Dainavos žodis

Dainavos metai bibliotekoje bus pažymėti solidaus leidinio „Dzūkijos krašto pučiamųjų orkestrai“ pristatymu

2023-ieji metai visam Dzūkijos kraštui yra ypatingi, kadangi LR seimas juos paskelbė Dainavos metais, siekiant pažymėti Dainavos vardo pirmojo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose 770 metų jubiliejų. Dainavos žemė (lot. terra Deynowe) pirmą kartą paminėta 1253 m. karaliaus Mindaugo donaciniame akte Livonijos kryžiuočiams. 15 d. 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) ši ypatinga proga bus paminėta solidaus, dviejų šimtų puslapių leidinio apie Dzūkijos krašto pučiamųjų orkestrus pristatymo renginiu, kuriame dalyvaus jo autoriai Rimantas Jočys ir Justina Jočytė-Orinienė, prof. dr. Aldona Vilkelienė, kapelmeisteris vyr. leitenantas Ramūnas Valaitis bei kiti garbūs vakaro svečiai. Muzikinius intarpus atliks jaunieji atlikėjai iš Alytaus muzikos mokyklos (gros klarnetų trio ir saksofonų kvintetas).

Į leidinį kruopščiai suguldyta daug metų rinkta medžiaga, gyvų liudininkų pasakojimai, dokumentais grįsta spaudos apžvalga, pačių autorių prisiminimai. Knyga iliustruota 160 iliustracijų – autentiškos nuotraukos, dokumentų kopijos, todėl ne vienas pučiamųjų orkestrų dalyvis knygoje galės pamatyti ne tik save, bet ir jaunystės kolegas.Nors daugiausia dėmesio autoriai skiria Alytaus ir jo regiono pučiamųjų orkestrams, leidinyje atrasime ir Birštono, Druskininkų, Lazdijų, Varėnos pučiamųjų orkestrų istoriją.

Knygos autoriai yra gerai žinomi ne tik Alytaus kultūros pasaulyje, bet ir tarp Lietuvos muzikų. Alytaus muzikos mokyklos mokytojas ekspertas Rimantas Jočys Alytaus namų statybos kombinato pučiamųjų orkestrui vadovauti pradėjo 1985 metais, o pedagoginę veiklą – 1977-aisiais. Per šiuos dešimtmečius įkurti nauji orkestrai: miesto pučiamųjų orkestras „Gaida“, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono orkestras, vėliau jis ėmė vadovauti ir Muzikos mokyklos pučiamųjų orkestrui. Rimantas Jočys yra pelnęs Alytaus miesto kultūros premiją (2009) bei Alytaus miesto savivaldybės premiją Tarptautinės mokytojų dienos proga (2021). Knygos bendraautorė Justina Jočytė-Orinienė Alytaus muzikos mokykloje baigė smuiko ir fleitos programas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bakalauro ir magistro programas, vienus metus studijavo Hamburgo aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Po studijų Justina grįžo dirbti į Alytaus muzikos mokyklą, aktyviai dalyvauja muzikiniame gyvenime, yra pučiamųjų orkestro dirigentė ir simfoninio orkestro „Svajonė“ pučiamųjų grupės vadovė.

Rimanto ir Justinos Jočių nuveiktas darbas yra išties reikšmingas indėlis į Dzūkijos krašto ir kultūros istoriją, o jų meilė ir atsidavimas savo profesijai puikiai atsispindi 2022 m. pabaigoje dienos šviesą išvydusioje knygoje, kurios pristatymo renginys ir susitikimas su autoriais bei kitais dalyviais žada būti šiltas, muzikalus ir labai informatyvus. Maloniai kviečiame artėjantį trečiadienio vakarą praleisti drauge!

Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: