Dainavos žodis

Redas Diržys kviečia į knygos „Sąvokų kapitalizmas lietuvių vaizduojamojo meno sistemoje“ sutiktuves!

Kokia pasakojimo apie meną tradicija Lietuvoje? Kas ir kaip rašo mūsų dailės istoriją ar istorijas? Kas pasakojimus disciplinuoja? Kaip veikia pasakojimus sucementuojančios sąvokos? Lapkričio 23 d. (ketvirtadienį), 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje vyks Redo Diržio ir Kęstučio Šapokos knygos „Sąvokų kapitalizmas lietuvių vaizduojamojo meno sistemoje“ pristatymas, kuriame dalyvaus menininkas, socialinių akcijų bei performansų kūrėjas Redas Diržys. Vienas iš knygos autorių pasistengs atsakyti į šiuos intriguojančiai sudėtingus klausimus.

Nors knygoje pokalbio forma aptarinėjami vaizduojamojo meno reiškiniai ir jų transformacijos per paskutinius kelis dešimtmečius, bet iš esmės kalbama apie bendro pobūdžio (kultūrinės) mąstysenos lūžius pereinant iš tarybinės/sovietinės sistemos į kapitalistinę. Knygos autoriai pastebi, kad šio pereinamojo laikotarpio intelektualams bei kultūrininkams apskritai būdingas labai specifinis mąstymo būdas, kuris iš tiesų tėra sąvokų vartojimas: žmogus įsitikinęs, kad jis mąsto, o iš tiesų jis tik vartoja sąvokas, kurias laiko nekvestionuojamomis, absoliučiomis vertybėmis. Ir taip yra ne tik dailės, ne tik meno pasaulyje – tai būdinga visoms socialinėms kapitalistinės visuomenės socialinėms grupėms.

Knygos pristatyme ketinama paliesti ir ne vieną regiono gyventojams aktualią temą, kaip antai: struktūrinio rasizmo, kurį skleidžia kultūrinį pranašumą demonstruojantys asmenys ar institucijos (Vakarai v/s likęs pasaulis; sostinė v/s regionai; politikas v/s rinkėjai; menininkas v/s žiūrovai; mokytojas v/s mokiniai ir pan.). Todėl į knygos pristatymą kviečiami ne vien dailės ir meno mėgėjai, bet visi, kuriems tai svarbu bei įdomu.

Apie autorius:

Redas Diržys (gim. 1967) – psichodarbininkas, šiuo metu yra Alytaus dailės mokyklos direktorius, propaguoja kontrkultūrą ir trišalį futbolą.

Kęstutis Šapoka (gim. 1974) ‒ šiuo metu dirba vyresniuoju mokslo darbuotoju ir metodininku-tyrėju.

Patys autoriai apie knygą:

R. D.: Skirtingai nuo Marxo „Das Kapital“, K. Šapokos ir R. Diržio „Das Kapital“ [der Konzepte] būtų privalomas atributas kiekvieno automobilio „bordačioke“.

K. Š.: Mūsų knygos idėja ir yra parodyti meno sistemos kalbos (terminų) naudojimo „mechanizmus“, tarsi rentgeninę schemą.

Kviečiame autoriui pasiruošti dominančių klausimų bei turiningai ir intelektualiai praleisti rudens vakarą bibliotekoje!

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: