Dainavos žodis

Daugų ir Vencavo ežerai praturtinti Vištyčio ežero sykais

Šią savaitę baigti Vištyčio ežero sykų įžuvinimo į Daugų (Didžiulio) ežerą (Alytaus r.) ir Vancavo ežerą (Zarasų r.) darbai, praneša Žuvininkystės tarnyba.

Vykdant „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2023 metų planą“ į vandens telkinius išleista 500 tūkst. vnt. šių žuvų paaugintų jauniklių ir 500 vnt. sykų metinukų. Dar virš 15 tūkst. vnt. sykų šiųmetukų planuojama įžuvinti rudenį.

Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono žuvivaisos skyrius Simne (Alytaus r.) yra vienintelė vieta Lietuvoje, kurioje technologiškai moderniose sistemose dirbtiniu būdu veisiamos ir paauginamos sykinės žuvys. Simno tvenkiniuose yra auginami sykų reproduktoriai, kad nereikėtų šių žuvų gaudyti Vištyčio ežere.

Praėjusių metų pabaigoje iš neršti pasiruošusių sykų reproduktorių buvo paimti ir apvaisinti ikrai. Šis procesas yra ganėtinai sudėtingas, reikalaujantis žinių ir kruopštumo. Dirbtiniu būdu apvaisinti ikrai patalpinami į Veiso inkubavimo aparatus. Ikrų inkubavimo laikotarpiu vykdoma nuolatinė priežiūra: kas 1–3 val. stebimas aparatų darbas, matuojama vandens temperatūra ir deguonies kiekis juose.

Lietuvos vandens telkiniuose gyvena kelios sykų rūšys. Baltijos jūroje ir Kuršių mariose sutinkami praeiviai sykai, kurie neršia Kuršių mariose, o jų pagrindinės nerštavietės yra Kaliningrado srityje. Šios rūšies sykų sugavimai yra labai sumažėję. Kita mūsų šalyje pagaunama rūšis – Platelių ežero sykai, kurie įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą. Tačiau nei Baltijos jūroje ir Kuršių mariose sutinkamų sykų, nei Platelių ežero sykų išteklių atkūrimo darbai šiuo metu nėra vykdomi.

Vištyčio sykai Lietuvoje veisiami nuo 2000 metų, tačiau jų populiacija dar labai trapi, būtinas nuolatinis vandens telkinių papildymas paaugintais šių žuvų jaunikliais. Pernai pagal patvirtintą „Žuvų ir vėžių įveisimo į valstybinius vandens telkinius 2022 metų planą“ į Lietuvos ežerus išleista 418,5 tūkst. vnt. paaugintų sykų jauniklių.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: