Dainavos žodis

Pagalbos į namus paslaugas gaus daugiau Alytaus rajono gyventojų

Alytaus rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Burlinskienė: „Sudarytos galimybės pagalbos į namus paslaugas gauti didesniam rajono gyventojų skaičiui“. (Alytuas r. sav. nuotr.)

Rasa Švirmickaitė

Alytaus rajono savivaldybė, siekdama, kad pagalbos į namus paslaugos pasiektų kuo daugiau senyvo amžiaus ir neįgalių žmonių, išplėtė socialinių įstaigų, teikiančių šias paslaugas, tinklą. Dabar jis apima visą rajono teritoriją.
Pritarus Alytaus rajono savivaldybės tarybai, nuo kovo 1 dienos šias paslaugas pradėjo teikti ir Pivašiūnų globos namų lankomosios priežiūros darbuotojai.
Iki šiol tokias paslaugas Alytaus rajone teikė tik Miroslavo globos namai, kuriuose įkurtas Pagalbos į namus padalinys, o jo darbuotojams skirta 7,5 etato. Teikiama pagalba buityje ir namų ruošoje.
Atvykę darbuotojai sutvarko namus, skalbia, ruošia maistą, nuperka reikalingus produktus ir daiktus, padeda pasirūpinti asmens higiena. Jei reikia, lydi į įvairias įstaigas, teikia kitas paslaugas, reikalingas, kad žmogus turėtų galimybes gyventi savo namuose.
Anot rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Dalios Burlinskienės, išplėtus tinklą, bus sudarytos galimybės pagalbos į namus paslaugas gauti didesniam senyvo amžiaus ir neįgalių žmonių skaičiui, atsižvelgiant į jų poreikius.
„Lankomosios priežiūros paslaugoms rajone teikti papildomai įdarbinta vienuolika darbuotojų“, – teigė D. Burlinskienė.
Pagalbos tinklo plėtra įvykdyta atsižvelgus į padidėjusį tokių paslaugų poreikį. Seniūnijų specialistai atliko apklausą ir paaiškėjo, kad pagalbos į namus reikia gerokai didesniam garbaus amžiaus sulaukusių ar negalios ištiktų žmonių skaičiui.
Nors įsteigta 11 naujų etatų, darbuotojų skaičius gali būti ir didesnis. Atstumai tarp kaimo vietovėse gyvenančių paslaugos gavėjų dažnai nemaži, todėl vienas darbuotojas gali būti nepajėgus teikti pagalbą didesniam gyventojų skaičiui. Įdarbinus žmogų puse etato, bus daug lengviau organizuoti kokybiškesnį paslaugų suteikimą.
Priklausomai nuo fizinio pajėgumo, pas vieną pagalbos reikalingą gyventoją darbuotojas gali užtrukti minimaliai – kartą per savaitę, pavyzdžiui, nupirkdamas ir pristatydamas reikalingus maisto produktus, o kitam pagalbos reikia daug didesnės – pora valandų per dieną. Žmogui, atsižvelgiant į jo poreikius, pagalbos į namus paslauga teikiama nuo 1 iki 10 valandų per savaitę.
Nesvarbu, ar žmogus gyvena vienas, jeigu jis pats negali patenkinti savo poreikių ir tai nustato seniūnijos socialiniai darbuotojai, paslauga teikiama.
Pagalbos į namus paslaugos yra mokamos. Pagal patvirtintus minimalius įkainius viena valanda kainuoja 2,03 euro. Tačiau jeigu pagalbos namuose paslaugą gaunančio žmogaus pajamos neviršija dviejų valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžių, t. y. 256 eurų, paslauga teikiama nemokamai. Kai pajamos didesnės nei 256 eurai per mėnesį, už pagalbos į namus paslaugas mokėjimo dydis nustatomas individualiai.
Pivašiūnų ir Miroslavo globos namai taip pat teikia mokamą laikinojo atokvėpio paslaugą.  Ja gali pasinaudoti artimieji, kurie dėl tam tikrų priežasčių  kurį laiką neturi kur palikti savo globojamų senyvo amžiaus ar neįgalių šeimos narių.
Dėl šios paslaugos Alytaus rajono gyventojai gali kreiptis į savo seniūnijos socialinį darbuotoją.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: