Dainavos žodis

Nauja Mergalaukio kaimo bendruomenės pirmininkė Birutė Venskūnienė priėmė bendruomenės narių iššūkį

Mergalaukio kaimo bendruomenės pirmininkė Birutė Venskūnienė.

Mergalaukio kaimo bendruomenė nuo praėjusių metų rudenio turi naują pirmininkę Birutę Venskūnienę. Moteris sau, kaip bendruomenės pirmininkei, paskyrė bandomąjį laikotarpį – šias pareigas eiti metus laiko. Po to spręs, kaip jai sekėsi ir kuriuo keliu sukti. Pokalbis su B. Venskūniene apie bendruomenės reikalus ir gyvenimą Mergalaukyje.

Apie B. Venskūnienę

Birutei 54-eri. Nuo gimimo ji gyvena tėviškėje Mergalaukyje. Baigė tuometinę Mergalaukio 8-metę, vėliau Simno vidurinę mokyklas. Moteris pasirinko kulinarės profesiją. Tuometiniame kooperatyve „Dausima“, kuris buvo įsikūręs Alytaus miesto Varėnos gatvės „Pakalnutėje“, mokėsi metus laiko. Neilgai trukus po mokslų, 19-metė mergina atšoko vestuves su simniškiu Laimučiu Venskūnu. „Vyras Laimutis – mano laimė“, – apie likimo dovanotą vyrą sako moteris. Su juo užaugino 4 vaikus, du sūnus ir dvi dukras. Vaikai jau suaugę, kuria savo gyvenimus. Vyriausias sūnus – užsienyje, likusieji trys – Kaune. Pašnekovė džiaugiasi dviem anūkėmis ir prasitaria, kad netrukus, jau pavasarį, į pasaulį ateis dar dvi naujos gyvybės.

B. Venskūnienė samdomą darbą dirbo neilgai. Sukūrus šeimą, reikėjo rūpintis vaikais, buitimi. Šiuo metu Birutė prižiūri 86-erių metų mamą.

Bendruomenės veikla

Birutė vadovauja Mergalaukio bendruomenei. „Praėjusį rudenį vyko Mergalaukio kaimo gyventojų susirinkimas dėl bendruomenės veiklos tęstinumo. Žmonės norėjo, kad bendruomenė veiktų, gyvuotų. Jie pasiūlė man imtis iniciatyvos ir vadovauti bendruomenei. Tačiau tik su jų palaikymu sutikau eiti šias pareigas“, – pasakojo Birutė. Mažais žingsneliais Birutė veda bendruomenę į priekį: praėjusiais metais jau vyko keletas renginių – Pyragų diena, Naujųjų Metų šventė, o šiais metais – Užgavėnių renginys, kuris Mergalaukyje praūžė kaip vėjas. Birutė vietos gyventojus sujudino iš pagrindų. Žmonės gaminosi kaukes, šoko ir dainavo su ansambliu iš Krosnos. Tokiuose renginiuose svarbiausia ne žmonių skaičius, o kiek kiekvieno širdies ir dūšios įdėta. „Žmonės į šventes ateina patys, savanoriškai, puikiai nusiteikę“, – džiaugiasi pirmininkė. Bendruomenė vienija apie 30 oficialių narių, bet jos idėjas palaiko jų šeimos nariai, pažįstami. „Pabuvimas drauge, bendravimas labai reikalingas“, – kalba pašnekovė. Moteris šiandien kažin ko labai nepageidauja, kad tik Mergalaukio krašte būtų vietinių muzikantų, kurie prisidėtų prie bendruomenės veiklos, bei kad bendruomenės patalpose būtų įdiegta nauja šildymo sistema. „Būtų jaukiau susitikti, bendrauti, išlaikyti bendruomeniškumą“, – mano B. Venskūnienė. Malonu girdėti, kad prie visų projektų ir darbų žada prisidėti Alytaus rajono savivaldybė.

Užgavėnių renginys, kuris Mergalaukyje praūžė kaip vėjas. Birutė vietos gyventojus sujudino iš pagrindų. Žmonės gaminosi kaukes, šoko ir dainavo su ansambliu iš Krosnos.

Mergalaukio bendruomenė turi bene tik vieną rėmėją – vietos ūkininką Vytautą Rūkštelį. O taip gyvuoja tik iš savo narių lėšų, savanoriškais pagrindais, nes bendruomenės nario mokesčio, kaip kitur, nėra. „Nesinori gąsdinti žmonių. Tegul tik jie ateina, dalyvauja“, – džiaugsmingai sako pirmininkė.

Projektinėje veikloje kol kas ji nedalyvauja, nes tai nauja sritis, bet vadovė turi ryžto ir noro mokytis rašyti projektus.

B. Venskūnienė džiaugiasi savo kaimo žmonėmis, dėkoja jiems, kad palaiko bendruomenės iniciatyvas. Linki ir toliau būti aktyviems, žingeidiems, įsiklausyti į prašymus, organizuojant talkas, renginius, bet svarbiausia – kuo daugiau gražiai bendrauti!

Danielius Jakubavičius

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: