Dainavos žodis

Alytaus rajone vilkai įsisuko į ūkininko ganyklą

Alius Mikelionis

Šią vasarą Lietuvoje neįprastai aktyvūs vilkai. Pjauti ūkininkų gyvulius vilkai šiemet pradėjo daug anksčiau. Antradienį Alytaus rajono ūkininkas po nakties rado papjautas keturias avis. Kad išsaugotų likusias, žada nakvoti ganykloje. Ūkininkai prašo, kad valdžia bent dvigubintų vilkų medžioklės kvotas. Ministerija atkerta, kad jau kelerius metus leidžiama sumedžioti daugiau vilkų, tiesa, į juos galima šauti tik nuo spalio, tuo tarpu vilkai palikuonis medžioti pradeda mokyti vasarą.
Alytaus rajono ūkininko avys ganosi šalia miško. Ganyklą juosia „elektros piemuo“ ir metrinė tvora, bet net ir ji nesustabdo vilkų noro išmokyti mažylius medžioklės. Pirmą kartą pilkiai apsilankę liepos 8-osios naktį tik apkandžiojo avis. Šįsyk po nakties ūkį prižiūrintis Dainius rado keturias papjautas avis. 
„Pas kareivius būna mokymai. Taip ir čia apmokomi palikuonys. Pradžioje buvo apkandžiojimų, tai – vilkiukai, o kur perkąstos gerklės – suaugusių vilkų darbas. Šiuo atveju avys sumedžiotos ir apėstos. Trečius metus vilkai vis užsuka į ūkį. Papjovę auką vilkai grįžta pasiimti grobio, todėl naktį teks saugoti nuo naujų užpuolimų. Reikia didinti vilkų medžiojimo kvotą, nors nesu girdėjęs, kad būtų šiose apylinkėse nušautas bent vienas vilkas“, – sakė avininkystės ūkį prižiūrintis Dainius.
Pernai Lietuvoje leista sumedžioti 175 vilkus, Alytaus rajone, Punios būrelyje, nušauti keturi pilkiai. Limitas išnaudotas net nesibaigus sezonui. Avininkystės ūkiai norėtų, kad kvotos būtų didinamos bent dukart. Pastebima, kad vis anksčiau vilkai ima mokyti atžalas medžioklės, o medžioti vilkus leidžiama tik nuo spalio vidurio. 
Žemės ūkio ministerija ragina galvijų ūkius kreiptis į savivaldybes arba į LR žemės ūkio ministeriją, kur ūkininkams žadama padėti apsaugoti galvijus. Vien tik per šiuos metus Alytaus rajone papjauta vienuolika avių. Tuo tarpu kokia vilkų populiacija šalyje, LR žemės ūkio ministerija tik spėlioja. Esą jų gali būti apie penkios dešimtys šeimų arba 300–400. Bet pagal daromą žalą galima daryti prielaidą, kad pilkių yra daugiau. Už vilkų padarytą žalą pernai ūkininkams išmokėta 160 tūkst. eurų, užpernai 120  tūkst. eurų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: