Dainavos žodis

Mokytojo profesija – vaikystės svajonė ir pašaukimas

26 metų mokytoja L. Lesniauskaitė kilusi Daugų.

Tarptautinės mokytojų dienos išvakarėse kalbiname dvi mokytojas – 3,5 metų dirbančią jauną pedagogę alytiškę Ligitą Lesniauskaitę ir daugiškę Marytę Zenkevičienę, kuri pedagoginį darbą dirbo 42 metus. Kaip pašnekovės pasitinka Mokytojo dieną? Ką joms reiškia ši profesija ir kodėl pasirinko būtent mokytojo kelią?

Grįžo namo  
26 metų mokytoja L. Lesniauskaitė kilusi Daugų, iš gausios 10-ies vaikų šeimos, mokytojos kelią pasirinko įkvėpta gerų pavyzdžių: pradinių klasių mokytojų – mamos Stefos ir kaimynės Jurgos Diksienės.  
Šiandien moteris džiaugiasi šiuo pasirinkimu ir sako, kad jos vaikystės svajonė tapti mokytoja išsipildė. Ligita prisimena, kaip vaikystėje susisodinusi lėles jas mokė kartu stebėdama mamos ir kaimynės darbą.
L. Lesniauskaitė pradinio ugdymo bakalaurą įgijo Lietuvos edukologijos universitete. Vilniaus universitete baigė ikimokyklinį ugdymą. Šiuo metu Vytauto Didžiojo universitete kremta Švietimo vadybos ir lyderystės magistrantūros mokslus.
Po bakalauro studijų jauna moteris grįžo į gimtąjį kraštą, nors turėjo darbo pasiūlymų Vilniuje. „Manau, kad ir mažesniuose miestuose, ne tik sostinėje turi dirbti jauni mokytojai. Norėjau įgytas žinias pritaikyti Alytuje“, – sakė Ligita. Moteris dirba Alytaus lopšelyje darželyje  „Šaltinėlis“, ugdo priešmokyklinukus.
„Mokytojo darbas ir sunkus, ir lengvas darbas. Daug laiko užima popierių tvarkymas, bet darbas su vaikais – man malonumas“, – kalbėjo Ligita.
Pasak jaunos mokytojos, profesinė šventė – Mokytojo diena – jai ypatinga. „Emociškai tai jau jautri diena. Juk įsisukus į kasdieninę rutiną net nepastebi, kokį svarbų darbą dirbi. Kasmet vis labiau įsitikinu, kaip gera būti mokytoja, kad esu tinkamoje vietoje ir reikalinga.  Labai džiaugiuosi vaikų apkabinimais ir sveikinimais“, – apie artėjančią profesinę šventę kalba Ligita.
Savo mažiesiems ugdytiniams ji linki drąsos, klausyti savo širdies, pasitikėti savimi ir svajoti.

76-erių daugiškė M. Zenkevičienė mokytoja jau nedirba 11 metų.

Egzaminais negąsdino
76-erių daugiškė M. Zenkevičienė mokytoja jau nedirba 11 metų.  Jos pedagoginio darbo stažas – 42 metai ir visi metai praleisti Alytaus rajono ugdymo įstaigose. Dvejus metus nuo 1968 m. ji dirbo Santaikos mokykloje. „Čia išleidau savo pirmąją auklėtinių laidą. Su jais ryšius palaikau ir dabar“, – kalbėjo Marytė.  Nuo 1970 m. moteris dirbo Dauguose, tuometiniame Daugų žemės ūkio technikume. Mokė matematikos. 2002 m. ji buvo pripažinta geriausia Lietuvos mokytoja. Taip pat M. Zenkevičienė dirbo ir Alyatus kolegijoje docente.
Mokytojos kelią M. Zenkevičienė pasirinko vedama pašaukimo. „Iš mokyklos grįždavau nors ir pavargusi, bet laiminga“, – sakė ilgametė mokytoja. Buvę mokiniai prisimena, kad į M. Zenkevičienės egzaminą ateidavo kaip į šventę – pasipuošę, su gėlėmis. Ji mokinių egzaminais negąsdindavo, tik sakydavo: „Jeigu mokėtės visus metus, tai ir egzaminas bus lengvas“. Mažiau gabius mokinius taip pat paskatindavo egzaminus laikyti.
Nors mokytoja jau nedirba, bet Mokytojo dieną Marytė pasitiks šventiškai. „Mano draugės mokytojos organizuoja išvyką į teatrą, – džiaugėsi M. Zenkevičienė. – Man širdis visada virpa Rugsėjo 1-ąją ir per Mokytojo dieną“, – tęsė ilgametė pedagogė. Moteris sako esanti laiminga, nes dirbo mėgstamą darbą, myli gyvenimą ir žmones.
Artėjančios profesinės šventės proga noriu pasveikinti Alytaus krašto mokytojus. Jūs esate švyturiai ir kelrodės žvaigždės jaunimui. Ačiū Jums už kantrybę, meilę, žinias. Būkite sveiki ir laimingi!

Danielius Jakubavičius 

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: