Dainavos žodis

Perkūno bastionas 2023“: pratybos vyksta tam, kad žmonės jaustųsi saugesni

Rugsėjo 25–29 d. Alytaus mieste vyks Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo organizuojamos stalo ir funkcinės pratybos „Perkūno bastionas 2023“. Gyventojų prašoma rimties ir supratingumo – kariuomenė, šauliai, savivaldybė ir kitos institucijos mokosi veikti išvien, kad krizės ar ginkluoto konflikto metu galėtų apsaugoti žmonių gyvybes, svarbią šalies infrastruktūrą, kultūrinį paveldą.

„Pratybose „Perkūno bastionas 2023“ komendantiniai Lietuvos šaulių sąjungos ginkluoto pasipriešinimo šauliai bus priskirti karo komendanto žinion ir treniruosis planuoti ir vykdyti karo komendantūroms numatytas užduotis“, – sako Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių (Alytaus apskr.) 1-osios rinktinės vadas Skirmantas Valatkevičius.

Kartu su Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių (Alytaus apskr.) 1-osios rinktinės šauliais dalyvaus ir kitų Lietuvos šaulių sąjungos rinktinių šauliai, Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai. S. Valatkevičiaus teigimu, įgūdžius tobulins daugiau negu 100 šaulių.

Pratybos vyks Alytaus mieste šviesiu ir tamsiu paros metu: šauliai judės pėsčiomis arba transporto priemonėmis, naudos imitacinius šaudmenis bei sprogstamuosius užtaisus, specialiąsias priemones, dūminius paketus. Didžioji dalis užduočių bus vykdoma civilinėse teritorijose, kurių naudojimas karinių pratybų tikslais yra iš anksto suderintas su vietos savivaldos institucijomis ir jų savininkais. Pratybų organizatoriai užtikrina, kad pratybų metu bus laikomasi gamtos apsaugos taisyklių, teritorijos po pratybų bus sutvarkytos.

„Gali būti šiek tiek triukšmo, dūmų. Gyventojai prašomi išlikti ramūs ir supratingi – juk pratybos vyksta tam, kad žmonės jaustųsi saugesni, o institucijos žinotų ką daryti krizės ar karo grėsmės atveju“, – į alytiškius ir miesto svečius kreipiasi Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių (Alytaus apskr.) 1-osios rinktinės vadas S. Valatkevičius.

Pasak pratybų organizatorių, labai svarbu išlaikyti ir stiprinti ryšį su visuomene, nevyriausybinėmis organizacijomis ir rezerve esančiais kariais. Taip užtvirtinamos visų visuomenės narių pareigos ir prievolės šalies visuotinės gynybos sistemoje veikiant skirtingiems teisiniams režimams.

Pratybose bus vertinami komendantinių Lietuvos šaulių sąjungos ginkluoto pasipriešinimo vienetų praktiniai įgūdžiai užtikrinti karo komendantūros bei savivaldybės ypatingos svarbos objektų apsaugą bei gynybą, viešosios tvarkos palaikymą, remti savivaldybės administraciją, atliekant laikino turto paėmimo bei rekvizicijos procedūras (fizinio poėmio nebus), įrengti ir vykdyti transporto bei asmenų tikrinimo kontrolės postus, vykdyti gynybines operacijas judant transporto priemonėmis, orlaiviais ir pėsčiomis, vykdyti stebėjimą, žvalgybą, informacijos rinkimą ir taikinių aptikimą, palaikyti sąveiką su valstybės ir savivaldos institucijomis.

Mokymuose „Perkūno bastionas 2023“ dalyvauja LR Vyriausybės Kanceliarijos Nacionalinis krizių valdymo centras, Krašto apsaugos, Vidaus reikalų, Sveikatos apsaugos, Energetikos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, aštuonios Pietų Lietuvos savivaldybės ir kitos institucijos. Pirmą kartą į šias pratybas integruota ir Vidaus reikalų ministerijos pratybų dalis „Šventaragio stalas“, kurių metu bus vertinamos institucijų valdymo procedūros nepaprastosios padėties metu bei Viešosios tvarkos komendantūrų ir institucijų operacijų centrų veiklos koordinacija.

Tokio pobūdžio pratybas Lietuvos kariuomenė organizuoja nuo 2017 m. kasmet kitoje Lietuvos savivaldybėje ar regione. Diskusinės stalo pratybos su praktiniais veiksmais sudaro unikalią aplinką treniruotis, įvertinti ir aptarti institucijų gebėjimą reaguoti bei veikti krizių, nepaprastosios padėties, mobilizacijos ir karo atvejais.

Stiprus ir koordinuotas ryšys tarp valstybės institucijų veikia ne tik kaip sprendimų priėmimo ir operacijų valdymo garantas, bet ir stiprus atgrasymo veiksnys.

Lietuvos šaulių sąjungos archyvo nuotraukos iš pratybų kituose miestuose.

Lietuvos šaulių sąjungos informacija

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: