Dainavos žodis

Dar galite aplankyti bienalę „Meno kodas 2022. Stebėsenos“

Bienalės vadovas kuratorius Evaldas Grinius, kuratorė Aušra Jasiukevičiūtė ir kuratorius Petras Lincevičius. (Zenono Šilinsko nuotr.)

Rita Krušinskaitė

4-oji Alytaus jaunųjų kūrėjų bienalė „Meno kodas 2022. Stebėsenos“, praėjusių metų pabaigoje pakvietusi lankytojus į Alytaus kultūros centrą ir tapusi vienu svarbiausių „Alytus-Lietuvos kultūros sostinė 2022“ renginių, davė puikų startą ir šių metų Alytaus bei visos šalies kultūriniam gyvenimui.

Po ketverių metų pertraukos nacionalinio lygmens bienalėje 100 jaunųjų Lietuvos vizualaus meno kūrėjų pristato 122 įvairiomis technikomis sukurtus kūrinius. Šiemet pirmą kartą privačių rėmėjų įsteigtais prizais buvo apdovanoti trys kūrėjai.

„Paroda atskleidžia tai, kas vyksta šiuolaikinio lietuviško meno kontekste ir galime matyti visos Lietuvos apibendrintą vaizdą. Mes galime daryti išvadas, nustatyti diagnozę, kas vyksta, kas jaunimui rūpi, apie ką jie kalba, ko nori, koks mūsų, vyresniųjų, santykis su jaunaisiais“, – kalbėjo parodos kuratorė Vilniaus dailės akademijos lektorė Aušra Jasiukevičiūtė. Be jos, projekte dalyvavo dar vienas kviestinis kuratorius Petras Lincevičius.

Anot jos, paroda kalba apie tai, kad mūsų jauniesiems kūrėjams rūpi tie patys dalykai kaip ir viso pasaulio jaunimui – santykis su pasauliu, kuris gana atšiaurus, baisus ir reikia surasti būdą, kaip jame būti. „Bienalėje galima pamatyti unikalumą ta prasme, kad tai karta, užaugusi laisvoje Lietuvoje. Ji jau nebijo pasakoti apie savo ašaras, traumas, liūdesį. Mano kartai tokie dalykai buvo sudėtingiau išreiškiami, mes bandydavome pasauliui parodyti objektyvią tiesą ir kūrybą naudodavome fundamentaliems dalykams. Tuo tarpu čia matosi, kad kūryba turi terapinę pusę ir rodo paieškos būdą. Kai kurie darbai yra perliukai ir, galėčiau sakyti, kad tai bus atradimai ateityje“, – sakė kuratorė A. Jasiukevičiūtė.

Didelio susidomėjimo sulaukusią bienalę organizavo ir įgyvendino Alytaus dailės galerija. Projekto organizatoriaus ir kuratoriaus Alytaus dailės galerijos direktoriaus Evaldo Griniaus teigimu, idėja surengti tokią bienalę kilo analizuojant Lietuvos, Pietų Lietuvos regiono bei Alytaus miesto jaunųjų vizualaus meno kūrėjų kūrybos pristatymo intensyvumą, perspektyvas ir kitus aktualius dalykus. Taip kilo mintis sukurti reguliarų, tęstinį visų pagrindinių vizualaus meno sričių profesionalių jaunųjų Lietuvos kūrėjų kūrybą pristatantį projektą, skirtą plačiajai visuomenei, siekiant jaunųjų menininkų skatinimo, pripažinimo bei kūrybos sklaidos ir puoselėjimo. Tuo pačiu sudaryti galimybes vizualaus meno sričių žymiems kūrėjams profesionalams, menotyrininkams ir kitiems suinteresuotiems subjektams studijuoti, lyginti, kontekstualizuoti, apibendrinti, vertinti projekte pristatytus kūrybos darbus, numatyti tolesnes vystymosi raidos perspektyvas bei kitas nuostatas.

E. Griniaus nuomone, Alytaus jaunųjų kūrėjų bienalė „Meno kodas“ – Alytaus miesto bendrąją kultūrą reikšmingai papildantis vizualaus meno projektas, skatinantis kultūrinį turizmą, gyventojų užimtumą, aktyvuojantis kultūrinių poreikių tenkinimą, skatinantis mieste likti gyventi jaunimą. „Tai vyksmas, garsinantis Alytaus miestą Lietuvoje ir užsienyje virtualia forma internetinėje erdvėje per projektinėse parodose dalyvavusių menininkų interneto paskyras bei kitas žiniasklaidos priemones. Renginys – viena strateginių Alytaus, kaip miesto kultūrinio identiteto formavimo, išskirtinumo akcentavimo, plėtros prielaidų, iniciatyva, atverianti miestui pripažinimą tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu. Svarbus ir tiesioginis vertybinis kultūrinis poveikis miesto meno bendruomenei, ypač dailės pedagogams, kaip kvietimas patiems kurti bei kuriant perduoti žinias savo ugdytiniams. Ypatingas skatinamasis dialogo pavyzdys Alytaus dailės mokyklos, Alytaus jaunimo centro, Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filialo bei Alytaus miesto, rajono, regiono ir visos Lietuvos moksleivijai, Alytaus kolegijos bendruomenei, asmenims, ketinantiems studijuoti vizualius menus Lietuvos ir užsienio aukštojo mokslo meno įstaigose“, – apie projekto reikšmę kalbėjo E. Grinius.

Bienalės organizatorius ir kuratorius E. Grinius neabejoja, kad šis projektas Alytaus miestui ir bendrajai šalies kultūrai turi išskirtinės reikšmės. Tai idėja, turinti visas prielaidas tapti vienu pagrindinių Lietuvos jaunųjų profesionalių menininkų kūrybos pristatymo projektų, nacionaliniu vizualaus meno sklaidos ir puoselėjimo reiškiniu. Patiems parodos dalyviams šis projektas – platforma jų kūrybos tobulėjimui, žinomumo didinimui, svarbi paskata būti supančių reiškinių dalimi ir juos kūrybiškai atspindėti individualiai vizualizuota forma. Šių metų bienalės koncepcinis, raktinis pavadinimas „Stebėsenos“ ne tik įvardijo jaunojo kūrėjo ir pasaulio santykį, bet ir kvietė šiuo ypatingu laikotarpiu išreikšti nuomonę, poziciją, atvira ar koduota forma komunikuoti, kalbėti, numatyti ir tikėti.

„Bienalės organizacinės sėkmės garantas – projekto partneriai: Vilniaus dailės akademijos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Telšių fakultetai, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija, Kauno kolegijos Menų ir ugdymo fakultetas, Alytaus kolegija, Lietuvos dailininkų sąjunga, Alytaus miesto savivaldybės administracija, Alytaus miesto parodinių erdvių administratoriai ir, žinoma, patys projekte dalyvaujantys jaunieji kūrėjai“, – kalbėjo E. Grinius ir priminė, jog parodą galima aplankyti iki sausio mėnesio pabaigos.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: