Dainavos žodis

Sūrių festivalis – vasaros pabaigos akcentas Druskininkuose

Sūrio festivalio akimirka. (Organizatorių nuotr.)

Sūrių festivalis – sūrininkų švelniai vadinamas „Sūrių Kalėdomis”, šiais metais subūrė rekordinį skaičių smulkiųjų sūrininkų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Komisijai ir pirkėjams buvo pristatyti unikalūs sūriai iš karvių, ožkų ir avių pieno.

Devintajame Sūrių festivalyje buvo visko – aklos degustacijos, mėgstamiausio publikos sūrio rinkimai, sūriškos varžytuvės. Kol suaugusieji ragavo gurmaniškus sūrius ir rinkosi, kuriuos pirkti ir į namus parsinešti, jų atžalos smagiai laiką leido kūrybinėse dirbtuvėse.

Anot vienos iš festivalio organizatorių Laimos Stankevičos, sūrių asortimentas ir šiemet maloniai nustebino  gausų būrį sūrio mylėtojų. Kiekvienas valgytojas galėjo atrasti savo mėgstamiausią, ar tai būtų šviežias tradicinis baltas sūris, ar brandintas fermentinis, ar išskirtinio skonio pelėsinis. 

„Mugėje buvo galima rasti tikrų smulkiosios sūrininkystės deimantų – ilgo brandinimo avies ar ožkos  kietųjų fermentinių  sūrių, kurių aromatas ir skonis džiugino net išrankiausius sūrio mėgėjus“, – sakė L. Stankeviča. 

Ji pabrėžė, jog Sūrių festivalis būtų tiesiog šauni mugė, jei jame  nebūtų ir šviečiamosios dalies.  Vilniaus universiteto profesoriaus Rimvydas Laužikas festivalio lankytojams skaitė paskaitą  apie sūrius Lietuvos gastronomijos istorijoje. Gastronomijos apžvalgininkas Paulius Jurkevičius degustacijos metu supažindino su itališkais pecorino. „Vieno prancūzo sandėliuko” šeimininkai Aušra Fokienė  ir Hugues Pesse pasakojo apie prancūziškų sūrių ypatumus. Ypatingos kavos klubas mokė lankytojus derinti lietuviškus sūrius su rūšinėmis kavomis. 

Svarbiausiu renginio akcentu tradiciškai tapo sūrių konkursas. Jame dėl geriausiojo vardo varžėsi net 43 sūriai. Po dviejų vertinimo etapų penkių narių komisija, kurią sudarė kompetentingi nariai – Renata Ničajienė, Paulius Jurkevičius, Arūnas Starkus, Mindaugas Vizgaitis ir  Arnas Stakurs, išrinko geriausius sūrius atskirose kategorijose.

Geriausias karvių pieno sūris – „Grynas” (sūrininkas Vilmantas Navickas, Lietuva), geriausias avių pieno sūris – „Gouda owca” (Kamil Holajda iš Sernica Dolnośląska, Lenkija), geriausias ožkų pieno sūris – „Groseron” (Monika Lasoń Groser , Lenkija), geriausias minkštasis sūris – „Ožka pataluose”, geriausias balto pelėsio sūris – „Ožka pataluose”, geriausias mėlynojo pelėsio sūris – „Ožkų šilelis” bei geriausias puskietis sūris – „Birželis” (Laužėnų kaimo sūrinė, Lietuva), geriausias kietasis sūris – „Groseron”, publikos mėgstamiausias sūris – „Groseron”.

GRAND PRIX atiteko geriausiu tiek komisijos, tiek publikos vertinimu šiais metais pripažintas svečių iš Lenkijos sūris „Groseron” iš ožkų pieno, 24 mėnesių brandos. 

Renginį vainikavo Linos Štalytės koncertas. Sūrininkų bendruomenė daug dėmesio skyrė liepos mėnesį tragiškai žuvusio Sūrių festivalio sielos, organizatoriaus ir įkvėpėjo Audriaus Jokubausko atminimui. „Ta intencija festivalio svečiai buvo pakviesti į „Velvetti“ restorane vykusį renginį „Suolelis pievoje. In Memoriam Audrius Jokubauskas”, o vakarui einant į pabaigą, restorano „Velvetti“ šeimininkai Snieguolė ir Remigijus Žižiai kartu su virtuvės šefu Evaldu Žaliuku pakvietė į degustacinę „šešių rankų” vakarienę, skirtą paremti Audriaus Jokubausko šeimai“, – pasakojo L. Stankeviča.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: