Dainavos žodis

BETA pataria: svarstantiems apie daugiabučio renovaciją nereiktų laukti kainų kritimo

Daugiabučių renovacija Lietuvoje. (Nuotrauka iš BETA archyvo)

Spartėjant daugiabučių renovacijai šalyje, vis dar yra nemažai gyventojų, nesiryžtančių pastato atnaujinimui. Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) akcentuoja, kad svarstantiems apie gyvenamojo namo modernizavimą nereikėtų atidėlioti šio sprendimo, bei informuoja, kaip per metus pakito kainos.
„Gali pasirodyti, kad dėl karantino sustojo darbai ir kainos galėtų kristi, tačiau per metus bendra statybos darbų skaičiuojamoji kaina padidėjo 4 proc., per dvejus metus darbai pabrango 8 proc. Matome, kad kainos nemažėja, todėl svarstantiems apie daugiabučio renovaciją tikrai nereiktų laukti kainų kritimo, o gerinti gyvenimo kokybę jau dabar“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.
BETA duomenimis, šiais metais įgyvendintų projektų vidutinė rangos darbų vertė siekė 451 tūkst. eurų. Vidutinė skaičiuojamoji 1 kv. m kaina yra apie 233 eurus iki valstybės paramos suteikimo.

Planuoti resursus padeda kainynas
Renovacijos biudžeto kontekste labai dažnai minimos dvi sąvokos: skaičiuojamoji ir faktinė kaina. Nors jos yra netapačios, tačiau glaudžiai susijusios.
Skaičiuojamoji kaina yra kaina, pagal kurią planuojamos daugiabučio atnaujinimui reikalingos investicijos. Tuo metu faktine kaina vadinama galutinė kaina, kai pabaigus darbus atliekama išlaidų apskaita ir yra apmokamos sąskaitos.
Svarbu pažymėti, kad kuo tiksliau bus nustatyta skaičiuojamoji kaina, tuo tikslesnis bus investicijų planas. Todėl administratoriams ir projektuotojams, rengiant investicijų planus, svarbu turėti aktualią informaciją apie statybos darbų rinkos kainų pokyčius, kad pastato atnaujinimo darbų metu nepritrūktų pinigų, būtų galimybė laiku užbaigti projekto įgyvendinimą.

Medžiagos, įrenginiai ir darbo laikas
Skaičiuojamoji kaina yra nustatoma vadovaujantis trimis pagrindiniais normatyvais: medžiagomis, mechanizmais ir darbo laiku, kurie yra reikalingi darbo vienetui arba darbų grupei. Šis apskaičiavimas paremtas Statybos produktų sertifikavimo centro rekomendacijomis dėl kainų nustatymo.
Mechanizmų kainos per metus paaugo daugiau nei 5 proc., labiausiai tai paveikė kuro pabrangimas ir mechanizmus eksploatuojančių darbininkų darbo užmokesčio pokyčiai. Darbo užmokestis per metus padidėjo 5,6 proc.
Per metus nuo 2020 m. balandžio mėn. bendras medžiagų kainų indeksas padidėjo 3,8 proc.
„Pagal medžiagų grupes labiausiai pabrango metalas (20 proc.) ir izoliacinės medžiagos (3 proc.). Vienoje medžiagų grupėje taip pat gali būti didelė kainų diferenciacija. Pavyzdžiui, izoliacinė medžiaga putų polistirenas pabrango iki 20 proc., tai paveiks gyventojų, planuojančių įsidiegti ventiliuojamą fasadą, renovacijos kainą“, – teigia V. Serbenta.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: