Dainavos žodis

Buvusiuose Vaikų globos namuose įsikūrė karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centras

Karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centras persikėlė į buvusius Vaikų globos namus. (alytus.lt nuotr.)

Rita Krušinskaitė

Mažėjant karo pabėgėlių srautui iš Ukrainos, jų registracijos centras iš Kultūros centro perkeltas į buvusius Vaikų globos namus.

Toks sprendimas leis Kultūros centre atnaujinti kultūrinius renginius, o karo pabėgėliai po vienu stogu gali ir užsiregistruoti, ir gauti humanitarinę pagalbą, kurią koordinuoja Lietuvos Raudonasis Kryžius, bei laikino apgyvendinimo paslaugas. Karo pabėgėliams Užimtumo tarnybos specialistai teikia konsultacijas dėl įsidarbinimo galimybių, jie laikinai gali įsikurti patogiuose kambariuose.

Nuo vasario pabaigos iki gegužės vidurio Kultūros centre veikusiame karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centre buvo priimti ir nukreipti 7906 pabėgėliai iš Ukrainos. 3573 iki 72 valandų buvo apgyvendinti miesto savivaldybės numatytose vietose. Kultūros centre tokių vietų buvo 300, buvusiuose Vaikų globos namuose – 170, o Alytaus profesinio rengimo centro bendrabutyje Putinų gatvėje – 20.

Gegužės 13-osios rytą Kultūros centre glaudėsi tik 3 karo pabėgėliai. Tuo tarpu daugiausia laikinai apgyvendinta buvo apie 200 karo pabėgėlių, visos vietos niekada nebuvo užimtos. Beveik per tris mėnesius centre tarp pabėgėlių nebuvo užregistruota jokių incidentų ar konfliktų.

Į buvusius Vaikų globos namus perkeltos visos Kultūros centre veikusios funkcijos – pagalbą karo pabėgėliams teiks visos savanoriškos visuomeninės organizacijos, nuolat budės ir reikiamą informaciją teiks savivaldybės administracijos darbuotojai, savanoriai. Dirbs ir Migracijos departamento atstovai, tačiau pagal naują tvarką. Jie į registracijos centrą atvyks tik tada, jei karo pabėgėliai atvyks autobusais. Atvykus pavieniams asmenims, šie į Migracijos departamento Alytaus skyrių bus pavežami pagal poreikį. Centro veiklą, kaip ir anksčiau, koordinuos Alytaus apskr. VPK Reagavimo skyriaus viršininkas Mantas Struckas.

„Nuo gegužės 16-osios iki 18-osios vidurdienio į buvusiuose Vaikų globos namuose esantį karo pabėgėlių iš Ukrainos registracijos centrą kreipėsi 44 asmenys. 27 iš jų buvo laikinai jame apgyvendinti. Gegužės 18-ąją centre gyveno 8 asmenys“, – pasakojo centro koordinatorius M. Struckas. Anot jo, centrui persikėlus į kitas patalpas, karo pabėgėliams sudarytos geresnės, patogesnės apgyvendinimo sąlygos nei buvo kultūros centre.

Raudonojo Kryžiaus atstovai alytiškių prašo ir toliau dalintis pagalba su atvykstančiais asmenimis. Šiuo metu labiausiai trūksta keptuvių ir puodų, patogios vasarinės avalynės, pagalvių, antklodžių, dviviečių antklodžių užvalkalų ir naujų apatinių bei kojinių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: