Dainavos žodis

Genių seniūnaitis Genadijus Mikulevičius stebina išradimais: laivą pagamino iš metalo lauže rastų dalių

Genadijus džiaugiasi, kad klientų netrūksta, nors šių paslaugų papildomai nereklamuoja. „Vasarą būna, kad per dieną du reisus darome: vieną kartą plaukia sūnus, kitą — aš“, — kalbėjo G. Mikulevičius. Abu vyrai turi laivavedžio teises ir turistus Nemunu plukdo apie 10 metų.

Genadijus Mikulevičius su žmona Maryte gyvena Alytaus rajone, Dubių kaime, ant Nemuno kranto. Išskirtinis, nereklamuotas turizmo kampelis sutraukia smalsiuosius, norinčius plaukti Genadijaus laivu, sukonstruotu iš metalo lauže rastų dalių. Ne tik laivas vilioja turistus. Žvilgsnį traukia ir „kondicionieriuje“ džiovinama žuvis. O leidžiantis nuo kalno brička užplūsta ekstremalių pojūčių jausmas.
„Kuomet stabteli ir pagalvoji – normalus tas gyvenimo kelias ir nieko nenorėčiau keisti“, – sako Genadijus. Vyras gimė 1957 m. Ukrainoje. Šeima į Lietuvą atsikėlė, kai jam buvo dveji metai. Su žmona užaugino du vaikus. Sūnus Karolis Alytaus kolegijoje  įgijo automobilių eksploatavimo specialybę, didelis jo pagalbininkas. Dukra Virginija – reklamos dizainerė.

Išradimai tarnauja žmonėms
„Sutiko kvailys kvailį ir pradėjo abu su plaustu plaukioti“, – apie savo išradimų pradžią kalbėjo Genadijus. Vyras pradžioje su draugu pasigamino medinį surenkamą plaustą. Kadangi su plaustu buvo daug vargo, jį reikėjo sumontuoti ir išmontuoti, tad Genadijus nusprendė „sulipdyti“ laivą. Dalis surinko iš metalo laužo. Jas nušveitė, nudažė. Įdėjo automobilio „Ford Siera“ 2,3 l dyzelinį variklį. „Su pakabinamais varikliais Nemune būtų sudėtinga plaukti, be to, didelės kuro sąnaudos“, – kalbėjo vyras. Laivo ilgis – 10 metrų, plotis – 3,8 m, grimzlė – 40 cm.
Genadijus džiaugiasi, kad klientų netrūksta, nors šių paslaugų papildomai nereklamuoja. „Vasarą būna, kad per dieną du reisus darome: vieną kartą plaukia sūnus, kitą – aš“, – kalbėjo G. Mikulevičius. Abu vyrai turi laivavedžio teises ir turistus Nemunu plukdo apie 10 metų.
Genadijus pralinksmėja, kuomet kalba pasisuka apie nuotykius. Pasak vyro, daugiausiai nuotykių būna plukdant mokytojus. „Vaikų šalia nėra, tada jie atsipalaiduoja. Visko nutinka“, – paslaptingai kalba G. Mikulevičius. Vyras atviras – jam svarbiausia žmonių nuoširdumas ir paprastumas.
Žiemą laivas iškeliamas ant kranto iki kito vasaros sezono.

Auksinių rankų meistras
Genadijus nesupranta, kodėl šiuolaikinis jaunimas viską perka, ima paskolas, o patys nesugeba nieko pasidaryti. Jo sumeistrauta technika veikia puikiai, per dešimtmetį gedimų nebuvo. Genadijus sako, kad žinių, kaip savo rankomis pasidaryti tai, ko jam reikia, įgijo besimokydamas Daugų žemės ūkio technikume.
G. Mikulevičius ne tik iš metalo laužo pagamino plaukiantį laivą, bet ir funikulierių-bričką, kuria nuleidžia keleivius iki laivo. Šis Genadijaus išradimas valdomas distanciniu pulteliu. Pirmą kartą juo leidžiantis kūnu perbėga šiurpuliukai. Šlaito ilgis nusileisti nuo kalno prie Nemuno apie 50 metrų – arba kaip 2 devynaukščiai, nuolydis vietomis apie 40 proc.
Genadijus šmaikštauja, kad iki 2010 metų dirbo kojos,  po to pradėjo veikti galva. „Nusprendžiau pasidaryti patogesnį nulipimą ir užlipimą nuo kalno, kad nereikėtų vargti ir man, ir žmonėms, kurie nori plaukti laivu“, – kalbėjo Genadijus. Vienu metu funikulierius-brička gali nuleisti arba pakelti apie 10 žmonių.

Gamtos vaikas
Genadijus – gamtos vaikas. Išplaukęs su laivu mėgsta padainuoti, laužą užsikurti, žvejoti. Sugautas žuvis išrūkina, džiovina. Vyras pataria, ką daryti, norint pagauti didelę žuvį. „Kuo didesnis sliekas, tuo didesnę žuvį pavyks pagauti“, – pusiau rimtai, pusiau juokais kalba žvejys. Žuvį džiovina specialiose paties padarytose džiovyklose, kurių išorė primena lauke stovintį kondicionierių. „Tam, kad musės negalėtų nutūpti ir geras vėdinimas būdų“, – aiškino Genadijus.
Bendruomenės renginiuose vyrą galima sutikti prie puodo, kuriame kunkuliuoja žuvienė. „Svarbiausia, sriubą reikia virti su meile ir per daug nesukti galvos dėl prieskonių“, – apie žuvienės esmę kalbėjo G. Mikulevičius. Dažniausiai Genadijus žvejoja Nemune, jeigu nepavyksta sugauti, tuomet savo tvenkinyje. Tačiau vyras pasigenda aktyvios laivybos Nemuno upe. „Nemunas tuščias. Vienas kitas laivelis praplaukia. Manau, kad reikia valdžios didesnio dėmesio ir susidomėjimo, kad laivyba Nemunu būtų atgaivinta“, – mano Genadijus.
Pasak vyro, visas svajones jam pavyko įgyvendinti. „Jeigu kokia ir liko, tai nelabai svarbi“, – sako išradėjas Genadijus ir atvirauja, kad žiemą imsis naudos veiklos – medžio drožybos.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: