Dainavos žodis

Po teismo sprendimo Alytaus aeroklubas atnaujino veiklą

Kol bus išspręsti teisminiai ginčai, aviatoriai gali tęsti veiklą. (Alytaus aeroklubo nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Ne vienerius metus besitęsiančioje kovoje dėl išlikimo Alytaus aeroklubui vėl sužibo viltis tęsti veiklą aerodrome. Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmai priėmė nutartį, įpareigojančią Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), kol bus išspręsti teisminiai ginčai, aviatoriams leisti netrukdomai naudotis aerodromo sklypu.
Į teismą Alytaus aeroklubas kreipėsi po to, kai NŽT priėmė sprendimą nutraukti Alytaus aerodromo teritorijoje esančio 102,50 ha ploto valstybinės žemės sklypo panaudos sutartį su Alytaus aeroklubu.
Anot Alytaus aeroklubo viršininko Daliaus Sinkevičiaus, jo vadovaujamas klubas, pagal pasirašytą žemės nuomos sutartį, nekilnojamuoju turtu turėjo teisę naudotis dar 68 metus, iki 2078-ųjų. Tačiau kovo pradžioje Kauno apygardos teismui priėmus nutartį, įpareigojančią Alytaus aeroklubą perduoti Alytaus miesto savivaldybei panaudos sutartimi jam priklausiusį turtą, NŽT vienašališkai nutraukė ir žemės panaudos sutartį.
D. Sinkevičiaus teigimu, klubui netekus žemės, negalima būtų ir aviacinė veikla. Tuo tarpu klubas turi ir aviacinę įrangą, ir keturis orlaivius bei žmones, norinčius tuo užsiimti. Todėl buvo kreiptasi į teismą.
Alytaus apylinkės teismas nutarė tenkinti Alytaus aeroklubo prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo ir uždrausti NŽT parduoti, perduoti valdyti patikėjimo ar panaudos teise, išnuomoti ar apsunkinti kitais įstatymų nustatytais būdais valstybinės žemės sklypą, esantį Miškininkų g. 3, Alytuje.
Taip pat NŽT įpareigojama iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos leisti asociacijai „Alytaus aeroklubas“ netrukdomai naudotis aerodromo žeme jos panaudos sutarties sąlygomis. 
„Mes tarsi išmesti į gatvę, nors esame žemėje, dėl kurios panaudos sutartį pasirašę 68 metams. Dabar su rėmėjų pagalba steigiame savo biurą ir toliau vykdome savo veiklą, kuri mums leista teismo nutartimi“, – sakė D. Sinkevičius.
Alytaus aeroklubui išsaugoti aerodromą dar svarbu ir dėl to, kad be sklypo panaudos teisės negali būti pratęstas civilinio Alytaus aerodromo tinkamumo naudoti pažymėjimas, kurio galiojimas baigėsi šių metų balandžio 12 dieną.
Be to, laukdami teisminių ginčų pabaigos, aviatoriai kreipėsi ir į Vyriausybę, kad išaiškintų perduodamo savivaldybei turto teisiškumą, nes, D. Sinkevičiaus nuomone, teisės aktuose yra dviprasmybių.
„Vienas iš mūsų tikslų – išsaugoti aerodromą kaip istorinį objektą. Tokio dydžio ar mažesnis, bet Alytuje jis turi išlikti. Koncentruosimės ne į teismus, nes tai, kas dabar vyksta, ko gero, tėra dviejų institucijų nesusikalbėjimas, bet į veiklą, kad dar kartą įrodytume aerodromo reikalingumą Alytui ir alytiškiams“, – kalbėjo D. Sinkevičius.
Jis įsitikinęs, kad gegužės mėnesį priimta teismo nutartis suteikė galimybę su Alytaus miesto savivaldybe rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą. „Vykdysim veiklą ir bandysime rasti abi puses tenkinančius sprendimus“, – teigė Alytaus aeroklubo viršininkas D. Sinkevičius.
„Šiandien susitinkame su aviatoriais spręsti susidariusios situacijos. Turime laukti teismo sprendimo dėl NŽT žemės panaudos sutarties nutraukimo su Alytaus aeroklubu. Kol kas tokia situacija, kad negalime pajudėti iš sąstingio. Susitikime viską aptarsime, kad abiems pusėms būtų aišku, mes pristatysime savo planus, aviatoriai savo“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Onutė Balevičiūtė.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: