Dainavos žodis

Atsikūrusi grupė „Romantikai“ klausytojus ir vėl džiugins savos kūrybos dainomis

Grupės nariai turi darbus. Asta –VRM darbuotoja, Arūnas, anksčiau buvęs vestuvių muzikantu, dabar, kaip ir J. Reklaitis, – vairuotojas, Raimondas – ūkininkas, K. Visockas – techninis darbuotojas.

„Mes pasivadinome „Romantikais“ norėdami sukurti gerą nuotaiką tiems, kurie neabejingi mūsų atliekamai muzikai. Esame mėgėjai, tačiau kūrybinis procesas mus lydi visur: namuose, kelyje, laisvu nuo darbo metu“, – sako grupės „Romantikai“ vokalistė Asta Katauskaitė.
Grupės kūrybinis muzikinis kelias vingiuotas. Juos muzika suvesdavo, bet gyvenimas išskirdavo. Ir taip apie 30 metų. Kalbiname du grupės narius Astą Katauskaitę ir Arūną Zeziulevičių.

Muzika – nuo mokyklos laikų
Asta gyveno prie pat Alovės kultūros namų, todėl jai buvo paprasta ir lengva lankyti renginius. Aktyvi moksleivė lankė dramos būrelį, šokių ratelį, dainavo ir svajojo išmokti groti gitara. Kadangi gyveno Alovės kaime, ne mieste, iniciatyvos groti ėmėsi pati. Tėčiui davus pinigų, Asta nuvyko į Alytų ir nusipirko gitarą, kaip pati sakė, apie tai nieko nesuprasdama. Mergina mokėsi groti iš knygų.
Muzika ir scena Astai – ne naujiena. Nuo mažens ji dainavo mokyklos renginiuose, chore, vėliau ėmėsi kūrybos – rašė eilėraščius, prie kurių pridėjo melodiją. Šešiolikmetė mergina tada jau parašė vieną pirmųjų savo dainų, o 1992 m., besimokydama 12-oje klasėse, su Dainiumi Kriaučiūnu dainavo „Dainų dainelėje“, pasirodė per televiziją. Duetą paruošė Danutė Janukaitienė. „Atlikome lietuvių liaudies dainą „Aš pas savo motulį“, – prisiminimais dalijosi pašnekovė.

„Romantikus“ apie 1991 metus subūrė Svajūnas Tatulis. „Mes: aš, Dainius Kriaučiūnas, Raimondas Lekavičius, Kęstutis Janukaitis. Grįžęs iš kariuomenės, prie mūsų prisijungė Svajūnas Tatulis, kuris davė impulsą „Romantikams“ atsirasti“, — pasakojo Asta. Tuomet grupėje buvo 9 nariai. Be jau minėtų, grupei priklausė Jurgita Tatulytė, Kęstas Visockas.

„Romantikų“ istorija
„Romantikus“ apie 1991 metus subūrė Svajūnas Tatulis. „Mes: aš, Dainius Kriaučiūnas, Raimondas Lekavičius, Kęstutis Janukaitis, mokykloje buvome draugai ir muzikos entuziastai. Muzikuodavome mokykloje, o paskui perėjome į kultūros namus. Grįžęs iš kariuomenės, prie mūsų prisijungė Svajūnas Tatulis, kuris davė impulsą „Romantikams“ atsirasti“, – pasakojo Asta. Tuomet grupėje buvo 9 nariai. Be jau minėtų, grupei priklausė Jurgita Tatulytė, Kęstas Visockas.
„Romantikų“ noras nebuvo perdainuoti kitų dainas, bet kurti savo. Grupė koncertavo diskotekose, šventėse, draugų susiėjimuose. Grojo gyvai. R. Lekavičius – klavišiniais instrumentais, A. Zeziulevičius – gitara ir dainavo, Jonas Reklaitis – mušamaisiais, Asta, Svajūnas, Jurgita buvo grupės vokalistai. Į kaimo šokius „Romantikai“ sutraukdavo daug publikos. Grupės sudėtis labai keitėsi. Svajūnui ir Jurgitai išėjus, liko branduolys: Arūnas, Asta, Jonas Reklaitis, K. Janukaitis, D. Kriaučiūnas, K. Visockas ir R. Lekavičius. 1991 m. įsikūrusi grupė gyvavo apie 3 metus. Grupės narių keliai pradėjo skirtis baigus vidurinę mokyklą ir kiekvienam pasirinkus savo kelią. „Ieškodami savo gyvenimo kelio, nariai palikdavo grupę ir vėl prie jos prisijungdavo“, – pasakojo Asta.
2014 m. gruodį „Romantikai“ ir vėl susibūrė. Prie grupės prisijungė tuomet Daugų kultūros centro Alovės filiale meno vadovu dirbęs Mindaugas Verbickas. Grupė populiari buvo tuo, kad dainavo tik savo kūrybos širdžiai mielas dainas, vos kelias kitų autorių. Dainas ir muziką kūrė A. Katauskaitė ir A. Zeziulevičius. Kadangi grupės nariai turėjo savo darbus, kažkaip po ketverių metų ir vėl visi pasuko savo keliais.
Bet 2021 m. grupė iš naujo prisikėlė. Neištvėrė. „Mums patinka dainuoti, kurti. Tai mūsų hobis. Kol kam nors įdomu – mes dainuosime“, – pažymėjo Arūnas. Jam antrina Asta: „Kuomet gimsta eilės ir muzika, ji gimsta iš gyvenimo, patirties, vizualinio matymo. Dainos kyla iš mūsų širdžių. Manau, kad niekada geriau nesudainuosi už atlikėją, kuris tą dainą sudainavo pirmasis. Kitų jausmus ir dainas sunku perteikti.“
Asta ir Arūnas, paklausti, ar mėgėjų grupė „Romantikai“ nebijo lipti į sceną, sakė, kad bijo, kartais labai. „Nors esame tik mėgėjai, bet stengiamės dėl savo klausytojų. Į dainas ir muziką įdedame visą savo širdį“, – kalbėjo Arūnas. Vyras pripažįsta, kad anksčiau grupė grojo ir dainavo tik gyvai, o dabar gyvą balsą kartais tenka derinti prie muzikinio įrašo, kurį aranžuoja santaikiškis Juozas Kavaliauskas.

Turi profesijas
Grupės nariai turi darbus. Asta – VRM darbuotoja, Arūnas, anksčiau buvęs vestuvių muzikantu, dabar, kaip ir J. Reklaitis, – vairuotojas, Raimondas – ūkininkas, K. Visockas – techninis darbuotojas.
„Vieni atėjo, kiti išėjo, bet branduolys liko toks, koks buvo“, – grupės gyvavimo etapus apibūdino Asta. Atlikėjai ir vėl dainuoja. Dainos įvairios, kurtos prieš 30 metų ir dabar – skiriasi. „Naivių, banalių 16-mečių kurtų dainų ir jau brandžių žmonių muzika“, – taip linksmai savo kūrybą apibūdina jau brandi grupė „Romantikai“. Jų noras paprastas – kad dainos ir muzika būtų reikalingos klausytojams, virpintų jų sielas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: