Dainavos žodis

Šv. Liudviko bažnyčios remontas įsibėgėja

Šv. Liudviko bažnyčios remontas turėtų baigtis iki šių metų pabaigos. (Alytaus rajono savivaldybės nuotr.)

Rita Krušinskaitė

„Jei rangovas laikysis įsipareigojimų, tai Šv. Kalėdas sutiksime ir Šv. Bernelių mišios bus aukojamos atnaujintoje bažnyčioje“, – optimistiškai apie Šv. Liudviko bažnyčios kapitalinio remonto pabaigą kalbėjo Šv. Liudviko bažnyčios klebonas Valdas Beleckas.
Vasarą prasidėję Šv. Liudviko bažnyčios kapitalinio remonto darbai persisvėrė į antrąją pusę. Šiuo metu vyksta stogo keitimo darbai.
„Lubų jau seniai nėra, virš jų atviras dangus. Tačiau bažnyčios vidui tai neturėtų pakenkti, nes statybininkai kai ką užkonservavo, kai ką uždengė. Viskas, kas pažeidžiama, išnešta. Buvo numatyta, kad bus ir dulkių, ir lietaus“, – apie remontą kalbėjo klebonas V. Beleckas.
Dvasininkas džiaugiasi, kad statybininkai dirba profesionaliai – pirmiausia nusikėlė pusę stogo ir tvarkė, o kitą dalį, po kuria yra vargonai – instrumentas, kurį reikia labai saugoti, paliko. Kai atvira dalis bus uždengta difuzine plėvele, atsižvelgdami į oro sąlygas, tvarkys likusią stogo dalį.
Anot V. Belecko, statybose visada būna netikėtumų, o juo labiau ardant seną pastatą. Buvo toks momentas ir šį kartą. Pradėjus ardyti bažnyčią, teko skubiai kviesti konstruktorių, nes ne vietoje ir ne laiku pajudinus rąstą, galėjo senosios bažnyčios sienos neatlaikyti ir pasileisti. Atvykęs specialistas skubiai priėmė sprendimą, kuris leido saugiai tęsti kitus darbus.
Šv. Liudviko bažnyčios kapitalinio remonto darbų sąmata – 386,8 tūkst. eurų. Vyriausybė bažnyčios avarinei būklei likviduoti skyrė 242 tūkst. eurų, Alytaus rajono ir miesto savivaldybės prisidėjo po 30 tūkst. eurų. Aukų surinkta 14 350 eurų, tačiau vis dar trūksta per 70 tūkst. eurų.
„Trūkstama pinigų suma po truputį mažėja, jei per savaitę įplaukia 100–200 eurų, tai gerai. Parapijiečiai aukoja po 10–20 eurų, tačiau ženklesnių įplaukų nebuvo“, – sakė klebonas V. Beleckas.
Kas bus, jei darbus reikės vykdyti, o reikiama suma taip ir nebus surinkta? „Tą dalyką esame numatę ir prieš darydami sutartį su rangovu apsidraudėme, kad iki 2022 metų vidurio galime likti jiems skolingi. Tada žiūrėsime, gal kokią paskolą iš Kredito unijos paimsime ar kitą išeitį rasime. Tikimės, kad dėl pinigų stygiaus bažnyčios rekonstrukcija neturėtų sustoti, tik neaišku, su kokio ilgumo skolų uodega išlįsime“, – kaip žada suktis iš galimų finansinių bėdų, pasakojo klebonas V. Beleckas.
Anot klebono, realiai vertinant darbų apimtis ir laiko trukmę jiems atlikti, atrodo, jog suspėti iki numatyto termino bus sunku. Tačiau rangovo pažadai dirbti kiaurą parą, dviem pamainomis ir net savaitgaliais suteikia vilties.
Šv. Liudviko bažnyčia yra ne tik seniausia Alytaus dvasinė šventovė, bet ir viena iš tarptautinio Šv. Jokūbo Vilniaus kelio stočių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: