Dainavos žodis

Laukti KALĖDŲ kartu: gruodis TEATRE

Kai visi skuba ir lekia, mes kviečiame mėgautis kiekviena akimirka: apgalvoti tai, kas buvo gera, pasirūpinti tais, kurie greta, bei dovanoti galimybę apsilankyti Alytaus miesto teatre. Gruodžio mėnuo Alytaus miesto teatre – šiltos akimirkos spektakliuose, kviesime į premjerą mažuosius mūsų žiūrovus, sutiksime Naujus metus linksmai. Apie viską plačiau skaitykite:

G R U O D Ž I O R E P E R T U A R A S:

Gruodžio 2 d. 11 val.

Spektaklis-koncertas vaikams „Grybų taika“ (rež. Andra Kavaliauskaitė)

Mažoji salė | Bilietų kaina: nuo 6,67 €

Bilietą gali įsigyti čia: https://kakava.lt/renginys/grybu-taika/4392/11755

„Grybų taika“ – koncertinė programa vaikams, sukurta pagal literatūros klasiko Justino Marcinkevičiaus vieną populiariausių kūrinių – eiliuotą poemą „Grybų karas“. Tik šįkart grybai nusprendė kalbėti ne apie karą, o apie taiką, atsidavimą, pasiaukojimą ir meilę artimui, namams, žemei bei savo kalbai, atsargiai atskleidžiant, kokią žalą gali padaryti sekimas tuštybe, arogancija ir egoizmu.

Ši istorija įvyko prieš daugybę metų, bet grybai ją lig šiol atsimena, tai jų – šaknyse. Jie davė pažadą šią istoriją perduoti iš kartos į kartą, kad niekas niekada nepamirštų: žemei – nereikia karo. Širdžiai – nereikia karo. Mums reikia meilės ir galimybės gyventi be baimės, kuriant pasaulį tokį, kuriame gyventi būtų ramu, saugu ir gera.

Gruodžio 5 d. 18 val.

Monospektaklis „CIVILIO DIENORAŠTIS“ pagal Pavlo Arie pjesę

Mažoji salė | Bilietų kaina: nuo 8 €

Bilietą gali įsigyti čia: https://kakava.lt/renginys/civilio-dienorastis/3980/11734

Ukrainiečių dramaturgas Pavlo Arie pjesę „Civilio dienoraštis“ parašė per pirmąsias 14-a Rusijos karo prieš Ukrainą dienų. Šie jautrūs, autoriaus išgyventi tekstai mums ir mūsų palikuonims suteikia galimybę sužinoti tiesą apie tai, kas įvyko. Tai nėra tik literatūra. Tai yra gyva, skausminga, vis dar tebepūliuojanti šiandiena.

Visa Europa, visas pasaulis yra nežinioje. Žmonės nežino ir nesupranta, kaip gyventi, kai jų šalyje vyksta karas. Baimė ir nežinojimas, kaip išspręsti problemą, sukuria chaosą. Suniokoti miestai, prarasti namai, nepriteklius, ekonominė suirutė. Bet svarbiausias visada buvo, yra ir bus žmogus. Jo vidinės kovos – nerimo, įtampos ir vilties – kelias…

Pajuskite tuos įvykius kartu su aktoriumi ir žiūrovais išgyvendami šias 14 dienų.

14 dienų, kai visas tau pažįstamas, mylimas, laisvas pasaulis tampa kitokiu.

14 dienų nuo visiško žinios apie karą neigimo iki susitaikymo su situacija.

14 dienų, kurių kiekviena yra naujas gyvenimas.

14 dienų netekties ir skausmo.

14 dienų, kai gyvenimas jau niekada nebebus toks, koks buvo iki šiol.

Ar taip bus?

Gruodžio 7 d. 18 val.

Dviejų dalių monospektaklis/šiuolaikinė odė mamai „TYLĖJA“ (N-16)

Didžioji salė | Bilietų kaina: nuo 12 €

Bilietą gali įsigyti čia: https://kakava.lt/renginys/tyleja-n-16/4446/11748

„Pasakyk, ką nors gražaus. Prašau… Prabilk pagaliau. Juk žinai, kaip ilgai šito laukiau. Pasakyk, kad myli mane. Apkabink mane. Kad ir ką jie besakytų. Juk aš nekalta.” – kartojo ji sau, dideliais kąsniais rydama sniegą, tarsi taip bandydama užkimšti metų metus prisikaupusią raudą.“

„TYLĖJA“ – jauna dvynių motina, kuri vienąnakt nevilties pagauta išrėkia: Viešpatie, sustabdyk visa tai. Maldauju. Jeigu viskas ir toliau taip, bijau, kad pati jį savo rankomis uždusinsiu! Kitąryt nubudusi, žvilgteli į laikrodį ir pamato, jog laikas sustojęs, įsiklauso: įtartinai tylu. Juk šiuose namuose to nebuvo nuo pat dvynių gimimo. Aplink sūnų nėra. Įeina į vaikų kambarį – ten taip pat tyku, o ant stalo raštelis: pailsėk, kelias dienas Kajus pabus su manimi. Kai jausi, kad gali kalbėti, paskambink. Nubėga į Au kambarį – tyla. Žvilgteli į jo slėptuvę būdą – tuščia. Nuo tos akimirkos Tylėja suklūsta: nejau gi naktinis šauksmas nepaskendo tyruose? Bet kodėl ji daugiau nieko nepamena? Kas nutiko? Ar tikrai nutiko? Kur Au? Kodėl vos tik pradėjus kalbėti, vietoje esamojo laiko pasisako būtasis? Kas jį palaidojo? Ar tai tik sapnas, mėginantis ją prakalbinti, kad pagaliau visa, kas metų metus nutylėta, būtų išgirsta? Išpažinta?

„Tylėja”- švelniai aštri, rūgščiai karti, bet tuo pat metu skaidri ir iki virpulio trapi, šiuolaikinė odė mamai, dvelkianti nepagražinta realybe, kurioje gyvena autizmo sutrikimo paliestos šeimos.

Gruodžio 26 d. 11 val. ir 13 val.

P R E M J E R A! Šiuolaikinės klounados spektaklis visai šeimai „Čiurlionio pasaka“

Mažoji salė | Bilietų kaina: nuo 8 €

Bilietą gali įsigyti čia arba teatro kasoje:

26 d. 11 val. https://kakava.lt/renginys/premjera-ciurlionio-pasaka/7278/12952

26 d. 13 val. https://kakava.lt/renginys/premjera-ciurlionio-pasaka/7278/12953

Alytaus miesto teatras atveria duris dar mažai Lietuvoje pažįstamam šiuolaikinės klounados žanrui ir kviečia į spektaklį vaikams „Čiurlionio pasaka“. Spektaklį apie žymųjį dailininką ir kompozitorių Mikalojų Konstantiną Čiurlionį kuria šio žanro Lietuvoje pradininkas, režisierius Žilvinas Beniušis.

Spektaklio epicentre – pats Čiurlionis, apie kurį pasakoja jo dukra Danutė, gimusi beveik tuo pat metu, kuomet Čiurlioniui teko išeiti iš šio gyvenimo. Ji apie Čiurlionį pasakoja lyg kurdama pasaką, pilną ryškių veikėjų ir stebuklingų su tikrove (bei kūryba) susijusių įvykių. Visas veiksmas vyksta dailininko studijoje, kuri tampa jo gyvenimo ir fantazijos vieta.

Komiška ir kartu stebuklinga atmosfera kuriama aiškios fizinės vaidybos ir magiškos scenografijos, susijusios su menininko tapybos darbais, dėka. Spektaklyje Čiurlionis vaizduojamas kaip linksmas čapliniškas herojus, plačia širdimi, nuolat įsiveliantis į komiškas situacijas. Jo gyvenimas – tarsi cirko pasirodymas, kuriame niekada netrūksta truputį magiškų elementų.

Spektaklis skirtas vaikams nuo 6 metų ir visai šeimai.

Gruodžio 29 d.18 val.

GEISMŲ TRAMVAJUS“ drama pagal Tenesio Viljamso pjesę

Mažoji salė | Bilietų kaina: nuo 12 €

Bilietą gali įsigyti čia: https://kakava.lt/renginys/geismu-tramvajus/3969/11751

Tai spektaklis apie griūvantį šiandienos pasaulį. Pjesė, parašyta 1947 m., pripažinta vienu geriausių pasaulinės dramaturgijos kūrinių, įvertinta Pulicerio premija, išlieka itin aktuali. Dvasinio egzistavimo ir vertybių perkainojimas šiandien suskamba naujai.

Meilė pinigams, dėmesys patogiam gyvenimui užgožia nykstančius žmogiškuosius santykius. Žmonės nustoja būti žmonėmis. Pasaulis tampa laukinis.

Spektaklio herojė Blanša – prancūzų aristokratų, prieš kelis šimtus metų įsikūrusių Jungtinėse Amerikos Valstijose, palikuonė, išsilavinusi ir rafinuota, priklausanti kitam socialiniam sluoksniui, atvyksta pas seserį į Naująjį Orleaną, rajoną, kur gyvena naujos kartos imigrantai. Būdama jautrios ir trapios prigimties, ji niekaip negali susitaikyti su ją supančiu pasauliu. „Mano gyvenimas priklauso nuo pirmo sutiktojo gerumo“, – sako ji. Ar toks yra Stenlis, simbolizuojantis šiandienos brutalią jėgą demonstruojantį pasaulį?

Spektaklyje gvildenama žmogaus vienišumo tema ir pastangos griebtis bet ko, kas padėtų išvengti neišvengiamos būties, kas leistų suvokti, kad absoliučios laimės nėra, kad kiekvienas esame vienišas šiam atšiauriame pasaulyje.

Tai ekspresyvus spektaklis, emocionaliai veikiantis žiūrovą, esantį scenoje kartu su herojais. Visi jie bendrininkai to, kas vyksta spektaklyje.

Gruodžio 31 d. 19 val.

Gali būti komedija „VEDYBOS“ pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus

Mažoji salė | Bilietų kaina: nuo 20 €

Bilietą gali įsigyti čia: https://kakava.lt/renginys/vedybos/6712/11752

O gal vyras visai nereikalingas?

Žinoma, jaunikių pasirinkimas ne toks didelis, kokio norėtųsi Agapijai.

Visgi jos pusseserė Teklė taip aktyviai ėmėsi šio reikalo, kad ties nuotakos slenksčiu atsirado ir poetas, ir inžinierius, ir pedagogas (koledžo dėstytojas), ir netgi teisininkas (aktyvus žaliasis).

Visai nemažą pasirinkimą teks atlikti nuotakai, bet be jūsų pagalbos ji neapsieis.

Pabandykite su(si)prasti ir iš(si)aiškinti, ką mūsų skaitmeniniame, permainingame ir karu paženklintame laike žmonės galvoja apie buvimą kartu. Kam jiems reikia vienas kito? Kas skatina mus ieškoti draugo ir kas lemia išsiskyrimą? Kiekvienas iš mūsų skirtingais gyvenimo momentais patyrėme vienišumo jausmą ir kiekvienas bandėme „kažkuo“ užpildyti šią tuštumą.

Vienas sėkmingiausių Ukrainos režisierių Stas Zhyrkov ieško atsakymų ir gvildena vienatvės, amžiaus, santuokos ir skyrybų temas spektaklyje „Vedybos“. Spektaklis kuriamas pagal N. V. Gogolio pjesės motyvus, kurie net ir po 180 metų kviečia žvelgti giliau ir ieškoti prasmės ir/ar atsakymų.

Kodėl? Nes teatrui rūpi! Rūpi ne skaičiai statistikoje (deja, Lietuva ir Latvija – skyrybų lyderės, 1000 gyventojų tenka 3,1 skyrybų), rūpi tema, kuri aktuali šiandien ir rytoj. Teatrui rūpi laiko pjūvio analizė, pasaulyje vykstančių įvykių ir visuomenės problemų apmąstymas, temų, kurios čia ir dabar galbūt (ne)populiarios ir/ar (ne)aktualios, atskleidimas. Ir tik nuo mūsų noro šias temas suprasti priklauso jų aktualumas.

Spektaklio metu jausitės artimi su tuo, kas vyks scenoje. Atkurtame penkių kambarių bute žiūrovai turės galimybę pa(si)jausti tarsi patys jame būtų. Toks žiūrovo artumas reikalingas norint maksimaliai pasinerti į to, kas vyksta, tikroviškumą.

Lietuvių dramaturgės Gabrielės Labanauskaitės dėka spektaklio veikėjai – juokingi ir komiški – nukeliami į dabartį, labiau atpažįstami ir artimi, o jų dialogai – aktualesni ir aštresni šiandienos problemai.

Mes prižadame: vieni spektaklio metu juoksis ir šypsosis iš svetimų situacijų komiškumo, kiti atpažins savo gyvenimo patirtis, iš kurių juoktis ne visada taip lengva…

Dalintis:

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite: