Dainavos žodis

Virtuvės šefė Rasa Kibildytė-Naravičienė sako: „Geriausi virėjai vyrai, bet tada, kai jiems vadovauja moteris“

R. Kibildytei-Naravičienei 38-eri. Gyvena Merkinėje. Gimė ir augo Druskininkuose, čia prasidėjo ir jos virtuvės šefės karjera, nors svajojo tapti profesionale rankininke.

Profesionali virtuvės šefė, konditerė kulinarė, baigusi maisto technologijos inžinierės specialybę Rasa Kibildytė-Naravičienė vos 21-erių vadovavo garsiems Lietuvos restoranams, o TV3 televizijos projekte „Iki pergalės“ moteris finalinėje kovoje įveikė savo mokytoją ir laimėjo pirmąją vietą.
R. Kibildytei-Naravičienei 38-eri. Gyvena Merkinėje. Gimė ir augo Druskininkuose, čia prasidėjo ir jos virtuvės šefės karjera, nors svajojo tapti profesionale rankininke.
„Esu tvirta, ryžtingo charakterio, tad gyvenime turėjau daug tikslų, susijusių su sportu. Septynerius metus rimtai sportavau rankinį. 15-os metų varžybų metu gavau nugaros traumą. Teko savęs ieškoti kitoje srityje”, – pasakojo Rasa. Baigusi 10 klasių, ji mokslus tęsė buvusioje Alytaus statybininkų mokykloje, kur įgijo virėjos konditerės specialybę. Dirbdama pagal specialybę, kvalifikaciją kėlė Kauno kolegijoje. Moteris pasakojo, kad, siekdama karjeros maisto gaminimo srityje, didelio palaikymo sulaukė iš restorano Druskininkuose, kuriame dirbo, vadovybės. „Pradžioje dirbau virėja įvairiose kavinėse, vėliau sulaukiau pasiūlymo dirbti viešbučio „Europa Royale“ restorano gamybos vadove“, – tęsė pašnekovė. Tuomet jai buvo 21-eri. Moterį fortūna lydėjo ir toliau. Jai pasitaikė galimybė dalyvauti TV3 televizijos projekte „Iki pergalės“, kuriame laimėjo 1 vietą – Auksinį peilį. Rasa laimėjimo momentą prisimena su didžiule nuostaba, juk finale kovojo prieš savo mokytoją, virtuvės virtuozą Tomą Rimydį!
Profesionali šefė sako, kad restorano sėkmė labai priklauso ir nuo vietos, ir nuo meniu, ir nuo jame dirbančio kolektyvo bei jo atsidavimo darbui. Rasa labai vertina kokybišką, lietuvišką, ūkininkų užaugintą produkciją. Gyvendama Vilniuje, net balkone moteris augino daržoves (pomidorus) ir prieskonines žoleles.

Dirbo žinomuose restoranuose

Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Druskininkai – tai miestai, kurių restoranuose Rasa pasiraitojusi rankoves drąsiai kibdavo į darbus. Pašnekovė vadovavo Druskininkų „Europa Royale“, Vilniaus „Crown Plaza“ viešbučio maitinimo tinklui, Vilniaus ir Klaipėdos „Pramogų banko“ restoranams.
Šiuo metu Rasa kuria naujus verslo planus ir žada įgytą darbo patirtį restoranuose panaudoti su kaupu. „Labai myliu savo darbą. Įgytą patirtį dėsiu į savo veiklą – išvažiuojamųjų maitinimų organizavimą, taip pat konsultacijas atidarant naujas maitinimo vietas“, – kalbėjo R. Kibildytė-Naravičienė. Nors ir sukaupusi patirties, moteris nesustoja tobulėti ir mokytis. Šiuo metu ji kelia kvalifikaciją konditerijos srityje. „Man patinka gaminti. Ypač tortus. Nes labai juos mėgstu “, – šypsosi Rasa. Mat skaniausia dieta – tai saldumynų dieta!

Šiandienos virtuvė – daug improvizacijos

„Turiu daug idėjų, kurias tikrai įgyvendinsiu“, – sako pašnekovė. Paklausta, ar viską moka, šypsosi: „Ne, ne viską. Virtuvė – labai plati sritis. Mūsų tėvų laikais buvo virtuvės knygos-receptai, pagal kuriuos restoranų virėjai ir dirbdavo, o dabar daug improvizacijos, įvairių technologijų naudojimas, kūrybinio maisto pateikimo ieškojimas. Jeigu ruošiama šventė, viskas turi derėti – nuo gėlių ant stalo iki maisto ir gėrimų pateikimo.“
Rasa sako, kad virėjo darbas labai sudėtingas. Ne tik pagaminti, bet ir pasiruošti, turėti teorinių žinių reikia.

Vyrai ar moterys?

Kas geresnis virėjas: vyras ar moteris? Rasa turi savo atsakymą: „Geriausi virėjai vyrai, bet tada, kai jiems vadovauja moteris.“
Pašnekovė įsitikinusi, kad šiais laikais sunku surasti gerą virėją, nes vis labiau populiarėja mada mokytis iš konkretaus restorano virtuvės šefo, be teorinių žinių. „Mažėja norinčių studijuoti šią specialybę. O virėjų trūksta. Siekiant būti savo srities profesionalu, ne tik reikia puikiai gaminti, bet ir žinoti higienos, tvarkos taisykles, jomis vadovautis“, – pasakojo moteris.
„Virėjams darbo netrūks“, – įsitikinusi Rasa. Pasak jos, gyvenimo tempas greitas, žmonės ne visada turi laiko gaminti namie, tad renkasi viešo maitinimo įstaigas, kuriose gaminamas maistas įvairiems skoniams. „Populiarūs ir išvažiuojamieji pobūviai, nes užsakovai nori džiaugtis švente, o ne po jos indus plauti“, – sako Rasa. „Esu labai laiminga, kad pasukau šiuo profesijos keliu. Jeigu reikėtų rinktis dar kartą, nedvejodama pasirinkčiau darbą virtuvėje“, – su šypsena ir optimizmu pokalbį užbaigė pašnekovė. Bet rankinio moteris nepamiršo ir šiandien su malonumu pasportuoja veteranų lygoje.
Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: