Dainavos žodis

Merkinės Kalėdų mugė – žingsnis arčiau didžiausios metų šventės

Ir prekiautojai, ir pirkėjai tryško gera nuotaika. (Merkinės fabriko nuotrauka.)

Rita Krušinskaitė

Praėjusį savaitgalį Merkinėje šurmuliavusi šventinė Kalėdų mugė draugėn subūrė apylinkėse gyvenančius kūrėjus, amatininkus, ūkininkus ir sutraukė būrius pirkėjų, ieškojusių valgomų ir nevalgomų dzūkiškų gėrybių, grožybių bei praktiškų dalykų.

Šventinė mugė visus atvykusius iš tolo pasitiko linksmu klegesiu, maloniais kepsnių kvapais ir gaiviais žolelių arbatų aromatais. Į mugės siautulį įsisuko ir specialiai ten atvykusieji, jam neatsispyrė ir atsitiktinai pro šalį važiavusieji.

„Šių metų Kalėdų mugė subūrė dešimtis kūrėjų, amatininkų ir ūkininkų. Čia, Merkinėje, gyvename lėtai, vertiname bendruomeniškumą, taigi, pirmiausia kviečiame susitikti. Šventės paprastai švenčiamos namuose, su šeima, o merkiniškiai ir apylinkėse kuriantys menininkai irgi susibūrę į šeimą. Su kai kuriais mugės dalyviais renginiuose matomės jau ne pirmą kartą, smagu susitikti, pasikalbėti, aptarti metus“, – apie šią Kalėdų šventę pasakojo Merkinės fabriko įkūrėjas, žurnalistas, žurnalų redaktorius, transliacijų režisierius, TV prodiuseris ir keliautojas Vytaras Radzevičius.

Sėkmingai startavusi praėjusiais metais, Merkinės Kalėdų mugė  šį kartą dalyvius pasitiko kalėdine dovana apylinkių gyventojams – žinomos fotomenininkės, ilgametės žurnalo „Žmonės“ fotografės Gretos Skaraitienės paroda  „100 tikrų žmonių portretų“.

Kiekvienas mugės dalyvis galėjo surasti ir originalių rankų darbo dovanų artimiesiems, gardumynų šventiniam stalui ir buityje reikalingų talentingų amatininkų sukurtų daiktų.

Sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senųjų žvakininkystės ir pynimo amatų puoselėtoja Laima Saviščevičienė į mugę atvežė dzūkiškoje etnografinėje sodyboje sukurtus šiaudinius sodus, natūralaus vaško žvakes, žolelių arbatas. Iš Vilniaus atvykusi žinoma drabužių dizainerė Jurgita Januškevičiūtė puoselėti kūno grožį siūlė pačios sukurtais hidrolatais, šampūnais ir brandintais muilais. Dizainerė ne tik prekiavo kūno priežiūros produktais, bet ir patarė, kaip juos naudoti, kad poveikis būtų efektyviausias. Varėnos rajono kaime įsikūręs buvęs vilnietis Vytautas Brėdikis pirkėjus viliojo „Briedžio“ gaminiais – rankų darbo Dzūkijos miškuose raugintos, keptos duonos, rūkytos mėsos gaminiais. Smaližiai galėjo pasimėgauti „Rūtų daržo“ džiovintų uogų ir vaisių skanėstais su medumi, vietinių bitininkų medumi ir jo produktais.

Tradiciškai mugėje netrūko akiai dailių ir širdžiai mielų medžio, keramikos gaminių, natūralaus vaško žvakių, nertų staltiesėlių ir servetėlių, rankomis megztų šiltų vilnonių kojinių ir pirštinių, pirties reikmenų. Artimuosius norintys pasveikinti ne žinute telefonu ar per socialinius tinklus neatsispyrė originaliems vaikų rankų darbo atvirukams.

Šventinė eglutė Merkinėje tradiciškai įžiebta gruodžio 7-ąją, nes būtent šią dieną 1569 metais Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas Merkinės miestui suteikė Magdeburgo teises.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: