Dainavos žodis

Pirmojo trilerio apie Lietuvos partizanų kovas autorius sutiktas Dzūkijos sostinėje

Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje įvyko pirmosios Dainavos krašto Vinco Krėvės-Mickevičiaus literatūrinės premijos laureato Bernardo Gailiaus knygos „Kraujo kvapas“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi. Svečią kalbino V. Krėvės-Mickevičiaus memorialinio muziejaus Subartonyse muziejininkė Laimutė Raugevičienė, o muzikinę idilę kūrė folkloro studija „Daulėlis“ (vad. Laimutė Zavistauskienė).

Bernardo Gailiaus knyga „Kraujo kvapas“ ką tik išrinkta į kūrybiškiausių 2022-ųjų metų lietuvių autorių knygų dvyliktuką, tad alytiškiams pateikiama elitinės šiuolaikinės lietuvių literatūros naujiena į bibliotekos salę pritraukė nemažą būrį publikos. Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė pasidžiaugė galimybe Dzūkijos sostinėje susipažinti su autoriumi bei prisipažino esanti suintriguota knygos pavadinimu ir pasisakė artimiausiu metu šią knygą tikrai perskaitysianti.

Bernardas Gailius teigia, kad „Kraujo kvapas“ nėra istorinis romanas, kuriame būtų griežtai atvaizduojama istorinė tikrovė. Toks turinio pobūdis nebuvęs autoriaus siekiamybė. Knygos užsklandos žodyje autorius teigia siekęs, kad esminiai siužeto posūkiai atspindėtų ką nors istorinėje tikrovėje ir kai reikėdavę rinktis tarp tikroviškumo ir geros istorijos, jis visuomet teikdavęs pirmenybę gerai istorijai.

Istorikui, savo mokslinėje veikloje tyrinėjančiam Lietuvos partizanų karą, publicistui Bernardui Gailiui už trilerį „Kraujo kvapas“ įteikta pirmoji Dainavos krašto Vinco Krėvės-Mickevičiaus literatūrinė premija, kurią įsteigė Alytaus regiono plėtros taryba.

Bernardo Gailiaus rašymo centre lig šiol figūravo partizanų karas ir Jamesas Bondas, apie kuriuos jis rašė iš istorinės, teisinės, politinės perspektyvos. „Kraujo kvapas“ yra jo debiutinis trileris, kurio istoriją įkvėpė pokario partizanų laisvės kovos.

Renginyje figūravo trys tarpusavyje susijusios temos: naujausiosios Bernardo Gailiaus knygos tekstas ir kontekstas, Vinco Krėvės-Mickevičiaus premija (kaip ji atsirado, kokia jos idėja ir koks tęstinumas) ir paties Krėvės-Mickevičiaus asmenybės bei kūrybos ypatumai. Šias tris pokalbio gijas į vientisą renginį sumezgė informatyvioji muziejininkė Laimutė Raugevičienė.

Bernardo Gailiaus „Kraujo kvapas“ jau skinasi kelią į skaitytojų protus ir širdis. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) visos turimos knygos šiuo pavadinimu šiuo metu paimtos, tad pravartu rezervuoti leidinį portale ibiblioteka.lt.

Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos inf.

Ilonos Krupavičienės nuotr.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: