Dainavos žodis

„Varčios kaimynų“ pirmininkui Rimui Petrauskui geriausios idėjos gimsta vairuojant vilkiką

Rimas su žmona Danute užaugino 6 savo vaikus: 3 dukras ir 3 sūnus. Gausioje šeimoje atsirado vietos ir septintajam vaikui – globojamam jaunuoliui. Vyras džiaugiasi tokia šeima. „Kuomet prie stalo 6 šaukštai, septintasis nedaug ką sudaro“, – nuoširdžiai sako R. Petrauskas.

Ketverius metus gyvuojanti bendruomenė „Varčios kaimynai“ išsiskiria bendruomeniškumu ir patriotinių tradicijų puoselėjimu. Jos pirmininkas vilkiko vairuotojas 57 metų Rimas Petrauskas paklaustas, kaip spėja dirbti ir bendruomenei vadovauti, sako, kad fūristo darbas yra privalumas, nes padeda generuoti idėjas, kurios dažnai gimsta kelyje.
„Vairuojant niekas netrukdo mąstyti, apgalvoti naujus sumanymus“, – kalba Rimas. Bendruomenėje puoselėjamos senosios tradicijos, istorinė atmintis. „Pasakojame jaunimui apie rezistencines kovas, norime, kad jie žinotų, ką Lietuvai reikėjo paaukoti dėl laisvės. Prisimenant Varčios partizanus ir mūšius kasmet organizuojame krepšinio varžybas Partizano taurei laimėti, kurios vyksta Varčios miško medžiotojų aukštelėje. Čia taip pat švenčiame Onines. Dėl pandemijos buvo nutrūkusios mūsų gegužinės pamaldos, bet manau, kad šiais metais vėl atnaujinsime mūsų tėvų tradiciją. Jose per 30 žmonių susirinkdavo“, – kalbėjo aktyvus pirmininkas R. Petrauskas, Ilguose gyvenantis jau 30 metų.
„Varčios kaimynai“ vienija Ilgų, Meškučių ir aplinkinių penkių kaimų gyventojus. Narių beveik pusšimtis.
Dažnai bendruomenės renginiai vyksta Varčios girioje. „Tai vieta, kuri turi istoriją. Traukia gamta, mūšio vieta ir geografinė padėtis, juk visi kaimai yra aplink ją“, – pažymėjo pašnekovas.

Idėjos ateičiai
Pirmininkas Rimas įsitikinęs, kad svarbiausia ne fasadas ar rūmai, o žmonių bendravimas. „Imame ir darome savo jėgomis. Be pompastikos. Darome tai, kas įdomu žmonėms. Džiaugiuosi, kad jaunimas idėjas palaiko. Turime minčių pastatyti bunkerį Varčios miške. Jaunimas jau dabar mane ragina, kada jiems pradėti“, – džiaugsmingai kalba R. Petrauskas.
Šiais metais „Varčios kaimynai“ nuo kovo mėnesio planuoja rengti vakarinius susitikimus. Nuo 18.00 ar 19.00 val. kvies bendruomenės narius ir prijaučiančius pabendrauti prie šaškių, šachmatų lentų. „Atsimenu nuo vaiko, kuomet kaimynai sueidavo pas kaimyną ir kalbėdavo. Tuomet kortomis lošdavo. Vykdavo pašnekesiai, pasakojimai apie pokario Lietuvą ir kitus aktualius dalykus. Jokios čerkos nebuvo. Todėl ir mes norime atgaivinti tokią gražią kaimynišką tradiciją“, – tęsė Rimas.
„Varčios kaimynai“, pasižvalgę į Makniūnų kaimynus, planuoja atidaryti blusų turgelį. „Žinoma, jis jokiu būdu nesidubliuos su bagažinių turgeliu“, – sakė R. Petrauskas.

Gausi šeima
Vyras vairuotoju dirba jau 19 metų. Išvažinėjęs Lietuvą, Europą skersai išilgai. Tačiau neatsiejama visų darbų dalis – bendruomenės veikla. Visiems buvo labai netikėta, kai bendruomenės pirmininkas savo atostogas paskyrė medinio kryžiaus išdrožimui ir jo pastatymui žuvusių partizanų atminimui Varčios miške.
Rimas su žmona Danute užaugino 6 savo vaikus: 3 dukras ir 3 sūnus. Gausioje šeimoje atsirado vietos ir septintajam vaikui – globojamam jaunuoliui. Vyras džiaugiasi tokia šeima. „Kuomet prie stalo 6 šaukštai, septintasis nedaug ką sudaro“, – nuoširdžiai sako R. Petrauskas.

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: