Dainavos žodis

Mitais apaugusi organų donorystė skinasi kelią į žmonių širdis

Alius Mikelionis

Aštuntąjį kartą Alytuje ir devintąjį Lietuvoje paminėta Pasaulinė organų donorystės diena. Šalies miestuose iš žvakučių suformuotos širdys simbolizuoja padėką donorams ir jų artimiesiems, kurių dėka kiti žmonės gali gyventi.

Nors dar egzistuoja mitai, esą medikai gali nesuteikti pagalbos, siekdami gauti organą, tačiau donorystė, nors ir sunkiai, Lietuvoje skinasi kelią. Ligonių, susijusių su organų persodinimu, organizacijos „Dalia” atstovė Laima Kuckailienė teigia, kad baimintis neverta, mat egzistuoja tam tikri saugikliai – privalomas artimųjų sutikimas, todėl turintys donoro korteles privalo kalbėti su šeimos nariais ir pranešti apie savo valią.

Donoro kortelė išduodama užpildžius sutikimą elektroniniame Nacionalinio transplantacijos centro interneto puslapyje. Tačiau tokio apsisprendimo nepakanka, kad po mirties žmogaus audiniai, organai būtų paimti ir atiduoti transplantuoti, reikia ir artimųjų sutikimo.

Lietuvoje organų transplantacija vykdoma penkis dešimtmečius. Per šį laikotarpį organai persodinti maždaug trims  tūkstančiams pacientų. 

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: