Dainavos žodis

Penkiaaukščių statyba Alytaus senamiestyje kelia aistras

Ar čia iškils penkiaaukštis, paaiškės po Alytaus miesto savivaldybės sprendimo.

Koreguojant Alytaus miesto bendrąjį planą, savivaldybės ir architektų bei visuomenės nuomonės, ar leisti Alytaus senamiestyje – Margio ir Birutės gatvėse – statyti penkiaaukščius, kardinaliai išsiskyrė. Visuomenė ir specialistai siūlo išsaugoti senamiesčio savitumą be daugiaaukščių pastatų, savivaldybė laikosi kitokios nuomonės.

Antrą kartą vykusiame viešame Alytaus bendrojo plano koregavimo svarstyme itin didelio pasipriešinimo sulaukė korekcija Margio ir Birutės gatvėse vietoje dviejų-trijų aukštų pastatų leisti statyti penkiaaukščius.

Prašymą leisti šiose gatvėse didinti statomų pastatų aukštingumą Alytaus miesto savivaldybės administracijai pateikė investicine veikla užsiimančios Alytaus bendrovės „M5R“ direktorius Motiejus Remeika, taip pat vadovaujantis ir laidojimo paslaugas teikiančiai bendrovei „Skausmo užuovėja“.

Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas, laikinai vykdantis savivaldybės vyriausiojo architekto funkcijas, Arūnas Grigaitis svarstyme teigė, jog jis kaip architektas penkiaaukščių gyvenamųjų namų statybai Birutės ir Margio gatvėse nepritarė ir bendrojo plano koregavimo rengėjams nedavė užduoties keisti planą, bet tai padaryti gavęs nurodymą iš savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Rakaičio.

Alytaus istorijai neabejingi alytiškiai ragina išsaugoti senamiestį su jam būdingu pastatų aukštingumu ir neleisti statyti didesnių nei dviejų ar trijų aukštų gyvenamųjų namų minėtose gatvėse. Jiems pritaria ir Alytaus bendrojo plano pakeitimus rengiančio Kauno technologijos universiteto Architektūros ir statybos instituto architektas, mokslų daktaras, šio plano koregavimo projekto vadovas Evaldas Ramanauskas, siūlydamas savivaldybės administracijai atsižvelgti į gyventojų nuomonę, kad penkiaaukščių gyvenamųjų namų šioje miesto dalyje neturėtų būti. Priešingu atveju, senojoje miesto dalyje pastačius penkiaaukščius gyvenamuosius namus, nukentėtų istorinės miesto dalies aplinka, kraštovaizdis, čia esančių erdvių struktūra.

„Mes turime vadovautis Architektūros, Teritorijų planavimo įstatymais, privalome ginti viešąjį interesą, negalime kompromituoti savo, kaip architektų, vardo, bloginti istoriškai vertingos teritorijos urbanistinės kokybės“, – tvirtino dr. E. Ramanauskas.

Anot dr. E. Ramanausko, panašiais atvejais, kai savivaldybės administracijos ir visuomenės nuomonės dėl urbanistinių architektūrinių sprendimų išsiskiria, nėra tendencijos, kad visada viršenybė būtų teikiama visuomenės nuomonei. Sprendimai priimami atsižvelgiant į konkrečią situaciją.

„Alytuje yra problema su gyvenamuoju būstu. Atvažiuoja jaunos šeimos, gaunančios didesnes pajamas, ir neturi, kur apsigyventi. Sovietiniuose daugiabučiuose nenori, o naujos statybos butų kaip ir nėra. Norime, kad Alytus augtų, kad prisitrauktume daugiau jaunų šeimų ir jos turėtų, kur gyventi pagal savo poreikius bei galimybes. Jei žvalgysimės atgal, tai galbūt mūsų miestas ir neaugs, liksime toje pačioje vietoje, kokioje esame. Norėdami judėti į priekį, turime priimti ir atitinkamus sprendimus“, – „Dainavos žodžiui“ sakė administracijos direktorius G. Rakaitis.

Anot jo, pastaruoju metu atliekami procedūriniai veiksmai, jeigu viskas vyks sklandžiai, Alytaus bendrojo plano korekcija tvirtinti savivaldybės tarybai bus pateikta šių metų pabaigoje. „Šis klausimas – leisti ar neleisti penkiaaukščių statybą senamiestyje, dar kaip ir atviras, diskusijos vyksta tiek savivaldybės viduje, tiek kitose aplinkose, todėl galutinio sprendimo kaip ir nėra“, – pabrėžė G. Rakaitis.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: