktas dirbdavo kiekvieną darbo dieną ir savaitgaliais nuo 8 ryto iki 10 valandos vakaro ištestuodavo per 200 pacientų. Šiuo metu testavimo apimtys kritusios ne tik Alytaus mieste, bet ir visoje respublikoje ir galima daryti tiesiogines sąsajas, kadangi yra sumažėjęs sergamumas. Sausio pradžioje, gruodžio pabaigoje ir per šventinį laikotarpį buvo fiksuojamas didžiausias sergamumas Alytaus mieste – daugiau nei 2 000 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Pirmadienio duomenimis, sergamumas yra 403 atvejai 100 tūkst. gyventojų. Kaip matome, sergamumas yra ženkliai sumažėjęs nuo Naujųjų metų.

– Na, bet ar negali taip būti, kad mažiau testuojama, mažiau ir sergančių fiksuojama?
– Galima daryti ir tokią prielaidą, tačiau Alytaus miestas, kaip žinote, išsiskyrė didžiausiomis testavimo apimtimis respublikoje. Norėčiau Alytaus miesto gyventojus paraginti pasitikrinti profilaktiškai. Asmenys, norintys užsiregistruoti profilaktiniam tyrimui, tel. 1808 (nuo 8 iki 20 valandos) ir tel. 8 688 21 210 (darbo dienomis nuo 8 iki 17 val., išeiginėmis – nuo 9 iki 13 val.) registratoriams turi pasakyti keturių žodžių kodą „Alytaus miesto gyventojas profilaktiškai“ ir jiems bus paskirtas laikas, kuriuo metu asmuo turėtų atvykti į mobilų punktą Alytaus Pramonės gatvėje.

– Ačiū už komentarą.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: