Dainavos žodis

Alytaus aerodromo likimas Seimo rankose

Aerodrome vyksta aviacinė veikla ir karių pratybos. („Alytaus aeroklubo“ nuotr.)

Seime bus sprendžiama, kas laukia Alytaus aerodromo. Parlamentarai turės nuspręsti, ar pritarti projektui grąžinti Pociūnų ir Alytaus aerodromus į strateginės infrastruktūros sąrašą.

Alytaus ir Pociūnų aerodromai atsidūrė dėmesio centre, kai rugsėjo 10 dieną vykusiame Seimo posėdyje parlamentaras Andrius Kupčinskas pasiūlė šiuos abu aerodromus grąžinti į nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto sąrašą, iš kurių jie buvo išbraukti 2018  metais, priimant naują Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo redakciją.

Seimo nario nuomone, vykstant karui netoli Lietuvos sienų, šių objektų svarba labai išaugo. „Alytaus aerodromas yra netoli Baltarusijos ir Rusijos valstybinių sienų ir taip pat gali būti išnaudojamas Suvalkų koridoriaus gynybai, sąjungininkų karių ir krovinių priėmimui, evakuacijai ir kitiems Lietuvos ir NATO
valstybių kariuomenių gynybiniams pajėgumams vystyti. Manoma, kad jis galėtų tapti bepiločių orlaivių surinkimo, bandymų, karinės aviacijos aptarnavimo vieta, Lietuvos kariuomenės mokymų ir treniruočių vieta“, – rašoma Seimo pranešime spaudai.

Kada Seime bus svarstomas minėtų aerodromų klausimas, dar neaišku. „Dainavos žodžio“ žiniomis, išvadas kol kas yra pateikusi tik Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), laukiama Vyriausybės, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) bei kitų institucijų išvadų.

Kol paaiškės Seimo sprendimas, aerodromų likimas kursto aistras. Susisiekimo ministerija Vyriausybei siūlo nepritarti Pociūnų ir Alytaus aerodromų grąžinimui į strateginės infrastruktūros sąrašą, nes šie aerodromai pritaikyti tik mažajai bei sportinei aviacijai, o jų vieta netinkama sąjungininkų pajėgoms ar gynybos operacijoms. „Tačiau šiuo metu galutinis variantas dar yra rengiamas bei derinamas su atitinkamomis suinteresuotomis institucijomis”, – rašoma redakcijai atsiųstame Susisiekimo ministerijos atsakyme.

Alytaus aerodromas iš paukščio skrydžio.

Ketinimai Alytaus aerodromą įtraukti į strateginės infrastruktūros sąrašą stebina bei piktina ir Alytaus miesto merą Nerijų Cesiulį, kuris socialinio tinklo „Facebook” paskyroje parašė: „A. Kupčinskas siūlo Alytaus aerodromą skirti karo reikmėms, nors kariuomenės atstovai ne kartą yra pasisakę, jog jis tam netinkamas ir negalėtų būti naudojamas sąjungininkų pajėgoms priimti ir gynybos operacijoms vykdyti, nes jo infrastruktūra pagal techninius parametrus nepritaikyta priimti net vidutinio dydžio orlaivius, nekalbant apie didelius.“

Meras siūlo pasvarstyti, jei karinis aerodromas atsirastų tankiai apgyvendintame mieste. „Kaip manote, nutikus blogiausiam scenarijui, kur pirmiausia būtų nutaikytos priešų raketos? Pavyzdžių toli ieškoti nereikia“, – įsitikinęs N. Cesiulis.

Tuo tarpu „Alytaus aeroklubo“, kuris valdo aerodromą ir vykdo aviacinę veiklą, viršininko Daliaus Sinkevičiaus nuomonė kitokia.

„Tai, kad Alytaus aerodromas būtų įtrauktas į strateginės infrastruktūros sąrašą, vertinu teigiamai – ateitų investicijos, kitas dalykas, turime mąstyti strategiškai valstybės mastu, ne tik savo miesto. Daugelis, galvodami apie karinį aerodromą, įsivaizduoja tik didelius lėktuvus, tačiau taip nėra. Šiuo metu aerodrome vyksta karių mokymai, ir jokių problemų nėra. Su kariškiais esame pasirašę dvejų metų bendradarbiavimo sutartį. Karinis aerodromas gali būti ir sraigtasparniai, ir dronų bandymų aikštelės“, – teigė D. Sinkevičius.

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: