Dainavos žodis

Užkliuvo knygų namelis ir skulptūrėlė „Nasredinas ant asiliuko“

Šioje vietoje stovėjo iš Jordanijos parvežta skulptūrėlė.

Rita Krušinskaitė

Alytaus apskrities VPK pareigūnai pradėjo aplinkybių patikrinimą dėl Jotvingių gatvėje šalia policijos komisariato ir „Sodros“ pastatų stovėjusios skulptūrėlės „Nasredinas ant asiliuko“ dingimo.

„Nasredino ant asiliuko“ skulptūrėlės dingimo paslaptį aiškinasi policijos pareigūnai.

Skulptūrėlės nebeliko
Tai jau antras išpuolis prieš „Nasrediną ant asiliuko“. „Pirmą kartą praėjusių metų gruodžio 18 dieną kažkas nuspyrė. Tada skulptūrėlė liko ant vieno įtvirtinimo varžto. Nuvežiau metalo dirbinių meistrui, kuris ją sutvarkė, susuko naujus tvirtinimo varžtus. Antrą Velykų dieną, pučiant žvarbiam vėjui, atstačiau. Praėjo vos trys savaitės ir jos nebeliko. Labai gaila, kad alytiškiai taip elgiasi“, – sakė nedidukę bronzinę skulptūrėlę iš kelionės po Jordaniją parvežęs Alytaus miesto tarybos narys Valerijus Vencius. Alytiškis norėjo papuošti gimtąjį miestą, tačiau kai kam skulptūrėlė nepatiko ar kitos priežastys lėmė jos vagystę.
Visame pasaulyje žinomas XIII a. gyvenęs legendinis turkų išminčius Chodža Nasredinas aukštino žmogiškumą, per satyrą parodė pasaulinių įvykių įtaką mažojo žmogaus gyvenimui, išjuokė netikusius papročius, egoizmą, veidmainystę, savanaudiškumą. Akšehire kasmet švenčiamas tarptautinis Nasredino Chodžos festivalis, o 1996–1997 metai buvo UNESCO paskelbti tarptautiniais Nasredino metais.
Anot V. Venciaus, „Nasredinas ant asiliuko“ skulptūros stovi Briuselyje (Belgija), Stambule (Turkija), Lozanoje (Šveicarija).
Dėl ypatingo, per amžius nenublankusio Ch. Nasredino asmenybės žavesio Alytus su „Nasredinu ant asiliuko“ įtrauktas į stebuklingų Lietuvos vietų žemėlapį.
„Pabodo girdėti, jog visą laiką klystate ir esate neteisūs? Tokiu atveju reikia glostyti Alytuje stovinčios Chodža Nasredino skulptūrėlės asiliuko uodegą. Kai tai padarysite, įgausite daugiau pasitikėjimo savimi. Nes, anot legendos, kai Chodža Nasredino paklausė, kodėl jis joja atsisėdęs atbulai, šis atsakė: „Tai ne aš ant asiliuko sėdžiu atbulai, tai asiliukas žiūri neteisinga kryptimi“, – taip žemėlapyje pristatoma „Nasredino ant asiliuko“ skulptūra ir jos poveikis.

Nuniokotus knygų namelius Valerijus Vencius atstato ne pirmą kartą. (Valerijaus Venciaus nuotr.)

Užkliuvo ir knygų namelis
Niekadėjams užkliuvo ir Jaunimo parke stovintis knygų namelis, kuriame esančias knygas gali parsinešti namo ir skaityti kiekvienas alytiškis.
V. Vencius kartu su žmona Rigonda alytiškiams už savo lėšas įrengė ir padovanojo du knygų namelius – Jaunimo parke ir Senamiesčio skvere. Nepaisant kilnaus tikslo, knygų nameliai kartas nuo karto tampa chuliganiškų išpuolių objektais.
Piktadariai išdaužo durelių stiklus, apspardo juos, o paskutinį kartą net cemento nepatingėjo atsinešti ir išterlioti, tuo pačiu cementu apdrabstė ir netoliese buvusias atnaujintas sūpynes.
„Negaliu suprasti tokio idiotizmo! Iš tiesų labai liūdna ir kartu pikta, kai savo asmeninėmis lėšomis puoši miestą, o vandalai tai, ką sukuriu, laužo, dergia“, – „Facebook“ paskyroje po skulptūrėlės dingimo ir knygų namelio suniokojimo rašė V. Vencius, vėliau pridūręs, kad šį kartą namelio durys buvo išplėštos su visu užraktu.
Knygų namelį V. Vencius sutvarkė ir jis vėl gali džiuginti knygų mylėtojus. „Kas dvi dienos peržiūriu knygų namelius: išvalau, sudedu knygas, naujai atneštas suantspauduoju, užklijuoju lipdukus, kad niekam nekiltų noras pasiskolinti visam laikui“, – sakė alytiškis.
Vyras papasakojo, kad praėjusią vasarą iš namelių dingusios knygos buvo rastos komiso parduotuvėje. Apie 20 knygų tada pavyko sugrąžinti alytiškiams. Jis išsiaiškino ir dar vieną liūdną knygų dingimo atvejį. Paaiškėjo, kad vienas benamis vogdavo knygas ir jomis šildydavosi nuo žvarbos savo lindynėje.
Ar išpuoliai neatima noro tęsti tokią veiklą? „Tomis dienomis, neslėpsiu, nusvyra rankos, bet po savaitės kitos ir vėl norisi kažką daryti. Man kurti gražius dalykus yra savotiškas gyvenimo įprasminimas, galimybė geromis emocijomis, pozityvumu dalintis su kitais“, – sakė V. Vencius.

Stengiasi nustatyti įtariamąjį
„Asmuo, įtariamas dėl skulptūrėlės dingimo, kol kas nenustatytas, pradėtas aplinkybių patikrinimas, pareigūnai renka informaciją ir bando nustatyti įtariamąjį“, – sakė Alytaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Kristina Janulevičienė.
Anot jos, kad tokie išpuoliai būtų dažni ar periodiški, negalima pasakyti, dažniausiai tai spontaniški veiksmai.
„Jei niekadėjus užfiksuoja vaizdo kameros, daugiau kaip 80 proc. atvejų pradedami ikiteisminiai tyrimai ir išaiškinami administraciniai nusižengimai.
Šiuo metu atpažinimą sunkina tai, kad žmonės dėvi veido kaukes, tačiau jei asmuo yra jau padaręs ne vieną nusikaltimą, tai pareigūnai jį atpažįsta iš elgsenos, laikysenos. Labai dažnai paaiškėja, kad taip pasielgusiems asmenims reikia atlikti psichiatrijos ekspertizę, po kurios neretai paaiškėja, jog jis turi vienokių ar kitokių psichinių sutrikimų“, – pasakojo K. Janulevičienė.

Dalintis:

1 komentaras apie “Užkliuvo knygų namelis ir skulptūrėlė „Nasredinas ant asiliuko“”

  1. Greičiausiai iš brangaus metalo padaryta, todėl ir nunešė skulptūrą. Buvo laikas, kada ir šulinio dangčius vogdavo špižinius:)

Komentarai yra išjungti.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: