Dainavos žodis

Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ renginys

Eina lauko keliuku Motina.
Tas keliukas, išmaltas
istorijos ratų,
vingiuoja per visą Lietuvą.
Ir juo nuolatos eina Motina,
galvodama apie laimę,
ramybę ir meilę…

Tu dar nesiglaudi, nes tu dar nieko nebijai.
Aš tik jaučiu kvėpavimą lyg paukščio tankų.
Tu dar neprabilai,
O aš juk pirmutinė tavo atrama,
Kol kambarys dar sukasi, kol grindys traška.
Aš tavo pirmas žodis. Aš – mama.
Pati pradžia ir pirmas šuolio taškas.

Šiais poetiškais žodžiais Alytaus apskrities literatų klubo „Tėkmė“ atstovės Regina Rasimienė ir Viltauta Pocienė pradėjo renginį „Eilių posmai ir dainos moteriai – motinai“. Nuostabiai gražiai, nuoširdžiai ir jautriai buvo pagerbtos Lietuvos, Ukrainos bei viso pasaulio moterys – motinos, kovojančios už taiką pasaulyje, už savo vaikų gyvybes ir ateitį.
Programoje skambėjo dainos, eilės, muzikiniai kūriniai. Visus sužavėjo Dalios Kazlauskienės kartu su dukrele Rasele pakiliai ir skambiai sudainuota „Mano Lietuva“. Išgirdome Julijos Grigaliūnės „Skrisk Lietuvėlėn“ bei Astos Galbuogienės kartu su Valentinu Civinskij dainą pagal Bernardo Brazdžionio žodžius.
Nepaprastai gausių aplodismentų sulaukė ir suvirpino širdis jausminga išskirtinio balso savininkės Ramutės Biesevičienės daina pagal prasmingus bei jautrius Reginos Rasimienės žodžius

„Mamyt, esu aš vaikas, kol dar Tu esi“:
Malda, mintim troškimai išsakyti,
Ir nesvarbu – atstumai gal toli,
Bet meile esame šalia viens kito…“

Švelniai smuiko melodijai pritariant ansamblio „Romansas“ dainininkės taip pat sulaukė išskirtinio dėmesio.
Veržlumu, skambumu bei nuotaikingomis dainomis sužavėjo Lenkijos lietuvių Suvalkų bendruomenės „Vienybė“ (vadovė Onutė Virbylienė), ansamblio ir kapelos „Ančia“ dainininkai ir muzikantai (vadovas Vytautas Batvinskas). Puikią programą svečiai buvo paruošę: savo eiles deklamavo, šauniai grojo, skambiai dainavo, su gausiomis dovanomis ir padėkomis atvažiavo. Labai miela buvo klausytis gražių lietuviškų žodžių bei dainų iš svečių lūpų.
Moteriai, motinai skirtus savo eilėraščius skaitė ir „Tėkmės“ poetai: Marytė Žuromskienė, Renata Dudzinskienė, Romaldas Zabulionis, Emilija Lukšytė- Krušinienė, Janina Buzūnaitė- Žukauskienė ir Palmyra Daugėlaitė-Pracuvienė.
Savo eilėmis žavėjo ir poetės iš Varėnos: Irena Malmygienė ir Lidija Cichockienė.
Marijampolės literatų klubo „Sietynas“ pirmininkas Ričardas Jurgelevičius perskaitė savo eilėraštį, skirtą dėl laisvės ir nepriklausomybės kovojančiai Ukrainai, pagerbiant jų motinas-moteris.
Renginio pabaigoje kaip vyšnia ant torto skambėjo dainininkės Ernestos Kučinskienės dvi nuostabios dainos.
Alytaus savivaldybės mero pavaduotojas Povilas Labukas pasveikino visus susirinkusius, dalyvius, svečius. Įteikė padėkos raštą buvusiai „Tėkmės“ pirmininkei Emilijai Lukšytei-Krušinienei ir apdovanojo gėlių puokštėmis buvusią ir naujai išrinktą pirmininkę Reginą Rasimienę, palinkėdamas sėkmingo, aktyvaus kūrybinio darbo.
Buvo perskaitytas ir LR Seimo nario Roberto Šarknicko sveikinimas ir linkėjimai naujai Alytaus apskrities literatų asociacijos pirmininkei Reginai Rasimienei.
Pasibaigus programai nuoširdūs pokalbiai tęsėsi vaišinantis kava bei apžiūrint literačių rankdarbių paradą. Stebino nuostabūs, nepaprasto kruopštumo reikalaujantys gydytojos Viltautės Pocienės kryželiu išsiuvinėti paveikslai.
Išskirtiniai Janinos Buzūnaitės-Žukaitienės meno kūriniai, papuošalai ir paveikslai. Šios dailininkės ir Šaulių namų salės scena buvo įdomiai, kūrybingai bei meniškai papuošta. Daug dėmesio ir pagiriamųjų žodžių sulaukė Anelė Zurlienė iš Verebiejų, pristačiusi daugybę išaustų nuostabių juostų su įvairių posmų žodžiais.
Daugelį sudomino Scholastikos Kavaliauskienės juostelėmis siuvinėti darbai, Zinos Bražinskienės papuošalai bei Danutės Veipštienės tapyti paveikslai.
Regina Rasimienė nuoširdžiai padėkojo miesto savivaldybei už paramą šiam renginiui, Šaulių namų vadui už jaukią salę, svečiams, dalyviams už eiles, dainas, rankdarbių parodą.
Atsiliepiant į rajono savivaldybės iniciatyvą padėti Ukrainos Irpinės savivaldybei, renginio metu buvo renkamos aukos. Buvo surinkta 145 eurai ir keliasdešimt zlotų.
Renginys buvo įspūdingas, nepakartojamas, įsimintinas, šventiškas, mielas, džiugus. Kiek meilės, gerumo, šviesos, pagarbos motinai ir moteriai, gyvybei, žemei ir dangui buvo išgirsta, išjausta, išdainuota, atmintin įrėžta.
Širdingai dėkojame renginio organizatorėms už šią nuostabią popietę.

Janina Marija Balevičienė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: