Dainavos žodis

Virtuali biblioteka ELVIS: kad skaityti galėtų visi

Šiais metais keliones po Lietuvą pradėjęs ELVIS autobusas ir jo komanda su geromis žiniomis mūsų vietos bendruomenei jau spėjo apsilankyti ir Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) bei Dainavos padalinyje (Vilties g. 34). Lietuvos audiosensorinės bibliotekos (LAB) atstovės alytiškiams pristatė ELVIS virtualią biblioteką, skirtą žmonėms, dėl turimų regėjimo, fizinių negalių, skaitymo sutrikimų negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto.

ELVIS bibliotekos fonduose saugoma beveik 16 tūkst. pavadinimų bei žanrų įgarsintų knygų (tarp jų – ir įgarsintos knygos, skirtos vaikams), žurnalų, filmų su garsiniu vaizdavimu, skaitmeninių knygų (PDF, DAISY, EPUB formatais), skaitmeninių Brailio rašto leidinių, garso spektaklių. Deja, bet dauguma vyresnio amžiaus žmonių, ypač gyvenančių rajonuose ir kaimuose, nežino apie nemokamas garsinių knygų naudojimo galimybes bei kaip jų klausytis.

O būdų klausytis garsinių knygų yra du. Žmonės, kurie turi išmaniuosius telefonus, kompiuterius, planšetes ir interneto ryšį, garsinių knygų gali klausytis portale www.elvislab.lt.

Tie, kurie neturi galimybių, nemoka ar nenori klausytis knygų portale, gali metams nemokamai pasiskolinti specialius grotuvėlius, į kuriuos bibliotekininkai įrašo garso knygų. Tačiau yra viena sąlyga – ELVIS klientais gali tapti tik tie, kurie turi vienokią ar kitokią negalią, neleidžiančią skaityti įprastų, ant popieriaus atspausdintų, knygų ar knygų skaityklėse, be to, turintys šeimos gydytojų, gydytojų optometrininkų, logopedų pažymas apie turimas negalias ar sutrikimus.

Koks turėtų būti pirmas žingsnis norint tapti virtualios bibliotekos vartotoju? Pirmiausia reikėtų kreiptis į savo miesto biblioteką. Ten dirbančios ELVIS ambasadorės suteiks informacijos, atsakys į rūpimus klausimus, pamokys užsiregistruoti ir naudotis portalu www.elvislab.lt bei papasakos apie specialų grotuvėlį, kurį galima pasiskolinti į namus.

Kontaktai, kuriais galima kreiptis Alytaus mieste: Dalia Meškelevičienė el. p. dalia.meskeleviciene@alytus.mvb.lt, tel. nr. +370 315 32 446, Jurgio Kunčino viešoji biblioteka (Seirijų g. 2).

Olesia Demenkova, el. p. olesia.demenkova@alytus.mvb.lt, tel. nr. +370 315 34 806, Dainavos biblioteka (Vilties g. 34).

Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos inf.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: