Dainavos žodis

Gastronominis konkursas „Skoniai sujungia“ – vartai naujoms galimybėms

Vytaro Radzevičiaus nuomone, vienas geriausių pasaulio pažinimo būdų yra per stalą. (Alytaus miesto savivaldybės administracijos nuotr.)

Rita Krušinskaitė
„Alytus – Lietuvos kultūros sostinė 2022“, miestas, kuriame vyks svarbiausi šalies svarbos kultūros renginiai, atveria naujas galimybes ne tik kultūros kūrėjams.
Jau startavo gastronominis konkursas „Skoniai sujungia“, suteiksiantis įvairių Alytaus krašto restoranų, kavinių, kepyklėlių atstovams bei kitų gardžių dzūkiškų lauktuvių gamintojams galimybę, remiantis autentiškomis krašto tradicijomis ir savo fantazija, tapti pirmojo Alytaus krašto kulinarinio žemėlapio svarbia dalimi ir turistų traukos centru.
Konkurso dalyviams bus siūloma dalyvauti penkiose kategorijose: užkandžio, karšto patiekalo, deserto, gėrimo ir gardžios lauktuvės iš Alytaus. Dalyvauti tik pasirinktose patiekalų ir produktų kategorijose arba visose, kiekvienas dalyvis nuspręs pats.
Patiekalus vertins penkių narių komisija, kurios pirmininkas – žurnalistas, keliautojas, pasaulio puodų žinovas ir kultūros sostinės ambasadoriaus Vytaras Radzevičius, tad reikės pateikti penkias porcijas. Dalyviai atsiveš jau pagamintus ar paruoštus gaminimui ir pateikimui patiekalus. Bus skiriama 20 minučių, per kurias dalyviai turės paruošti patiekalus bei produktus ir juos pateikti komisijos vertinimui.
Patiekalų ir gėrimų bei gardžios lauktuvės kūrėjams paliekama kūrybinė laisvė. Papildomi balai galės būti skiriami, jei patiekalo ar gėrimo istorija siesis su Dzūkijos regiono kulinariniu paveldu.
Konkurso „Skoniai sujungia“ organizatoriai numatė patiekalų bei produktų vertinimo kriterijus ir balus. Daugiausiai – 10 balų – bus galima gauti už skonį, už estetinį vaizdą ir už idėją ir originalumą po 5 balus. Dar 2 balus bus galima gauti už Dzūkijos regiono kulinarinio paveldo saugojimą.
Gardžios lauktuvės iš Alytaus kategorijoje bus vertinamas skonis, pakuotė, estetika, sąsajos su tradiciniais dzūkiškais skanumynais, galimybė įsigyti atvykus į Alytaus kraštą be išankstinio užsakymo.
Pagal konkurso nuostatus, nugalėtojai bus išrinkti atskirai kiekvienoje kategorijoje ir apdovanoti specialiu sertifikatu ir prizu.
Konkursas „Skoniai sujungia“ padės sukurti Alytaus krašto kulinarinį žemėlapį, kuris leis vietiniams gyventojams ir svečiams atrasti naujus Alytaus skonius, tad konkurso dalyvių sukurti patiekalai ir taps pirmaisiais svarbiais traukos centrais. Registracija į šį konkursą vyks iki vasario 21 dienos Alytaus miesto savivaldybėje.
„Dalyvius noriu padrąsinti, kad jie parodytų, ką turi geriausio ar savo šeimos, ar restorano ir kad tai atsidurtų Alytaus krašto kulinariniame žemėlapyje, kad žmonės, atvykę į Alytų, ir patys alytiškiai rastų tas vietas, kad būtų daugiau žinomumo, daugiau aiškumo ir daugiau skonio. Vienas geriausių pasaulio pažinimų yra per stalą“, – sakė V. Radzevičius.
Gastronominis turizmas muša populiarumo rodiklius visame pasaulyje ir yra labiausiai auganti turizmo rūšis. Jis ypač patrauklus vietiniams gamintojams, nes turistai apie vieną trečdalį kelionės išlaidų skiria maistui ir paprastai neatsisako paragauti išskirtinio patiekalo kitame tos pačios šalies regione ar kitoje šalyje.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: