Dainavos žodis

Etnokultūrinė vasaros stovykla ,,O jūs, vaikai, taip darykit, kaip senoliai darė“ Alovėje

Birželio 12 d. Alovės pagrindinio ugdymo skyriuje startavo etnokultūrinė vasaros stovykla „O jūs, vaikai, taip darykit, kaip senoliai darė“. Susirinkę į stovyklą, iškėlėme jos vėliavą, susikūrėme komandų šūkius, taisykles. Didelį dėmesį paskyrėme tautiniam kulinariniam paveldui: naminei duonai bei patiekalams iš bulvių. Alovės amatų kiemelyje dalyvavome edukacijoje „Duonos kepimas“, sužinojome duonos kelią nuo grūdo iki stalo. Vaikai sprendė kryžiažodžius, inscenizavo pasaką „Ar jau galima valgyti?“ Gardžiuodamiesi dar šilta duonele, dalijomės liaudies išmintimi: juoda duona – ne badas; duona už auksą brangesnė”. Pivašiūnų amatų centre dalyvavome edukacijoje „Dzūkiškų bandų kepimas ir degustavimas“. Stovyklautojai sužinojo, kaip seniau buvo kepamos dzūkiškos naminės bandos, patys formavo paruoštą tešlą ir stebėjo kepimo procesą.

Minėdami Dainavos metus, Alytaus kraštotyros muziejuje dalyvavome edukacijoje „Susikurkime dzūko sodybą“, sužinojome, kaip kūrėsi kaimai, kokie pastatai buvo dzūkų sodyboje, kokia jų paskirtis. Vaikai iš daugybės medinių detalių komandose „statė“ ir turėjo galimybę pasivaikščioti po tikrą ir virtualią sodybą, paklausyti giedamų giesmių, raudų, minti mįsles, pabaigti patarles ir dar daug kitų veiklų…

Merkinėje, svečiuojantis pas keramiką, susipažinome su puodininkystės amatu, sužinojome keramikos tradicijas, kaip ruošiamas molis lipdymui ar žiedimui, pamatėme kelių tipų keramikos krosnis, sužinojome, kuo jos skiriasi, stebėjome, kaip žiedžiamas puodas. Stovyklautojai patys lipdė įvairaus dydžio ir formų molinius darbelius, juos dekoravo. Įkopėme į Merkinės piliakalnį, gėrėjomės Nemuno ir Merkio santaka, Stangės upokšniu piliakalnio papėdėje.

Minint Žirgo metus, aplankėme ūkininką, auginantį žirgus. Stovyklautojai sužinojo arklio ir žirgo panašumus ir skirtumus, kaip juos prižiūrėti, kokia globa ir rūpestis jiems reikalingas. Stovyklaujant dainavome dzūkiškas dainas, minėme mįsles, sekėme pasakas, padavimus, žaidėme žaidimus.

Manome, kad vasaros stovyklų nauda vaikams neabejotina – užimtumas, naujos pažintys, senolių gyvenimo būdo ir amatų pažinimas, smagus laikas drauge, savarankiškumo, bendravimo įgūdžių, komandinio darbo, pasitikėjimo savimi ir kūrybiškumo lavinimas leidžia vaikams visapusiškai tobulėti.

Stovyklos vadovės Renata Miškauskienė ir Sigutė Kaminskienė

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: