Dainavos žodis

Jorės šventėje Merkinėje karaliavo Puikiausios vištos ir Šauniausi gaidžiai

Publikos išrinkti nugalėtojai: Puikiausia višta ir Šauniausias gaidys. (UAB „Merkinės fabrikas“ nuotr.)

Rita Krušinskaitė
Pažadinta naujam gyvenimui Merkinės dvarvietė dovanoja vis naujus renginius, į kuriuos suguža lankytojai iš visos Lietuvos. Čia galima ne tik paskanauti įvairiausių „Pasaulio puodų“ pagamintų patiekalų, bet ir praplėsti akiratį naujomis žiniomis.
Praėjusį šeštadienį Merkinės dvarvietėje klegėjo Jorės šventė, kurios dalyviai, įkvėpę pavasario gaivos ir džiaugdamiesi bundančia gamta, ne tik linkėjo vieni kitiems „gyvo žalio“, bet ir dalyvavo Puikiausios vištos ir Šauniausio gaidžio rinkimuose, dažė ir rideno Atvelykio kiaušinius, ragavo dzūkiškos „Petelnio paucienės“ ir, žinoma, lankėsi amatininkų ir tautodailininkų turgelyje.
Pavasarį švenčiama Jorės šventė neatsiejama nuo baltiškų tradicijų. Gaidžio motyvas – šios šventės ašis, todėl lankytojai galėjo grožėtis Puikiausiomis vištomis ir Šauniausiais gaidžiais ir dalyvauti pirmą kartą Lietuvoje vykusiame vištų ir gaidžių parodoje-konkurse, į kurį plunksnuotuosius dalyvius jų šeimininkai suvežė iš visos šalies.

Komisijos išrinkta nugalėtoja Puikiausia višta, kuri buvo ir miegančioji gražuolė.
Komisijos išrinktas nugalėtojas Šauniausias gaidys.

„Viskas vyko kaip Eurovizijos konkurse, laimėtojus rinko ir žiūrovai, ir garbinga komisija, kurią sudarė ornitologas, biomedicinos mokslų daktaras Eugenijus Drobelis, botanikas, biomedicinos mokslų daktaras Mindaugas Lapelė ir ornitologas, gamtos gidas Marius Karlonas“, – sakė renginio iniciatorius, UAB „Merkinės muilo fabrikas“ vadovas ir restorano „Pasaulio puodai“ įkūrėjas Vytaras Radzevičius.
Dar vienas labai svarbus stimulas rengti Puikiausios vištos ir Šauniausio gaidžio konkursą, V. Radzevičiaus nuomone, jog „Lietuvoje reikia sunaikinti blogą gaidžio įvaizdį, kuris atėjęs iš kitos šalies kažkokių kriminalinių supratimų lietuviams visai nebūdingas, nes gaidys, kaip ir daugelio kitų šalių tautosakoje, taip ir lietuvių, yra garbingas, stiprus ir svarbus paukštis. Apie jo ypatingą galią kalba ir tai, jog užgiedojęs gali nuvyti patį velnią“. 
Renkant Puikiausią vištą žiūrovų ir komisijos nuomonės išsiskyrė. Žiūrovai nusprendė Puikiausios vištos ir Šauniausio gaidžio titulus skirti Bramų veislės atstovams. Komisijos pasirinkimas buvo kitoks. Puikiausia višta buvo išrinkta jauki neaiškios kilmės višta, V. Radzevičiaus pavadinta „lietuviškai ypatingąja“. Šauniausiu gaidžiu komisija pripažino taip pat Bramų veislės gaidį, tačiau ne tą patį, kurį išsirinko žiūrovai.
„Merkinės fabriko“ lokacija išlieka geografiškai patogi vieta „gaminti“ kultūrą. Kokybišką kultūrą. Tokią, kuri paskui save vestų bendruomenę. Mūsų vizija – vieta, kur susijungia tradicinė ir šiuolaikinė kūryba! Čia laukiami visi požiūriai, esame atviri įvairovei“, – sakė „Merkinės fabriko“ vadovas.
Anot V. Radzevičiaus, jau bręsta idėjos, kad ši pavasarinė Jorės šventė taptų tradicine ir kasmet per ją būtų rengiamas Puikiausios vištos ir Šauniausio gaidžio konkursas.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: