Dainavos žodis

Krokialaukyje atsiras „Orūs namai“, skirti savarankiškiems senjorams

Marija Bunkaitė neabejoja, kad tinkamai tvarkomas nekilnojamasis turtas gali padėti užsitikrinti orią senatvę. (Marijos Bunkaitės asmeninio archyvo nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Krokialaukio miestelis, esantis Alytaus rajone, taps antrąja vieta šalyje, kurioje, įgyvendinant socialinį projektą „Orūs namai“, atsiras daugiabutis, skirtas senjorams. Projekto tikslas – padėti spręsti Lietuvoje vyresniems žmonėms itin aktualias skurdo ir vienatvės problemas.
Mažėjant gimstamumui, didėjant jaunų žmonių migracijai, mūsų valstybė atsidūrė tarp sparčiausiai senėjančių visuomenių Europoje. Pastaruoju metu Lietuvoje gyvena beveik 23 proc. senjorų. Didelė jų dalis skursta ir jaučiasi vieniši, gyvena socialinėje atskirtyje.
Dėl šių ir kitų priežasčių vis daugiau senjorų, fiziškai galinčių gyventi savarankiškai, renkasi gyvenimą globos namuose, nors dažniausiai nėra tam pasiruošę psichologiškai. „Orūs namai“ tokiems senjorams suteiks galimybę likti aplinkoje, kurioje galės kurti tam tikrus santykius ir išlikti nepriklausomais, nepersikeliant į struktūruotą režimą turinčią globos aplinką.

Nekilnojamasis turtas – pagalba senatvėje
VšĮ „Orūs namai“ idėjos autorė ir projekto įgyvendintoja vilnietė Marija Bunkaitė. „Augau socialiai atsakingoje šeimoje, daug metų savanoriavau „Maisto banke“ ir mačiau daug skaudžių senjorų istorijų, o, dirbdama asmeninių finansų trenere, aiškinau jauniems žmonėms, kaip jų turtas senatvėje gali tapti pagalba jiems, ne akmeniu po kaklu“, – pasakojo M. Bunkaitė.
Tačiau kertiniai akmenys šio sumanymo atsiradimui buvo padėti moters vaikystėje. Ji užaugo nedideliame Žemaitijos miestelyje, šeimoje, kurioje vyravo šilti gražūs tėvų tarpusavio santykiai. Motina, dirbdama gydytoja, savo pavyzdžiu įskiepijo dukrai pagarbą ir atjautą vyresniam žmogui.
Vaikystėje ir vėliau įgytos patirtys tapo stipria motyvacija „Orių namų“ projekto atsiradimui. „Jei senjorai išnuomotų savo seną, nepatogų, brangiai išlaikomą, vienišą būstą ir už tuos pinigus išsinuomotų jiems pritaikytą, toks žingsnis jiems būtų naudingas ir finansiškai, ir psichologiškai, nes visi pensijos pinigai liktų jiems saviems poreikiams tenkinti. Taip jų turimas nekilnojamasis turtas – namas ar butas, galėtų tapti pagalba senatvėje, o ne našta.“, – sako M. Bunkaitė.

Buvusioje Krokialaukio miestelio parduotuvėje įsikurs „Orūs namai“.

„Orūs namai“ skirti senjorams
Prieš kelerius metus startavusio socialinio projekto „Orūs namai“ tikslas – sukurti sąlygas senjorams gyventi saugiai, patogiai, taupiai ir bendruomeniškai jiems pritaikytuose senjorų daugiabučiuose.
„Orių namų“ veikla paremta socialinio verslo modeliu, kai pelnas nukreipiamas tam tikrai socialinei problemai spręsti, o ne atiduodamas verslo savininkams. „Orūs namai“ didžiausią dėmesį skiria senjorų skurdo ir vienatvės problemų sprendimui“, – pabrėžė M. Bunkaitė.
Anot vilnietės, „Orūs namai“ orientuoti į pensinio amžiaus žmones Jie yra savarankiško gyvenimo namai. Tai ne senelių namai, juose neteikiamos nei globos, nei slaugos paslaugos.
„Mes sprendžiame apgyvendinimo problemą. Mūsų gyventojai gyvena visiškai savarankiškai, niekas jų nekontroliuoja. Tačiau reikia laikytis šių namų taisyklių. Prireikus pagalbos – padėsime ar surasime, kas galės padėti. Vilniuje, kur yra įsteigti pirmieji „Orūs namai“, papildomos pagalbos poreikio nėra – čia ir taip daug visko senjorams yra siūloma, tik norėk ir netingėk pasiimti. Matysime, kokios pagalbos norės Krokialaukio gyventojai, tada ir galvosime, kaip ją suteikti“, – aiškino M. Bunkaitė.

Pasirinko Krokialaukį
Įsteigus pirmuosius „Orius namus“ sostinėje, paaiškėjo, kad poreikis tokių būstų Lietuvoje didžiulis. Apie metus patalpų, tinkamų senjorų daugiabučiui, moteris ieškojo Kaune ir Vilniuje. Visi butai jau seniai buvo užimti. Nebeliko nieko kito, kaip imti patalpų ieškoti mažesniuose miesteliuose.
Iš kelių tinkamų variantų mažesniuose miesteliuose buvo pasirinktas Krokialaukio seniūnijos centras. „Ten buvo tinkamo dydžio pastatas, už kurį savininkas prašė prieinamos kainos. Miestelyje veikia aktyvi bendruomenė, netoli būsimų „Orių namų“ yra dvi parduotuvės, bažnyčia, o svarbiausia – šalia įsikūrusi ambulatorija. Be to, geras susisiekimas su Alytumi, į kurį autobusas važiuoja šešis kartus per dieną“, – pasakojo „Orių namų“ steigėja.
Dar vienas svarbus Krokialaukio pasirinkimo kriterijus buvo tai, kad M. Bunkaitė daug metų draugauja su VšĮ „Gerumo skraistė“, Alytuje besirūpinančia senjorais. „Jų padrąsinimas ir būsima pagalba labai svarbūs dalykai“, – sakė vilnietė.  
Krokialaukyje senjorai apsigyvens buvusios parduotuvės dviejų aukštų pastate. Čia bus įrengti šeši 25–30 kvadratinių metrų ploto butai. Du butai pirmame aukšte ir keturi antrame. Visi jie bus visiškai įrengti ir apstatyti, su virtuve, vonios kambariu. Taip pat bus didelis kambarys bendrai veiklai, kuriame senjorai galės susiburti pabendrauti ar bendrai veiklai. Namą supa nuosavas kiemas, ne per didelis, kad gyventojų neslėgtų aplinkos priežiūros našta, tačiau kurie norės, galės rankas sukišti į žemę.
Planuojama, kad Krokialaukio „Orių namų“ remontas truks mažiausiai metus, nes pastatas pirktas ir bus remontuojamas už rėmėjų lėšas, tad nuo rėmėjų labai priklausys, kada jame apsigyvens senjorai. 
„Labai norisi tilpti į 100 tūkst. eurų sumą. Remontuodami daugiabutį Vilniuje, sulaukėme daug savanoriškos specialistų pagalbos, rėmėjų dovanų ir nuolaidų, daug darbų atlikome su vyru ir draugais savo rankomis. Tikimės, kad geranoriški bus ir Dzūkijos gyventojai ir verslininkai“, – optimistiškai kalbėjo M. Bunkaitė.
Anot jos, už pastato priežiūrą atsakinga bus VšĮ „Orūs namai“, o išlaikys jį patys gyventojai, mokėdami nuomos mokesčius. Kol kas jų dydis nėra aiškus, tačiau steigėja užtikrina, kad mokestis bus „įkandamas“. „Jis bus fiksuotas, papildomai nereikės mokėti nei už vandenį, nei už elektrą, šildymą ar internetą. Nuomos dydis priklausys ir nuo savivaldybės būsto nuomos kompensacijos dydžio, kuriems senjorams ji priklausys“, – kalbėjo M. Bunkaitė.
Vilnietės ateities planuose – įkurti savarankiško gyvenimo namų senjorams tinklą visoje Lietuvoje, kad senjorai pagal pageidavimą galėtų pasirinkti – gyventi dideliame mieste ar gamtos apsuptyje nedideliame miestelyje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: