Dainavos žodis

Simno klebonas Raimundas Žukauskas džiaugiasi tikinčiųjų noru bendrauti

Klebonas R. Žukauskas sako, kad eina ten, kur yra kviečiamas. „Kam reikia pagalbos, patarimo žodžio, tuos ir lankau“, – sako klebonas.

Jeigu yra veiklių žmonių – tradicijos gyvuos. Gydytoja, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narė, Religinių bendruomenių  rėmimo projektų finansavimo komisijos pirmininkė Jūratė Overaitytė ėmėsi iniciatyvos, kad Simno parapijos klebonas Raimundas Žukauskas aplankytų Ateities gatvės gyventojus, pašventintų jų butus, tartų paguodos žodį karo ir pandemijos akivaizdoje nerimą, baimę jaučiantiems parapijiečiams. Norą susitikti su klebonu išreiškė dviejų Ateities gatvės daugiabučių gyventojai.
Klebonas R. Žukauskas sako, kad eina ten, kur yra kviečiamas. „Kam reikia pagalbos, patarimo žodžio, tuos ir lankau“, – sako klebonas. Galbūt R. Žukauskas kartais ir pavargsta nuo bažnyčios remonto reikalų, bet tikėjimas, bendravimas, žmogiškos vertybės yra neįkainojamos ir jomis nuolat dalinasi.
Tradiciškai klebonas parapijiečius lanko kas dveji metai. Bet pandemija pakoregavo planus. Tad šį kartą R. Žukauskas Ateities g. gyventojų butų duris buvo pravėręs prieš ketverius metus.
Gyventojai noriai priėmė kleboną, bendravo nuoširdžiai, paprastai ir betarpiškai. „Kalbėjome apie tai, kas šiomis dienomis mus paliečia ir neramina. Apie kūrenimą kietu kuru ir šildymą, karą Ukrainoje, pandemiją, kylančias kainas, asmeninius žmonių rūpesčius“, – sakė J. Overaitytė. Pasak jos, kuomet retai susitinkama, bendravime jaučiamas atstumas, šaltumas, o dažniau bendraujant, tariant vienas kitam palaikymo žodį, lengviau ir baimes įveikti, ir vilties šviesulį pamatyti.
Pastebima, kad Bažnyčia irgi išgyvena sunkų laikotarpį, vis mažiau žmonių praveria jos duris. Kodėl? Galbūt mažėja gyventojų. Jie išvykta į užsienį, didžiuosius miestus, daugiau miršta nei gimsta. Pasak Simno parapijos klebono, praėjusiais metais mirė per 70 simniškių.
Bažnyčia sunkiais tautai momentais visada buvo šalia savo piliečių. O šie metais Simno miestui ir simniškiams ypatingi. Sukanka 50 metų nuo Katalikų Bažnyčios kronikos leidybos pradžios Simne. Tai prasmingas įvykis ne tik Simnui, bet ir visai Lietuvai.
R. Žukauskas jau 12 metų Simno parapijoje. Jis džiaugiasi, kad Simne yra aktyvių žmonių, tokių kaip J. Overaitytė. „Norėtųsi, kad jų būtų ir daugiau, kad jie jungtų dvasininkus ir parapijiečius, bendrautų. Juk geri pavyzdžiai užkrečia“, – sako klebonas, tikintis, kad ir kitose parapijose yra, kas vienija bendruomenę. Pasak jo, dažniausiai kunigo prireikia tik per laidotuves, vestuves, krikštynas.
Atminčiai Simno miesto Ateities gatvės gyventojai nusifotografavo, kad savo pavyzdžiu ir kitus įkvėptų.
Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: