Dainavos žodis

Kaip tarė, taip ir padarė

Alytaus miesto rotušėje priimti sprendimai miestelėnus kartais verčia gūžčioti pečiais. (Nuotrauka alytus.lt.)

Alytaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas nuo ateinančių metų sausio iki minimumo sumažinti miesto švietimo įstaigose raštvedžių bei maitinimo organizavimo ir higienos priežiūros specialistų etatus pribloškė tiek šių įstaigų vadovus bei darbuotojus, tiek jaunųjų alytiškių tėvus.

Paskutiniame Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje 15 tarybos narių ištarus taip, buvo priimtas sprendimas dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus pakeitimo Alytaus miesto švietimo biudžetinėse įstaigose.

Tai reiškia, kad nuo 2024 metų sausio 1-osios šiose įstaigose maisto organizavimo ir higienos priežiūros specialistų bei raštvedžių liks tik po 0,25 etato. Maisto organizavimo ir higienos priežiūros specialistų etatų sumažės 11,25 etato, raštvedžių – 7 etatais. Visose Alytaus miesto švietimo įstaigose nuo ateinančių metų nebeliks 18,25 šių specialistų etatų, o savivaldybės biudžetas sutaupys 257 tūkst. eurų.

Į žinią, kad bus mažinami minėtų pareigybių etatai, oficialiai pirmieji sutartinai sureagavo visų švietimo įstaigų vadovai, išplatinę viešą kreipimąsi į  miesto merą ir tarybos narius dėl norimo priimti sprendimo, kuriuo siekta pakeisti švietimo biudžetinių įstaigų didžiausią leistiną pareigybių skaičių.

Kreipimesi švietimų įstaigų vadovai atkreipė dėmesį, kad apie parengtą sprendimo projektą sužinojo tik iš Alytaus miesto savivaldybės internetinio puslapio. Jų niekas neinformavo, neklausė nuomonės, neorganizavo diskusijų, su jais nesitarė. Dėl šio sprendimo projekto švietimo įstaigų vadovų iniciatyva buvo organizuotas ne vienas vadovų pasitarimas, buvo kreiptasi į Alytaus miesto savivaldybės tarybos komitetus prašant išklausyti jų nuomones etatų mažinimo klausimu. Buvo inicijuotas susitikimas su Alytaus miesto vicemere Jurgita Šukevičiene, organizuota diskusija su Aplinkos ir plėtros komiteto nariais. 

Švietimo įstaigų vadovai akcentavo, kad aiškinamajame rašte nurodoma, jog sprendimu siekiama „užtikrinti racionalų žmogiškųjų ir finansinių išteklių panaudojimą pavestoms funkcijoms įgyvendinti, didinti veiklos ir valdymo efektyvumą optimizuojant administravimą ir mažinant valdymo išlaidas“, bet siūloma naikinti etatus, kurie yra labai svarbūs ugdymo įstaigų efektyviai veiklai.

Nesuprantamas jiems buvo ir teiginys, jog sprendimas parengtas atsižvelgiant į Alytaus miesto savivaldybės švietimo biudžetinių įstaigų raštus dėl didžiausio leistino pareigybių skaičiaus pakeitimo. Švietimo įstaigų vadovai pabrėžė, kad nė viena ikimokyklinio ugdymo įstaiga neteikė rašto, kuriame būtų prašę iki 0,25 mažinti maitinimo organizavimo ir higienos priežiūros specialisto bei raštinės administratoriaus etatus.

Tarybos posėdžio dieną, tikėdamiesi paveikti tarybos narius nepriimti švietimo įstaigoms nepalankaus sprendimo, švietimiečiai susirinko į piketą, o posėdžio pradžioje Valerijus Vencius Alytaus miesto savivaldybės tarybos demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ tarybos narių grupės vardu perskaitė kreipimąsi, skirtą merui Nerijui Cesiuliui, raginantį netaupyti vaikų, jų tėvų bei pedagogų sąskaita. „Švietimo reikmėms pinigų miesto biudžete yra daugiau nei pakankamai, kasmet vis didesni milijoniniai likučiai perkeliami į kitus metus“, buvo sakoma kreipimesi.

Nebuvo atsižvelgta nei į Jungtinio komiteto posėdžio metu priimtą korekciją – maitinimo organizavimo ir higienos specialisto pareigybę mažinti iki 0,25 etato,  o raštinės administratoriaus – iki 0,5 etato, nei į tarybos nario V. Venciaus pasiūlytą sprendimo projekto alternatyvą – balsuoti atsisakant dalies dėl minėtų maitinimo organizavimo ir higienos specialisto bei raštinės administravimo etatų mažinimo, kadangi klausimas nėra išdiskutuotas, nei į tarybos nario Andriaus Jučo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu pateiktą siūlymą klausimą atidėti, nes neatsakyta, kaip jis atsirado darbotvarkėje.

Valdančiosios daugumos nepaveikė ir posėdyje dalyvavusių švietimiečių išsakyti argumentai bei prašymai, kad nereikėtų mažinti maisto organizavimo ir higienos priežiūros specialistų bei raštvedžių etatų.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: