Dainavos žodis

Metų renovacijos projekto rinkimuose – daugiabutis iš Druskininkų

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Savitos architektūros triaukštis pastatas Druskininkuose, Neravų g., pareikalavo ir netipinių renovacijos sprendimų. Po atnaujinimo darbų namo gyventojai džiaugiasi ne tik pagerėjusia gyvenimo kokybe, pagražėjusia namo išore, mažesnėmis sąskaitomis už šildymą, bet ir tuo, kad jų pavyzdžiu nusprendė pasekti šalia esančio daugiabučio gyventojai.
„Druskininkų savivaldybė yra tarp renovacijos lyderių Lietuvoje, todėl savo miestą mylintys gyventojai su dideliu entuziazmu prisideda tiek prie savo, tiek prie miesto gerovės. Tai viena iš priežasčių, dėl ko butų savininkai nusprendė atnaujinti namą. Žinoma, gyventojus motyvavo ir tai, kad Druskininkų savivaldybė jau modernizavo daugiau nei 100 daugiabučių, kurių sėkmės pavyzdžiai padėjo apsispręsti savininkams“, – teigia renovacijos projektą administravusios įmonės projektų administravimo vadovas Tomas Staskevičius.
Modernizuoti namą butų savininkus motyvavo ir noras mažinti šilumos energijos nuostolius bei savo išlaidas, sukurti komforto sąlygas savo būstuose bei namo aplinkoje. Neabejotinai padidėjo ir butų vertė, kadangi butai atnaujintuose namuose kurorte turi ypač didelę paklausą.

Išlaidos už šildymą sumažėjo 55 proc.
Daugiabučio renovacijos metu nauju buvo pakeistas šiluminis punktas, pakeisti magistraliniai šilumos ir karšto vandens vamzdynai, subalansuota šilumos tiekimo sistema, įrengti termostatiniai reguliatoriai butuose, leidžiantys reguliuoti tiekiamą šilumą. Natūrali ventiliacija buvo suaktyvinta įrengiant deflektorius ant ventiliacijos kaminų. Stogas, išorės sienos, cokolis, pamatai buvo apšiltinti ir įrengtos dangos ar apdaila.
Atnaujintas daugiabutis namas po renovacijos pasiekė C energinio efektyvumo klasę. Lyginant sąskaitas už šilumą iki namo atnaujinimo ir po jo, išlaidos vidutiniškai sumažėjo apie 55 proc.

Netradicinė architektūra pareikalavo netipinių sprendimų
Triaukštis daugiabutis namas Neravų g. 27 pasižymi savita, netipine architektūra ir skiriasi nuo to laikmečio tradicinių „dėžučių“, todėl rengiant techninį darbo projektą reikėjo kruopščiai apgalvoti, kaip renovacijos metu bus įgyvendinti projekto rengėjų pateikti sprendiniai.
Iki renovacijos šis namas, kaip ir daugelis nerenovuotų pastatų Lietuvoje, buvo energetiškai neefektyvus, nes pastatas išorėje turi daug kampų, skirtingai orientuotų fasadų, todėl buvo nemažai šalčio „tiltų“. Didelių atvirų erdvių – balkonų, terasų – hidroizoliacija buvo nekokybiška, nuo jų drėko pastato išorinės konstrukcijos.
„Pradėjus vykdyti statybos darbus teko koreguoti parengtą techninį darbo projektą, kad gyventojai gautų kuo geresnį namo atnaujinimo rezultatą. Po  modernizavimo namas papuošė kaimynystę, kurioje yra tik du daugiabučiai namai. Užsikrėtę geru pavyzdžiu namo atnaujinimui pritarė ir šalia esančio panašios architektūros daugiabučio namo butų savininkai“, – pasakoja projektų administravimo vadovas.
Pašnekovo teigimu, Druskininkuose yra nusistovėjusi tvarka, kad įgyvendinus keleto namų ar namų kvartalo renovacijos projektus, yra atnaujinama ir aplinkos infrastruktūra: žaliosios erdvės, vaikų žaidimo aikštelės, privažiavimai ir parkavimo vietos, pėsčiųjų takai.

Metų renovacijos projekto rinkimai
Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto 2021 rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: