Dainavos žodis

Pasukti muzikos keliu Laimą Kalinauskienę įkvėpė vargonų muzika

Kultūros darbuotoja, vargonininkė, šilkinio balso savininkė Laima Kalinauskienė.

Kultūros darbuotoja, vargonininkė, šilkinio balso savininkė, jeigu reikia, ir virėja. Taip galima apibūdinti butrimoniškę Laimą Kalinauskienę. Moters gyvenimas nelepino, bet Laima jėgų visada atrasdavo muzikoje ir aktyvioje veikloje.

Pirmas mokytojas – vargonininkas
L. Kalinauskienė gimė 1966 m. Plasapninkų kaime, Butrimonių seniūnijoje. Baigusi aštuonias klases Butrimonyse, įstojo į Kauno Juozo Gruodžio konservatoriją. Pasirinko chorvedybą. Besimokydama šios specialybės, ji išmoko groti pianinu ir akordeonu.
Muzika, kaip ir daugeliui muzikantų, į Laimos gyvenimą atėjo dar vaikystėje. „Mane, dešimtmetę mergaitę, mama Genovaitė Rackienė nuvedė pas vargonininką Joną Gudaitį patikrinti klausos, nes jautė, kad turiu polinkį muzikai“, – prisiminė Laima. Tada vargonininkas Laimos muzikinius gabumus įvertino puikiai ir ėmėsi ją mokyti groti vargonais. O Laima buvo kruopšti mokinė, nepraleido nei vienos pamokos, nežiūrint nei šalčių, nei prasto oro. Kruopštumas davė vaisių. Sulaukusi 14-kos metų, mergina jau pavaduodavo vargonininką.

Mokslai Kaune ir Vilniuje
Laima pripažįsta, kad, įstojusi į Kauno Juozo Gruodžio konservatoriją, Butrimonis trumpam pamiršo, bet ne vargonų muziką. Ji sekmadieniais vargonais grojo Kauno Šv. Antano parapijos bažnyčioje, vadovavo bažnyčios chorui.
Pirmasis Laimos vyras vos po 9 bendro gyvenimo metų mirė. Bet pažinties su pirmąja meile sako niekados nepamirš. „Susipažinau su Antanu Punios kryžkelėje. Važiavau autostopu namo pas tėvus. Antanas mane pavėžėjo. Susidraugavome ir greitai ištekėjau“, – pasakojo Laima. Po vestuvių šeima gyveno vyro tėviškėje Punioje. Gimė vaikai. Tad mokslus Laima baigė neakivaizdiniu būdu, perėjusi į Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatoriją.

Gyvenimo smūgiai ir veikla
Moteris patyrė ne tik pirmo vyro netektį, bet ir 23-ejų metų sūnaus žūtį. Jai nepalūžti padėjo muzika ir kolektyvų žmonės, kurie ją supa. Pašnekovė nuo 1991 m. dirba Alytaus rajono kultūros srityje, vadovauja folkloro ansambliui „Dėdės ir dėdienės“, estradiniam kolektyvui „Crescendo“, beveik 40 metų vargonininkauja Butrimonių bažnyčioje. „Turiu dar vieną veiklą. Organizuoju gedulingus pietus Butrimonyse“, – sako aktyvi moteris. Pasak jos, norint kaime pragyventi, reikia daug dirbti.
Laima apgailestauja, kad dabar mažiau žmonių ateina į bažnyčią, bet choras ištikimai kiekvieną sekmadienį gieda. Ji džiaugiasi, kad chorą ir kolektyvą papildo jauni žmonės.
„Džiaugiuosi savo pirmąja anūke. Mano svajonė, kad tik vaikams gyvenime sektųsi ir jiems nieko netrūktų“, – apie savo svajones kalba butrimoniškė L. Kalinauskienė.
Laimos darbas ir triūsas kultūros srityje ne kartą įvertintas Alytaus rajono savivaldybės vadovų padėkomis ir nominacijomis.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: